Carnea de porc s-ar putea scumpi cu până la 25%. Creșterea, cauzată de pesta porcină și furajele mai scumpe
Carnea de porc s-ar putea scumpi cu până la 25%. Creșterea, cauzată de pesta porcină și furajele mai scumpe
Producătorii de carne de porc anunță că aceasta s-ar putea scumpi și cu 25 de procente. Prețul mai mare este cauzat de pesta porcină și de furajele mai scumpe.
În medie, mănânci 77 de kilograme în fiecare an. Acum plătim pe un kilogram de carne de porc 5,69 lei. Un preț mai mare față de iuna Ianuarie, de exemplu, când după sărbătorile de iarnă kilogramul era puțin peste 4 lei.
Producătorii spun, totuși, că prețul cărnii de porc din România ar putea crește cu 25%, și asta nu doar în contextul în care pesta porcină evoluează, ci și din cauza faptului că furajele pentru animale au crescut și ele tot cu 25% în 2021 față de 2020.
Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta, pe de altă parte, se așteaptă la creșteri mai mici, de până în 5%, pentru că un preț mai mare ar însemna și o cerere mai mică din partea clienților.
Conform Asociației Producătorilor de Carne din domeniu din România avem 70 de ferme de creștere a porcilor care asigură 70% din producția națională de porcine vii. Însă mai și importăm din țări precum Germania sau Spania, unde în pandemie prețul per kilogram era mai puțin de un euro.
În plus, în 2019, am crescut aproape 4 milioane de porci, mai puțin cu 75% decât acum 13 ani, spune Călin Muscă, proprietarul Porkprod, o companie care are în rulaj 85.000 de porci anual. Iar din 2017 încoace, de când a luat amploare pesta porcină africana, am pierdut 700.000 de porci.
Cum a fluctuat prețul cărnii de porc
5,69 lei/ kg iunie 2021
4,13 lei/kg ianuarie 2021
3,7 lei/kg mai 2020
Creștere preț materii prime
Porumb 47%
Șrot soia 73%
Ulei vegetal 80%
Sursa: alephnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ce facem cu ouăle vopsite rămase după Paște: Cât timp sunt sigure pentru consum Ouăle fierte și vopsite de Paște pot fi păstrate fără coajă până la 4 zile, iar cele decojite sau umplute – până la 48 de ore în frigider. Le puteți folosi în salate, gustări sau puteți face o tartă italiană de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 24 de ore
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce nu ai voie să faci în săptămâna de după Paști. Tradiții și superstiții
-
Curier Județeanacum 5 ore
Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE DE PASTELE ORTODOX 2024. URARI și FELICITARI frumoase de Învierea Domnului