Rămâi conectat

Sport

Fotbalistul Andrei Florin Rațiu, originar din Alba, convocat în lotul României la Jocurile Olimpice de la Tokyo!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Chiar dacă la începului anului speranțele Albei de a fi prezentă în arena olimpică, la cel mai important eveniment sportiv de pe mapamond, Jocurile Olimpice din Japonia, se îndreptau spre alte nume, în cele din urmă vom fi reprezentați la JO de la Tokyo (23 iulie-8 august) de fotbalistul Andrei Florin Rațiu!

Se părea că Jocurile Olimpice din “Țara soarelui răsare” vor fi similare cu cele din 2012, de la Londra, în ceea ce ne privește, respectiv fără prezență la cel mai înalt nivel sportiv posibil. Asta întrucât, deși la începutul anului existau speranțe de calificare pentru 4 competitori din județ, din diverse motive aceștia nu au reușit să pună mâna pe biletele pentru Tokyo. Este vorba despre mărșăluitoarele Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, boxerul Andrei Dărămuș (toși CS Unirea Alba Iulia) și judoka Marcel Cercea, originar din Cetatea Marii Uniri, legitimat la CS Universitar Pitești.

*Andrei Rațiu a câștigat Europa League cu Villarreal!

Este o perioadă extraordinară pentru jucătorul de bandă dreapta ce a împlinit 23 de ani în 20 iunie, în condițiile în care la finele lunii mai s-a bucurat pentru cucerirea trofeului UEFA Europa League cu Villarreal!!! Atunci s-a consemnat o uriașă surpriză, un succes dramatic al “submarinului galben”, ce s-a impus după prelungiri și 22 de lovituri de departajare împotriva “diavolilor roșii” de la Manchester United! Andrei Florin Rațiu este originar din comuna Unirea (s-a născut din Aiud) și nu a jucat niciodată în România.

Ajuns la vârsta de șase ani în Spania, împreună cu familia, a început junioratul la Andorra de Teruel, ca mai apoi să evolueze pentru Villarreal B. Românul a atras atenția celor de la echipa secundă a lui Real Madrid, care s-au interesat de serviciile lui la începutul anului 2019.

Exceptând o perioadă de șase luni, când a fost împrumutat la ADO Den Haag (Țările de Jos), a fost legitimat numai la Villarreal, întorcându-se în Spania la începutul acestui an și jucând pentru a doua formație a clubului, Villarreal CF B, în Segunda División B. Practic cariera sa este legată de clubul din Castellón, cu excepția acelor șase luni petrecute în Eredivisie. Andrei Florin Rațiu s-a aflat “în cărți” pentru lotul Under 21 al României, prezent în luna martie la Budapesta, la meciurile din cadrul turneului final al Campionatului European de tineret. În aprilie 2019, Andrei Florin Rațiu a debutat pentru prima echipă a „submarinului galben” direct în sferturile de finală ale Europa League, fiind integralist pe postul de fundaș dreapta, la Valencia.

*Lot de copromis pentru Mirel Rădoi

“Tricolorii mici” au obținut biletele pentru Olimpiadă acum doi ani, când au ajuns în semifinalele Campionatului European Under 19, în Italia, sub comanda lui Mirel Rădoi. Ultima prezență la o ediție a JO a fost tot la Tokyo, în 1964, când România s-a clasat pe locul al 5-lea. România s-a calificat după 57 de ani la cea de-a XXXII-a ediție a Jocurilor Olimpice din vară, amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.

Stabilirea lotului a fost o provocare, rezultând o soluție de compromis! Jocurile Olimpice nefiind programate în perioadă FIFA, cluburile au avut dreptul de a răspunde negativ la convocările jucătorilor, dorind să-și păstreze fotbaliștii pentru startul campionatelor și tururile preliminare din cupele europene.  Lotul a intrat  în cantonament la Mogoșoaia, de unde a mai ie;it doar pentru vizita medicală la INMS, pe 1 și 2 iulie. În rest, întreaga delegație va intra într-un regim de carantină, impus de japonezi, astfel încât, timp de 14 zile, jucătorii și staff-ul vor sta închiși în baza de pregătire până la plecarea spre Japonia, programată pe 15 iulie. Va fi atunci un charter, în care se vor urca mai multe loturi pentru JO, inclusiv fotbaliștii și canotorii.

Lotul României la Jocurile Olimpice: Marian Aioani (Farul Constanța), Mihai Popa (Astra), Ștefan Târnovanu (FCSB) – portari; Andrei Rațiu (Villarreal/Spania), Ricardo Grigore (Dinamo București), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Virgil Ghiță (Farul Constanța), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Radu Boboc (Farul Constanța), Florin Ștefan (Sepsi Sf. Gheorghe) – fundași; Andrei Ciobanu (Farul Constanța), Marius Marin (Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Dragoș Nedelcu (FCSB), Alexandru Dobre (Dijon/Franța), Valentin Gheorghe (Astra), Ion Gheorghe (FC Voluntari), Tudor Băluță (Brighton/Anglia) – mijlocași; George Ganea (Farul Constanța), Andrei Sîntean (Hermannstadt) – atacanți.

Turneul Olimpic de fotbal va avea loc în perioada 21 iulie – 7 august 2021. În urma tragerii la sorți, România a fost repartizată în grupa B alături de Noua Zeelanda, Coreea de Sud și Honduras. Programul meciurilor în grupa noastră: *joi, 22 iulie: Noua Zeelandă – Coreea de Sud (ora locală 17.00, Kashima), Honduras – România (20:00, Kashima); *duminică, 25 iulie: Noua Zeelandă – Honduras (17.00, Kashima), România – Coreea de Sud (20.00), Kashima); *miercuri, 28 iulie: România – Noua Zeelandă (17.30, Sapporo), Coreea de Sud – Honduras (17.30, Yokohama).

Sursa foto: Federația Română de Fotbal


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Vineri, 16 august, se inaugurează Baza Sportivă de Tip I de la Zlatna-Pătrângeni

Dan HENEGAR

Publicat

în

Vineri, 16 august, se inaugurează Baza Sportivă de Tip I de la Zlatna-Pătrângeni La finele săptămânii, se inaugurează o nouă Bază Sportivă de Tip I, aceea de la Zlatna-Pătrângeni, prima de acest gen din Munții Apuseni. Astfel, județul Alba se bucură în ultimul an de cinci noi asemenea baze sportive finalizate la Alba Iulia („Micești”), […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea