Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cum a afectat pandemia piața muncii din România: Mai puține oferte pentru angajare, dar șomaj în scădere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Rata şomajului în trimestrul III din 2020 a fost de 5,2%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate marţi. În această, şomajul la bărbaţi a fost de 5,4%, iar în rândul femeilor de 5%.

„Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,4 puncte procentuale (5,4% la bărbaţi faţă de 5,0% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 1,2 puncte procentuale (5,9% în mediul rural, faţă de 4,7% în mediul urban)”, arată cei de la INS.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Cu 1,2 puncte procentuale peste ţinta naţională de 70%

Pe grupe de vârstă, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (19,2%) în rândul tinerilor (15-24 ani). Potrivit datelor INS, în trimestrul III 2020, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 71,2%, cu 1,2 puncte procentuale peste ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul III al anului 2020, de 66%, în creştere faţă de trimestrul anterior cu 0,8 puncte procentuale. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (74,9% faţă de 56,9% la femei) şi la persoanele din mediul urban (67,4% faţă de 64,4% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,7%.

Mai puține oferte pe piață pentru angajare

Totodată, în al treilea trimestru al anului 2020, populaţia activă a României era de 9,027 milioane de persoane, din care, 8,555 milioane de persoane erau ocupate şi 472.000 şomeri, conform Agerpres.

Privind însă în ansamblu, pandemia de coronavirus i-a lăsat pe mulți români fără serviciu. Peste 1,6 milioane de contracte de muncă au încetat din martie până în luna octombrie, după cum reiese din statisticile oficiale. Acum sunt de trei ori mai puține oportunități de angajare față de alți ani.

Mulți angajatori au renunțat la acordarea unor beneficii extra-salariale, precum voucherele. În evidențele statului sunt peste 280.000 de șomeri, majoritatea din mediul rural.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Uniunea Europeană a implementat prima legislație dedicată combaterii violenței împotriva femeilor: De ce nu este inclus violul în document

Bogdan Ilea

Publicat

în

Uniunea Europeană a implementat prima legislație dedicată combaterii violenței împotriva femeilor: De ce nu este inclus violul în document Marți, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat prima lege europeană destinată să lupte împotriva violențelor față de femei. Totuși, legislația nu include prevederi specifice privind violul, deoarece nu s-a ajuns la un consens cu privire […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea