Rămâi conectat

Curier Județean

Mihai Coșer nu-l slăbește pe Gabriel Pleșa: „Continuă spectacolul de improvizații, one-man show, „Suspendă contractu și fugi!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mihai Coșer, fostul purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Alba Iulia nu îl slăbește pe actualul primar, Gabriel Pleșa, după ce a trimis spre informare și executare către executantul platformelor subterane de gunoi menajer din municipiul Alba Iulia, decizia unilaterală de a suspenda contractul până în 2022.

„Dacă tot avem veleități de clevetitori și cusurgii, înseamnă că e absolut normal să păstrăm tonul ăsta sănătos și să spune ce se mai întâmplă cu orașul. By the way, deja s-a format plutonul de execuție însărcinat cu pedepsirea celor care nu sunt de acord, gândesc și își pun probleme legate de oraș, nu doar cu crotalierea și supravegherea angajaților, prin reclamarea de conturi de facebook și săpatul după teme compromițătoare.

Continuă spectacolul de improvizații, one-man show, „Suspendă contractu și fugi!”. Ființa abstractă în decizii, dar foarte elaborată în promisiuni, a primarului Pleșa, a trimis spre informare și executare către BT. BEST TOOLS COMPANY SRL, executantul platformelor subterane de gunoi menajer din municipiul Alba Iulia, decizia unilaterală de a suspenda contractul până în 2022.

Exact când ar fi fost mai mare nevoie de operaționalizarea performantă a colectării deșeurilor, pas pentru care Alba Iulia s-a pregătit cu mult timp în urmă așteptând deschiderea depozitului de la Galda de Jos, apare ideea amânării. Ca să nu mai spunem că în contextul obligativității colectării pe fracții, este foarte posibil ca noul operator să fie pus în reală dificultate, din cauza faptului că, cel puțin la blocuri, acest lucru este imposibil de gestionat, iar toți cei implicați vor intra într-un cerc vicios al sancțiunilor, deloc neînsemnate. Ca să nu mai vorbim de beneficiile directe ale platformelor: fără șobolani în jur, cu cantități exact măsurate de colectare și plată, curățenie, fără vânători de gunoaie etc.

Toate acestea se întâmplă pentru că, nu-i așa, după noul model clotildian de administrat orașe, prin anularea a tot ce a fost, e o mare salvare că primarul a apărut, la timp, cu acul și peticul pentru sacul fără fund al banului public. O scuză patetică, Alba Iulia fiind în acest moment exact unde prevede legea la împrumuturi (11% grad de îndatorare din 30% posibil) și exact la situația dorită de a încasa cel puțin la fel de bine ca și anul trecut taxe și impozite. Nu mai contează că a fost una din temele preferate de campanie. Așa e când promiți orice, pentru a ajunge unde trebuie.

Dar să aprofundăm. Ce spune legea:
(3) Autoritățile administrației publice locale au următoarele obligații:
(i) elaborează strategii și programe proprii pentru gestionarea deșeurilor biodegradabile;
(ii) asigură și răspund pentru colectarea separată a materialelor sau deșeurilor destinate compostării/digestiei anaerobe;
(iii) asigură informarea cetățenilor prin mijloace adecvate și prin publicarea pe site-ul propriu asupra sistemului de gestionare al deșeurilor biodegradabile destinate compostului/digestatului.

Ce a făcut primăria până-n acest moment? Nimic! Cel puțin din studiul ultimelor proiecte de hotărâre adoptate în Consiliul Local, nu reiese că s-ar fi pus osul, măcar pentru două din cele trei puncte.
Ce riscăm? Bani, foarte mulți bani de plătit din propriile buzunare.

Următoarele fapte constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
a) cu amendă de la 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice, pentru încălcarea dispozițiilor art. 2 alin. (1) și (7), art. 4 alin. (3) pct. (iii) și art. 6 lit. a)-i);
b) cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei, pentru încălcarea dispozițiilor art. 4. alin. (3) pct. (i) și (ii);
c) cu amendă de la 15.000 lei la 30.000 lei, pentru încălcarea dispozițiilor art. 6 lit. j), art. 7 alin. (3) și (4), art. 8 alin. (7) și art. 12 alin. (1) și (3).

Ce vor face locuitorii de la blocuri pentru colectarea selectivă? Va trata primarul, individual, pentru fiecare în parte problema, cu lopățica în găleata fiecăruia, pentru a evita amenda? Cum va intra, în așa scurt timp, în acord cu noul operator RER Vest/Retim, cu privire la capacitățile și modul de colectare ținând cont de Legea Compostului? Mai vine domnul Pleșa să spună „Daaa, categoric! Vestea bună e că…”, în situația în care, deocamdată, nu s-a trezit NIMENI să clarifice ce tarife se vor propune în Consiliul Local pentru gunoi, darămite să plătim pentru ce aruncăm. Ce a rezultat din licitație, ce se combină cu Legea Compostului? Garantăm că toate astea ne vor costa mai scump decât platformele îngropate, azi amânate!

Până la aceasta dată, nu se cunoaște reacția celor care trebuie să execute contractul platformelor subterane de colectare. Este posibil ca și aceștia să cheme în instanță primăria, din simplul motiv că au anticipat un plan de lucru, au stocuri și lucrări executate, față de care primăria nu se poate întoarce cu spatele și presupune că nu sunt. Indiferent de variantă, de la 1 mai, Polaris nu mai poate duce gunoiul menajer la Târgu-Jiu, ceea ce ar trebui să dea de gândit tuturor celor implicați. Alba Iulia ar fi trebuit să fie, la această oră, pe lista scurtă a zonelor urbane din România cu un sistem activ, deștept și de viitor, în privința modului de colectare. Dar e mai simplu să spui pas, să rezolvi totul din gură, și să te îndrepți către cine știe ce himere precum tramvaie, parcări făcute de alții, pietruiri de drumuri pentru care nu ai încă piatră șamd”, a scris Mihai Coșer pe blogul personal.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea