Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

FOTO: Antrenorul Alexandru Kalanyos – două decenii de activitate în fotbalul juvenil din Alba | Generația 2001, noul pariu cu viitorul pentru cel ce l-a descoperit pe Nicolae Stanciu

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Antrenorul Alexandru Kalanyos reprezintă un neobosit descoperitor de talente fotbalistice din județul Alba. A început la Unirea Alba Iulia, unde i-au trecut prin mâini nume precum Nicolae Stanciu, Alexandru Giurgiu, Florin Ilie, Alexandru Man sau Silviu Mureșan, iar după 11 ani petrecuți în curtea clubului “alb-negru” din Cetatea Marii Uniri a mizat pe un nou proiect de suflet.

În primăvara anului 2009, antrenorul ce a împlinit 45 de ani în noiembrie 2019, a pus bazele unui club nou, Unirea Juniors Alba Iulia, preocupându-se de o altă generație extrem de talentată: copiii născuți în 2001, ce au reușit rezultate extraordinare într-un deceniu de activitate. “Obiectivul a fost unul foarte clar: o muncă de 10 ani, cu performanțe la nivel județean, național și internațional”, a spus Alexandru Kalanyos

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

*Palmares remarcabil

Și, în intervalul 2009-2019, generația 2001, pornită de la Unirea Juniors Alba Iulia a reușit să strângă o sumedenie de trofee, în același timp propunând câteva nume pentru fotbalul autohton. În ordine cronologică, după numai 6 luni, în 2009 s-a câștigat titlul județean la turneul “Gheorghe Ola”, copii 8 ani, iar succesele au venit parcă pe bandă rulantă: 2010 – campionii județului Alba la Turneul Speranțelor; 2011 – campioni județului la juniori E; câștigătorii turneului internațional de la Barcelona (unde s-a cântat imnul României); învingători la turneul național Cupa Crăciunului de la Deva; 2013 – campionii județului Alba la Cupa “Hagi Danone” și finaliști la etapa pe zonă, de la Sibiu; 2014 – campionii județului la juniori D; 2016 – campionii județului la juniori D (cu CS Zlatna, unde au evoluat o serie dintre jucători); 2019 – câștigători ai Seriei 1 din camipionatul juniorilor A1, cu CS Universitatea Alba Iulia. “Sunt 9 trofee adjudecate în această perioadă: 7 la nivel județean, unul la un turneu național și un altul la prestigiosul turneu internațional din Spania. Acești campioni merită toate aprecierilr pentru munca depusă și performanțele izbutite”, a sintetizat Kalanyos.

*Andrei Roșu – liderul generației

Dintre puștii cu care s-a pornit la drum cu Unirea Juniors Alba Iulia, în încercarea de a desluși tainele “sportului rege”, de la 7 ani (în 2009) și până la 18 ani (în 2020), au rămas pe baricadele performanței următorii: Ovidiu Lazăr – portat, Raul Bârlog și Răzvan Macarie – fundași, Erik Șooș și David Alexandroaie – mijlocași, Andrei Roșu și Andrei Crăciun – atacanți. La obținerea acestor performanțe au contribuit și Andrei Mărginean (Zlatna), Răzvan Pitea și Raul Șteau (din Aiud).

“Este a doua generație din Alba cu care închei un ciclu fotbalistic, plecând de la cel mai mic nivel și până la încheierea junioratului. Asta înseamnă 20 de ani, o perioadă cu care mă mândresc. Această generație de campioni, de la Unirea Juniors, a creat un lider, un căpitan. Este vorba despre Andrei Roșu, următorul meu pariu după <<copilul>> Nicușor Stanciu, de la care se așteaptă foarte mult în viitor”, a spus antrenorul albaiulian.

Așadar, se încheie un ciclu, pandemia de coronavirus a pus, din păcate, punct fotbalului juvenil din acest an (CS Universitatea Alba Iulia nu mai poate continua la juniori A1), însă numele lansate de Unirea Juniors Alba Iulia rămân în atenție: Andrei Roșu (FCSB, Viitorul Șelimbăr, Liga a 3-a), Andrei Crăciun (Industria Galda de Jos, Liga a 3-a), Răzvan Pitea (Olimpia Aiud, Liga a 4-a), Ovidiu Lazăr, Erik Șooș, Răzvan Macarie, David Alexandroaie (CS Universitatea Alba Iulia, Liga a 4-a, echipa de seniori și ce a juniorilor A1), Andrei Mărginean (a fost rezervă în Cupa Italiei, la nivelul primei formații din Il Calcio) și Raul Șteau (US Sassuolo Calcio, “Primavera”).

M-am îndrăgostit de fotbal la vârsta de 8 ani și au trecut 10 ani din viață petrecuți alături de colegi și părinți minunați care ne-au susținut la fiecare antrenament sau meci. Mai pe scurt un deceniu în care <<Campionii>> au dominat județul în plan fotbalistic. Pentru mine Unirea Juniors înseamnă <<Generația de Aur>> și nu voi uita nicio secundă petrecută la acest club. Trebuie să le mulțumesc coechipierilor că m-au ajutat să devin un lider bun, dar și domnului profesor Alexandru Kalanyos pentru tot ce ne-a învățat. Cu siguranță în viitor o să-l facem mândru de noi și sper să reușim asta cât mai repede”, a transmis Andrei Roșu, “stângaciul” ce a cochetat recent cu UTA Arad, însă a acceptat provocarea venită de la Viitorul Șelimbăr, colegă în eșalonul terț cu conjudețenele Metalurgistul Cugir, Unirea Alba Iulia și Industria Galda de Jos (în Seria a 5-a).

[nggallery id=7889]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Liga 4: Campioana CIL Blaj, „set” și revanșă cu Hidro Mecanica! Revelația Energia Săsciori a trecut și de Viitorul Sântimbru, „manita” Macarie (Adu Academy Șona)

Dan HENEGAR

Publicat

în

În Sâmbăta Mare, Liga 4, etapa a 25-a: Campioana CIL Blaj, „set” și revanșă cu Hidro Mecanica, cu „careu” Mihu (4 reușite)! Revelația Energia Săsciori a trecut și de Viitorul Sântimbru, „manita” (5 goluri) Macarie (Adu Academy Șona) *Limbenii Limba – Performanța Ighiu 1-0 (1-0). Victorie prețioasă a nou-promovatei, împotriva unui oponent cu pretenții la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea