Primăria Sebeș cheltuie peste 26 000 de euro pentru întreținerea spațiilor gazonate și a terenurilor sportive din oraș
Primăria Sebeș cheltuie peste 26 000 de euro pentru întreținerea spațiilor gazonate și a terenurilor sportive din oraș
Primăria Municipiului Sebeș a achiziționat un pachet de servicii de întreținere a spațiilor gazonate și a terenurilor sportive, în valoare de peste 130 000 de lei, sau 26.367.30 euro.
Obiectul contractului este achiziţionarea unor „Servicii de întreţinere a spatiilor gazonate si a terenurilor sportive (stadioane) de pe raza Municipiului Sebeş” care presupun prestarea unor activitati de baza aplicate la nivelul spatiilor verzi gazonate de pe domeniul public al Municipiului Sebeş alcătuite din: scuaruri, pietonale, pastile de intersecţie, aliniamente, mediane stradale, sensuri giratorii, terenuri sportive (stadioane) si care impreuna insumeaza o suprafaţa totala de 30 849,12 m2 (pentru o singura intrare/ frecventa pe sezon).
Activităţile prestate in cadrul serviciilor sunt:
- aerarea gazonului si a suprafeţelor inierbate;
- scarificarea gazonului si a suprafeţelor inierbate;
- curatarea de resturi vegetative sau de alta natura;
- fertilizarea gazonului si a suprafeţelor inierbate;
- combaterea buruienilor si a muşuroaielor;
- suprainsamantare;
Activitatea de aerare a gazonului si a suprafeţelor inierbate consta in crearea unor „canale” in sol, astfel incat circulaţia aerului sa poata fi realizata la nivelul sistemului radicular precum si o mai bună circulaţie a apei. Aceasta activitate se efectuează datorita faptului ca de-a lungul timpului anumiţi factori fizici sau mecanici duc la compactarea solului, iar circulaţia aerului si a apei se reduce, ba chiar devine in unele cazuri imposbilia. Acest lucru va duce la degradarea gazonului si afectarea din punct de vedere estetic al acestuia. In prima faza aerarea gazonului se va realiza primavara (in intervalul lunilor Martie, Aprilie sau Mai, in funcţie de condiţiile meteo) pentru o suprafaţa totala de 30 849,12 m2.
Scarificarea presupune indepartarea resturilor vegetale (a firelor uscate de iarba, frunze, ramuri subţiri, s.a) rezultate in urma toamnei si a iernii, dar si curatarea zonelor mai umbroase ale peluzei de muşchi. In acest fel gazonul este împrospătat, pamantul este curatat de resturi vegetale moarte sau de speciile nedorite, iar firele noi de iarba au mai multa putere sa pornească in vegetaţie, refacand in acest fel peluzele de gazon. Se va urmări ca smocurile de iarba uscata rezultate in urma scarificarii sa fie adunate in întregime, nu lasate pe iarba fiindcă exista posibilitatea formarii de diverşi agenţi patogeni (ciuperci, licheni, boli si dăunători, s.a.). O verificare a suprafeţei de gazon după finalizarea acestei operaţiuni, este necesara. In prima faza scarificarea gazonului se va realiza primavara (in intervalul lunilor Martie, Aprilie sau Mai, in funcţie de condiţiile meteo) pentru o suprafaţa totala de 30 849,12 m2.
Ca si alte plante gazonul are nevoie de nutrienti pentru a supravieţui. Datorita competiţiei dintre lastari pe de o parte si a cosirii porţiunilor din suprafaaa de fotosinteza pe de alta parte, gazonul poate deveni deficitar in nutrienti. Astfel, pentru creştere gazonul are nevoie de 16 elemente chimice esenţiale. Trei dintre acestea (carbonul, hidrogenul si oxigenul) se regăsesc in aer si in apa. Restul de elemente trebuie luate din sol si fertilizând.
Azotul este cel mai important element pentru gazon, el determina creşterea rapida si conferă gazonului o culoare sanatoasa. Din cauza unor forme de azot găsite in sol, majoritatea recomandărilor fertilizantilor pentru gazon sunt bazate pe aceste cantitati de azot aplicate.
Gazonul are nevoie de fosfor intr-o cantitate mai mica decât azot. dar fosforul este esenţial pentru o creştere sanatoasa, el stimulează formarea si creşterea puternica a rădăcinilor. De obicei solul conţine suficient fosfor pentru instalarea gazonului, dar fertilizantii aplicaţi înainte de instalare, care sunt bogaţi in fosfor, pot ajuta tinerele plante.
Potasiul intretine gazonul si il ajuta sa reziste la trafic intens, boli si la conservarea apei. Ca si azotul, potasiul este găsit in sol, dar in cantitati mai scăzute.
Aplicarea îngrăşămintelor se va realiza in prima faza primavara (in intervalul lunilor Martie, Aprilie sau Mai, in funcţie de condiţiile meteo) si apoi vara (in intervalul lunilor Iunie sau Iulie, in funcţie de condiţiile meteo) cu îngrăşăminte specifice sezonului luat in considerare (primavara sau vara) pentru o suprafaţa totala de 61 698,24 m2 (echivalentul a celor doua frecvente/ intrări) cu o cantitate cuprinsa intre 20-25 g/ m2.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu: Cum protejez eu banii familiei și firmei mele. În România am conturi bancare în euro la bănci care sunt considerate cu o importanță sistemică globală
Economistul Radu Georgescu: Cum protejez eu banii familiei și firmei mele. În România am conturi bancare în euro la bănci care sunt considerate cu o importanță sistemică globală Economistul Radu Georgescu a explicat, ca răspuns la întrebările primite în ultima perioadă, cum își protejează el personal banii familiei și firmei, aceasta putând constitui un ghid […]
Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră
Profesorul de economie Cristian Păun: S&P anunță iminenta retrogradare a României în categoria de țară bananieră Criza politică din România și posibilele întârzieri în răspunsul politic la dezechilibrele economice de după colapsul guvernului de coaliție ar putea submina unele surse de finanțare externă, a apreciat S&P Global, compania mamă a firmei de rating S&P. „S&P […]
Facturi aproape DUBLE la electricitate, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie 2025
Facturi aproape DUBLE la electricitate, în special pentru cei cu un consum redus. Schema de sprijin se elimină în iulie 2025 Vara 2025 s-ar putea să ne prindă cu facturi mai mari la electricitate. De la 1 iulie, schema de sprijin pentru plata energiei va fi eliminată, iar toți consumatorii trebuie să fie informați de […]