Lovitură pentru șoferii din România: Din ianuarie 2021, AMENZILE ar putea crește semnificativ
Începând cu 1 ianuarie 2021, șoferii ar putea primi o lovitură usturătoare. Concret, punctul de amendă ar putea crește semnificativ.
Punctul-amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut, iar amenzile s-ar putea majora la anul, dacă punctul de amendă nu va fi plafonat. Plafonarea amenzilor se poate face doar de un guvern cu puteri depline, nu de unul interimar, așa cum este Guvernul Ciucă.
La începutul anului 2020, Guvernul a plafonat punctul de amendă la 145 de lei. Această măsură nu va mai fi valabilă, însă, de la 1 ianuarie 2021.
În Ordonanța de Urgență nr. 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative se prevede că, în perioada ianuarie – 31 decembrie 2020, valoarea punctului-amendă să se mențină la 145 de lei.
Astfel, punctul de amendă s-ar putea majora de la 145 de lei, cât este în prezent, la 223 de lei, salariul minim brut în România fiind, în prezent, 2.230 de lei. Practic, punctul de amendă ar putea crește cu 78 de lei.
Mai mult, dacă salariul minim va crește din ianuarie 2021, amenzile s-ar putea majora și mai mult.
Plafonarea amenzilor rutiere s-ar putea face printr-o nouă Ordonanță de Urgență, însă un guvern interimar, așa cum este cazul Guvernului interimar Ciucă, nu poate emite ordonanțe.
Ce spune Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor
Conform Art. 26 alin. (3) din Legea nr. 90/20001, un guvern interimar îndeplinește numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, în această perioadă le neputând emite ordonanţe şi iniţia proiecte de lege.
„În cazul încetării mandatului său, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege”, se precizează în Legea nr. 90/2001.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025: Câți ani de căsătorie trebuie să aibă soțul supraviețuitor ca să obțină pensie de urmaș
PENSII 2025: Câți ani de căsătorie trebuie să aibă soțul supraviețuitor ca să obțină pensie de urmaș În cazul în care unul dintre soți moare, soțul supraviețuitor poate să opteze pentru încasarea unei pensii de urmaş. Însă, pentru a obţine acest drept, trebuie cumulate mai multe condiţii. CCR a stabilit foarte clar aceste criterii. Este […]
Guvernul pregătește o schimbare de amploare: Posibilă reformă fiscală înainte de turul al II-lea al alegerilor prezidențiale
Guvernul pregătește o schimbare de amploare: Posibilă reformă fiscală înainte de turul al II-lea al alegerilor prezidențiale La Guvern, în această perioadă, s-au pregătit mai multe variante pentru reforma fiscală, variante care sunt prezentate Comisiei Europene. Cătălin Predoiu, Premierul interimar, imediat ce vom primi undă verde din partea Comisiei, își va asuma trimiterea reformei fiscale […]
Vremuri grele pentru români: BNR avertizează creșteri de taxe după alegerile prezidențiale 2025
Vremuri grele pentru români: BNR avertizează creșteri de taxe după alegerile prezidențiale 2025 Noile taxe nu vor putea fi evitate după alegerile prezidențiale. Consilierul guvernatorului BNR, Eugen Rădulescu, anunță vremuri grele pentru români. Conform acestuia, noul executiv nu va putea evita impunerea unor noi taxe din cauza deficitului bugetar foarte ridicat și care trebuie restrâns. […]