Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Fostul președinte al Consiliului European: Germania, Ungaria și Italia s-au făcut de rușine blocând deciziile dure la adresa Rusiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Fostul președinte al Consiliului European: Germania, Ungaria și Italia s-au făcut de rușine blocând deciziile dure la adresa Rusiei

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European, afirmă că guvernele statelor Uniunii Europene care au blocat sancțiunile dure împotriva Rusiei s-au făcut de rușine.

„În acest război totul este real: nebunia și cruzimea lui Putin, victimele ucrainene, bombele care cad asupra Kievului”, a scris vineri pe Twitter fostul președinte al Consiliului European.

El reclamă pretinsele sancțiuni luate împotriva Rusiei și spune că s-au făcut de rușine acele guverne UE care au blocat deciziile dure la adresa Rusiei. El nominalizează Germania, Ungaria și Italia.

De ce nu este exclusă Rusia din sistemul SWIFT?

De ce nu este exclusă Rusia din sistemul SWIFT? A fost o întrebare care i-a fost pusă insistent lui Joe Biden în timpul conferinței de presă de joi.

Președintele american a dat asigurări că tăierea Rusiei din rețeaua interbancară Swift, o roată esențială în finanțele globale, rămâne „o opțiune” de răspuns la invazia Ucrainei, potrivit AFP.

El a subliniat, însă, că „în prezent aceasta nu este (o) poziție” împărtășită de europeni și a asigurat că celelalte sancțiuni financiare anunțate joi de Statele Unite și aliații lor au avut „un impact la fel de mult sau chiar mai mare” decât această opțiune, revendicată chiar de Ucraina.

Germania și Italia, foarte dependente de gazul rusesc,dar și Ungaria, Cipru, Luxemburg sau Letonia, sunt statele reticente față de această măsură, potrivit AFP.

Alte state membre UE, dimpotrivă, ar dori să meargă și mai departe. „Pachetul care se află pe masă ar trebui întărit cu sancțiuni suplimentare, astfel încât instituțiile financiare ruse să aibă mai multe dificultăți în operarea în sistemul financiar internațional”, a declarat șeful guvernului belgian, Alexander De Croo. „Nu trebuie să excludem nimic. Nu trebuie să avem subiecte tabu. Știm că militar nu putem face nimic pentru moment”, a estimat prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel.

„Sancțiunile pe care le-am propus pentru toate băncile lor sunt de consecințe egale, poate sunt mai multe consecințe decât SWIFT”, a spus Biden, potrivit CNN.

Eliminarea Rusiei din SWIFT ar face aproape imposibil ca instituțiile financiare să trimită bani în sau în afara țării. Ar produce un șoc companiilor rusești și clienților lor străini – în special cumpărătorilor de exporturi de petrol și gaze exprimate în dolari SUA.

Dacă băncile ruseşti ar fi excluse din SWIFT, exportatorii ar considera vânzarea de bunuri către Rusia mai riscantă şi mai scumpă.

Cumpărătorilor străini de mărfuri ruseşti le-ar fi, de asemenea, mai dificil, fiind posibil ca din acest motiv să caute furnizori alternativi.

Excluderea Rusiei din SWIFT este puţin probabil să fie convenită în această etapă, au spus mai multe surse din UE.
În trecut, SWIFT a rezistat apelurilor de a impune interdicții anumitor țări, dar se supune legislației UE.

Sursa: hotnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prețurile apartamentelor vor crește în România: INS anunță scumpiri în construcții

Bera Larisa

Publicat

în

Prețurile apartamentelor vor crește în România: INS anunță scumpiri în construcții Potrivit datelor publicate de Institutul național de statistică, prețul apartamentelor va crește în România, în contextul scumpirii materialelor de construcții. Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii şi a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii şi o creştere a preţurilor în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea