Cum ne dăm seama dacă mierea pe care o cumpărăm e 100% naturală. Metoda dezvăluită de un producător
Cum ne dăm seama dacă mierea pe care o cumpărăm e 100% naturală. Metoda dezvăluită de un producător
Vremea din acest an i-a pus în dificultate pe apicultorii români. Înghețul din primăvară și seceta din vară au făcut să avem mai puțină miere ca în anii trecuți.
Din acest motiv, apicultorii au fost nevoiți să crească prețurile cu 10% ca să-și acopere investiția.
Reprezentanții asociațiilor de producători spun că cea mai mare parte din mierea românească merge la export, pentru că în țară consumul este încă mic.
Producător: ”Mierea e sanatate, mierea e un aliment benefic pentru toti, incepand de la cei mici pana la cei in varsta”
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, un român consumă lunar, în medie, 92 de grame de miere, jumătate din cât consumă locuitori din alte ţări europene. Gabriel Cozma are 350 de stupi în judeţul Hunedoara, iar în România vinde sub 10% din producţie.
Gabriel Alin Cozma, producător: ”Majoritatea producţiei merge la export, o vindem prin Asociaţia Apicolă în Germania sau Spania, unde găsesc ei comenzile. Din păcate în România nu consumăm atât de mult.”
Anul trecut, România a produs peste 30.000 de tone de miere, însă anul acesta cantitatea de miere culeasă din stupi va fi mult mai mică.
Adriana Todeac, producător: ”A fost un an mediu, nu putem să spunem că a fost foarte bun. Am făcut recolta de rapiță, miere de salcâm, aproape mulţumitor. Mierea de tei, din păcate pe zona noastră nu s-a făcut.”
Ida Suta, vicepreședinte Asociația Crescătorilor de Albine Timiș: “Din păcate românii consumă mai mult miere amestec UE şi non-UE, decât miere românească, şi nu ştim ce amestec este. Preţurile bineînţeles că au crescut la mierea românească, pentru că e foarte puţină miere şi apicultorul nu reuşeşte să îşi scoată nici cheltuielile.”
Cum îți dai seama dacă mierea e naturală
Producătorii susţin că este foarte simplu să identifici mierea 100% naturală.
Producător: “Se foloseşte testul bulei de aer, care urcă încet şi coboară. Datorită vâscozităţii pe care o are mierea.”
Cei mai mulţi consumatori de miere cumpăra produse de la târgurile de profil.
Bărbat: ”Încerc să iau de la producători întotdeauna, deci aproape niciodată din magazine sau supermarketuri. Am chiar şi furnizorul meu, care e producător de ani de zile”
Femeie: “Este foarte sănătoasă, e un înlocuitori foarte bun pentru zahăr şi are vitamine.”
Preţurile pentru un borcan cu miere pornesc de la 20 de lei şi pot ajunge până la 50 de lei.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Vor pleca multinaționalele din România și se vor naționaliza firmele dacă iese George Simion președinte? Ce spune economistul Radu Georgescu
Vor pleca multinaționalele din România și se vor naționaliza firmele dacă iese George Simion președinte? Ce spune economistul Radu Georgescu Economistul Radu Georgescu a explicat într-o postare pe rețelele de socializare care este opinia sa în ceea ce privește principalele îngrijorări ale românilor. „Vreau o țară ca afară! Să nu mă tragă nimeni pe sfoară! […]
Vremea în România: Cea mai friguroasă noapte din ultimii 46 de ani la Bâlea Lac Meteorologii au înregistrat o temperatură minimă de minus 6,3 grade Celsius în cursul nopții la Bâlea Lac, aceasta fiind cea mai friguroasă noapte de 12 mai din ultimii 46 de ani, după ce termometrele au arătat minus 5,5 grade în […]
Economiștii CFA avertizează un scenariu sumbru pentru România în cazul îndepărtării de UE: Nivelul de trai va scădea semnificativ
Economiștii CFA avertizează un scenariu sumbru pentru România în cazul îndepărtării de UE: Nivelul de trai va scădea semnificativ În cazul în care România s-ar îndepărta de Uniunea Europeană, economia românescă va avea extrem de mult de suferit, iar fără accesul la fondurile europene, nu vom mai putea avea nici pe departe nivelul actual de […]