Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Spectacolul astronomic al Geminidelor, în această noapte: Momentul în care ploaia de „stele căzătoare” va ajunge la apogeu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Spectacolul astronomic al Geminidelor, în această noapte: Momentul în care ploaia de „stele căzătoare” va ajunge la apogeu

În fiecare an, în perioada 4 decembrie – 20 decembrie are loc ploaia de meteori Geminide, unul dintre cei mai spectaculoşi curenţi de meteori. Fenomenul poate fi observat pe tot globul, potrivit NASA.

În perioada de maxim sunt estimaţi să apară pe cer până la 150 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori (bolizi). Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenţi decât alţi meteori şi foarte luminoşi.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În ziua de 13 spre 14 decembrie 2021, Pământul trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ (3.200) Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde (ioniza) gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul: steaua căzătoare. Tridimensional, totuşi, resturile de mărimea nisipului expulzate din asteroid urmează o orbită bine definită în jurul Soarelui, iar partea de orbită care se apropie de Pământ este suprapusă în faţa constelaţiei Gemeni. Prin urmare, atunci când Pământul traversează această orbită, punctul radiant al resturilor care cad apare în Gemeni, acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”, potrivit blogs.nasa.gov, citat de Agerpres.

Meteorii sunt fragmente desprinse din comete şi asteroizi care pătrund în atmosfera Pământului cu viteze ce ating uneori până la 70 de kilometri pe secundă, vaporizându-se şi lăsând în urma lor dâre luminoase.

Meteorii din curentul Geminide sunt foarte strălucitori, au viteze moderate şi prezintă neobişnuita însuşire de a fi multicoloraţi.

Cei mai mulţi dintre ei sunt albi, unii sunt galbeni, iar câţiva dintre ei sunt verzi, roşii sau albaştri, parţial din cauza prezenţei în compoziţia lor chimică a unor metale conţinând sodiu şi calciu – aceleaşi elemente utilizate la fabricarea focurilor de artificii colorate.

Potrivit astronomilor, curentul Geminide produce peste 100 de meteori pe oră în perioada sa de apogeu, deşi din cauza poluării luminoase şi a altor factori numărul real al meteorilor vizibili este mult mai redus.

Sursa acestei ploi de „stele căzătoare” este un flux de fragmente de materiale şi praf cosmic desprinse din asteroidul 3200 Phaethon, motiv pentru care Geminidele reprezintă singurul curent major de meteori care nu îşi are originea într-o cometă.

Pasionaţii de astronomie vor putea să admire acest spectacol nocturn cu ochiul liber, fără să aibă nevoie de un binoclu sau de un telescop.

Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, Geminidele sunt foarte lente şi pot fi admirate timp de cel puţin o secundă pe bolta nocturnă. O particulă de praf din acest curent de meteori intră în atmosfera Terrei cu viteza de 35 de kilometri pe secundă. Leonidele (vizibile în noiembrie) au viteze de 71 de kilometri pe secundă, iar Perseidele (vizibile în august) ating viteze de 59 de kilometri pe secundă.

Sursa: agerpres.ro astrosens.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce trebuie să ştii despre Vinerea din Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos

Dragoş Suciu

Publicat

în

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor lui Iisus Hristos. Tradiţii şi superstiţii din Vinerea Mare Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX. URARI de PASTE.  FELICITARI de PASTE care pot fi trimise prin SMS de Învierea Domnului Unii creştini ţin post negru deoarece în aceasta zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. Ceremonia principală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea