Rămâi conectat

Cultură Educație

Un tânăr de 15 ani din Munţii Apuseni „doborât” de gripa porcină

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La vârsta de doar 15 ani un elev din clasa a IX-a a decedat după ce a fost infectat cu virusul gripal AH1N1. Tânărul ce provine din zona Munţilor Apuseni avea şi boli asociate, acesta suferea de obezitate şi avea o imunitate scăzută. Elevul a decedat la o unitate spitalicească din Cluj-Napoca, municipiul fiind centru santinelă. „Un virus acţionează pe un organism deficitar ca imunitate. La fel s-a întâmplat şi în acest caz, tânărul având sistemul imunitar slăbit. Trebuie precizat şi că acesta nu a fost vaccinat antigripal. Zona de unde provine băiatul este sub supravegherea noastră. În ultimele 7 zile nu a mai fost confirmat niciun caz de gripă de tip AH1N1 la noi în judeţ”, a menţionat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Alba, dr. Horia Timiş. La nivelul judeţului Alba au fost repartizate anul trecut un număr total de 20.050 de doze de vaccin împotriva gripei AH1N1, 19.927 de doze fiind folosite pentru imunizare.
Conform datelor transmise de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile la Ministerul Sănătăţii, activitatea gripală pe teritoriul României este de intensitate medie, cu răspândire regională (în zonele de nord-vest, nord-est şi sud-est) şi focare locale sau cazuri sporadice în restul teritoriului. Raportul mai evidenţiază că, incidenţa medie a infecţiilor respiratorii din ultimele 3 săptămâni este peste nivelul bazal, fără să fie depăşite, însă, valorile maxime aşteptate. În săptămâna 31.01 – 06.02. 2011 au fost înregistrate 90.222 cazuri de infecţii acute respiratorii, cu 11.1% mai mic comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă. De asemenea, în ultima săptămână (31.01-06.02.2011) au fost confirmate cu laboratorul 73 cazuri de gripă din totalul de 194 înregistrate de la debutul sezonului (luna octombrie 2010). Dintre cele 73 cazuri de gripă, 45 sunt de tip AH1N1 şi restul de tip B. Au fost înregistrate şi 5 decese la cazuri confirmate cu gripa AH1N1: 2 decese în Bucureşti (la grupele de vârstă 55 şi 33 ani) şi câte 1 deces în judeţele Brăila (37 ani), Alba (15 ani) şi Hunedoara (51 ani). Majoritatea deceselor s-au înregistrat la persoane care aveau boli asociate, ca de exemplu obezitate, boli pulmonare sau cardiovasculare.
Medicii recomandă populaţiei evitarea aglomeraţiei, autoizolarea în cazul semnelor de boală respiratorie, utilizarea batistei de unică folosire, spălatul frecvent al mâinilor, alimentaţie corectă echilibrată, îmbrăcăminte adecvată sezonului, etc.; utilizarea, la recomandarea medicului, a mijloacelor de prevenţie specifică prin vaccinare antigripală (în primul rând a persoanelor identificate cu risc de complicaţii; prezentarea la medicul de familie, cât mai rapid după instalarea simptomatologiei respiratorii cu febră; comportament responsabil nu numai faţă de propria stare de sănătate, dar şi faţă de apropiaţi şi colegi de muncă, prin precauţiunile respiratorii menţionate. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

O nouă conferință națională „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, în octombrie 2024: Cadre inginerești din întreaga țară se reunesc la Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

O nouă conferință națională „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, în octombrie 2024: Cadre inginerești din întreaga țară se reunesc la Cugir Asociația Generală a Inginerilor din România – Sucursala Alba, pregătește o nouă conferință națională „Profesorul Ion D. Lăzărescu”, la Cugir Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR) – sucursala Alba (cu sediul la Cugir) a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea