Publicitate electorală| Mihail David (USR PLUS)- În mandatul USR PLUS la conducerea Consiliului Județean Alba creșterea performanței sistemului educațional va fi o prioritate
Pentru a putea spune ce ramuri industriale se pot dezvolta într-o țară, în funcție de calificările disponibile, Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare(OECD) testează abilitățile copiilor de 15 ani pentru a putea apoi pot prezice ce abilități vor fi disponibile la 18 ani. Prin urmare, o dată la trei ani, mii de elevi cu vârsta de 15 ani din peste 80 de țări dau testul Programme for International Student Assessment(PISA), care le măsoară competențele în trei domenii-cheie – citire, matematică și științe. Aceste teste au rolul de a evalua nivelul abilităților necesare unui tânăr pentru a-și găsi locul într-o societate a cunoașterii.
Rezultatele elevilor români îi situează mereu pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, iar ultimele teste PISA ne arată că 38,7% sunt analfabeți funcțional la Citire și 39,9% sunt analfabeți funcțional la Matematică.
Rezultatele sistemului de educație sunt îngrijorătoare și din alte puncte de vedere. Astfel la nivelul anului 2016/2017, doar 80,7% dintre copiii cu vârsta corespunzătoare clasei a VIII-a au absolvit învățământul gimnazial, 20% fiind pierduți pe drum. Din 24 de elevi aflați în clasa I în anul 2005-2006, doar 10 au promovat examenul de bacalaureat peste 12 ani.
62% dintre elevii liceelor tehnologice nu au obținut notă de promovare a Bacalaureatului în 2018. In același an 39% dintre elevi au obținut note mai mici de 5 la proba de matematică la Evaluarea Națională, iar 32,2% au avut în timpul anului medii cu peste trei puncte mai mari faţă de media de la același examen.
Soluții pentru remedierea acestei situații există și ele trebuie fundamentate inclusiv pe concluziile desprinse din organizarea învățământului în condițiile pandemiei. Prima concluzie pe care echipa USR PLUS și-o însușește este aceea că această pandemie pur și simplu a prăbușit viitorul peste noi. Este un viitor în care vedetele se numesc Internet pe de o parte, computer personal, laptop, tabletă sau smartphone pe de altă parte.
Pur și simplu, în viitor, nu va mai exista educație fără acest binom. Copiii cresc cu aceste instrumente și stăpânesc lumea acestora, iar rolul școlii va fi acela de a-i ajuta să și înțeleagă această lume. Profesorul Mircea Miclea, fost ministru al educației ne spune ca pentru aceasta este este necesară o platformă unitară de e-learning, cu două funcții de bază: (1)toți copiii din România să facă orele în același loc, fără să schimbe platformele odată cu profesorii, cum se întâmplă acum și (2)această platformă trebuie să pună la dispoziția elevilor și profesorilor seturi de lecții model.
Aceste lecții model vor fi create de profesorii excelenți și vor trebui să conțină grafică, animații și filme pentru că, pe de o parte, acesta este tiparul cu care copiii s-au obișnuit după anii de vizionat imagini pe internet, pe de altă parte copii asimilează mai multă informație din astfel de lecții. “Spune-mi şi voi uita, arată-mi şi poate îmi voi aduce aminte, implică-mă şi voi înţelege!” spunea Confucius încă de prin anii 500 î.Hr. Cu instrumentele pe care, așa cum am văzut, copiii le stăpânesc va fi soluționată inclusiv problema “implică-mă şi voi înţelege”. Pentru testare online există deja platforma Brio.ro care evaluează abilitățile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. In câțiva ani și prima platformă ar putea să conțină lecții model pentru toată programa școlară, pentru toate clasele și în acest fel toți copiii din România vor putea avea acces la educație de calitate și vor putea avea, în sfârșit, șanse egale în pregătirea pentru viață.
Pentru aceasta mai este necesar încă un pas, și aici intervine a doua concluzie pe care echipa USR PLUS și-o însușește, anume că administrația județeană trebuie să acționeze proactiv și nu reactiv pentru a veni în sprijinul copiilor din cătunele izolate și a celor din mediile defavorizate, fără să aștepte, cu mâna întinsă, la Guvern. Descentralizare înseamnă printre altele inclusiv aplicarea principiului “fă ce poți, cu ceea ce ai, acolo unde ești”. De altfel cei care conduc o administrație județeană trebuie sa fie manageri capabili adică să stăpânească toate funcțiile managementului: previziune, organizare, coordonare, impulsionare-motivare și control-evaluare.
Pe 27 septembrie, votați Mihail David pentru Președinția Consiliului Județean Alba și echipa de consilieri județeni USR PLUS!
Votați Gabriel Pleșa pentru Primăria Municipiului Alba Iulia și echipa de consilieri locali USR PLUS!
Comandat de Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (parte a Alianței USR PLUS), PUBLICAT / EXECUTAT DE SC UNIREA PRES SRL portal online https://ziarulunirea.ro/, Cod mandatar financiar 21200391
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | USR Alba, Cosmina Mariș: Din INIMĂ pentru valorile și tradițiile românești
Publicitate electorală | USR Alba, Cosmina Mariș: Din INIMĂ pentru valorile și tradițiile românești Suntem un popor creștin, iar valorile și tradițiile românești ne definesc. Cred cu tărie în asta, chiar dacă nu fac parte din tagma acelor politicieni care, zi de zi, clamează credința și iubirea de Dumnezeu în spațiul public. Citește și: Publicitate […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 9 ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum o zi
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 18 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Ştirea Taacum 5 zile
FOTO ȘTIREA TA | Pericol de accidente rutiere pe drumul județean 750C, ce traversează comuna Ponor din Alba: „Atenție!”