Uniunea Europeană a aprobat folosirea că aliment de uz uman a viermilor de făină. Pot fi găsiți în alimente precum biscuiți, paste sau pâine
Uniunea Europeană a aprobat folosirea că aliment de uz uman a viermilor de făină. Pot fi găsiți în alimente precum biscuiți, paste sau pâine
Folosirea că aliment de uz uman a viermilor de făină a fost aprobată de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Larvele gândacului, sau așa cum este numit în popor morar, sau denumit științific Tenebrio molitor va putea fi folosit ca atare sau uscate, că ingrediente pentru curry, în formă de făină pentru prepararea biscuiților, pastelor și pâinii.
Citește și: Antibiotice naturale: Alimentele-minune, aliații noștri în lupta cu infecțiile și bacteriile
Confundate uneori cu viermii, larvele de insecte sunt deja acceptate în Europa ca hrană pentru animale. Sunt bogate în proteine, grăsimi şi fibre şi ar putea fi urmate în farfuriile europenilor şi de alte insecte, apreciază chimistul Ermolaos Ververis, specialist în alimentaţie la EFSA.
Sub conducerea lui Ververis, agenţia a evaluat viermii de făină conform unei reglementări europene privind „alimentele noi”, intrată în vigoare în 2018, conform căreia s-au făcut multe solicitări; cea în cauză a fost prima soluţionată.
„Există un mare interes în comunitatea ştiinţifică şi în industria alimentară privind sectorul insectelor comestibile”, a arătat reprezentantul EFSA.
În multe locuri din lume, inclusiv în Africa, Australia şi Noua Zeelandă există deja baruri cu insecte, hamburgeri din greieri şi diverse alimente pe bază de larve, observă Reuters. Înainte ca Europa să se alăture acestei tendinţe, decizia EFSA mai trebuie ratificată de Comisia Europeană.
Unii sociologi consideră însă că barierele psihologice pe Vechiul Continent sunt deosebit de puternice, aşa că va mai dura ceva până când viermii se vor vinde cu succes din rafturile supermarketurilor.
„Există explicaţii cognitive derivate din experienţele noastre sociale şi culturale – aşa numitul „yuck factor” (factor de scârbă) care fac ca multor europeni să le repugne ideea de a mânca insecte”, afirmă Giovanni Sogari, cercetător în domeniul social şi al consumului la Universitatea din Parma (Italia). „Cu timpul şi odată cu expunerea, astfel de atitudini se pot schimba”, consideră el.
EFSA a comunicat că începând din 2018 a primit 156 de cereri pentru evaluarea siguranţei unor „alimente noi”, de la unele derivate din alge până la o gamă largă de specii de insecte.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ce facem cu ouăle vopsite rămase după Paște: Cât timp sunt sigure pentru consum Ouăle fierte și vopsite de Paște pot fi păstrate fără coajă până la 4 zile, iar cele decojite sau umplute – până la 48 de ore în frigider. Le puteți folosi în salate, gustări sau puteți face o tartă italiană de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce nu ai voie să faci în săptămâna de după Paști. Tradiții și superstiții
-
Curier Județeanacum 4 ore
Obiceiuri în a doua zi de Paște: Tradiția stropitului fetelor de măritat ori a nevestelor este păstrata cu sfințenie în unele localități
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE DE PASTELE ORTODOX 2024. URARI și FELICITARI frumoase de Învierea Domnului