Pensia anticipată și angajarea ulterioară la privat nu se împacă cu socotelile statului. Explicațiile noului ministru al Muncii
Pensia anticipată și angajarea ulterioară la privat nu se împacă cu socotelile statului. Explicațiile noului ministru al Muncii: „Așa e legea”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a încercat să explice vineri, 3 decembrie, ce pierderi ar avea statul dacă ar ridica interdicția care prevede că persoanele care se pensionează anticipat nu se mai pot angaja la privat.
”La un moment dat se punea problema, și e și acum problema, că cei care mai au cinci ani până la vârsta de pensionare sunt în categoria celor greu angajabili. S-a pus la dispoziția acestor oameni, că Legea pensiilor vorbește de două condiții îndeplinite cumulativ – lucru care nu e doar în România – când ieși la pensie la limita de vârstă: vârsta standard de pensionare și cel puțin stagiul minim de cotizare. Pentru acele persoane care au stagiul complet, dar n-au îndeplinit vârsta standard, s-a introdus în lege această posibilitate de pensionare anticipată, că sunt cei în categoria celor greu angajabili. E o măsură de protecție socială pentru ei: nu au vârsta standard de pensionare, mai au cinci ani până atunci și nu-și găsesc serviciu. Pensionarea anticipată în sine nu e pensia instituită prin lege, e o excepție la limita de vârstă”, a explicat vineri seară, într-o intervenție telefonică la B1 TV, după ce a fost întrebat care este ”filosofia pensionării anticipate.”
În legătură cu interdicția care îi vizează pe cei care s-au pensionat anticipat, ministrul Muncii a spus: ”Eu văd asupra unor probleme poziționări diferite. Când vorbim de cei care se pensionează mai devreme, (întrebăm) de ce le dăm dreptul să se pensioneze mai devreme… Au fost discuții în spațiul public. Acum că de ce nu-i pensionăm mai devreme… Îi pensionăm mai devreme, dar până la limita vârstă standard de pensionare are interdicția de cumul pensie cu salariu, că e o pensie anticipată, e o excepție de la pensie”.
Întrebat dacă reangajarea lor nu ar fi un câștig pentru stat, ținând cont că ar plăti contribuții, Budăi a răspuns: ”Cuvântul ”anticipat” vă spune ceva? Acum poate n-ar trebui chiar să vă lămuresc pe dvs, eu vă spun cum e legea.
De ce o persoană care a lucrat toată viața la privat să-i interzicem după pensionare să lucreze la stat? Că cumulează două venituri. E corect așa?”.
După ce moderatorul emisiunii a subliniat că pensionarul la limită de vârstă avea interdicție de angajare la stat, nu la privat, și că am acceptat ca la pensii să nu mai poți fi angajat la stat prin argumentul ca de la stat să nu vină două surse, Budăi a răspuns. ”Deci e un pensionar care toată viața a lucrat la privat, de ce după 65 de ani n-ar putea să aibă pensie și să se angajeze la stat?
Pensia e bazată pe contributivitate.”
În cadrul discuției, după ce moderatorul i-a cerut ministrului să anuleze interdicțiile, astfel încât persoanele care se pensionează la limită de vârstă să se poată anagaja la stat și să-și păstreze și pensia, dar și cei care pensionează anticipat să se angajeze la stat și să-și păstreze și pensia, acesta a anunțat că are o ședință și nu mai poate continua explicațiile.
sursa: ziare.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Brutăria Sântimbru din Alba, gest nobil în prag de sărbători: Hrană și un strop de speranță pentru oameni care își duc viața în lipsuri
FOTO | Brutăria Sântimbru din Alba, gest nobil în prag de sărbători: Hrană și un strop de speranță pentru oameni care își duc viața în lipsuri Brutăria Sântimbru, din județul Alba, recunoscută pentru pita de Sântimbru a oferit hrană și un strop de speranță, în pragul sărbătorilor de iarnă, oamenilor care își duc viața în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 29 de minute
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 15 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri