Rămâi conectat

Politică Administrație

Comunicat de presă: Comisia Europeană și Consiliul Județean Alba au fost interpelate în contextul “crizei gunoaielor” din Județul Alba de către Dragoș Pîslaru, Europarlamentar PLUS

Andreea Ștefan

Publicat

în

Comisia Europeană și Consiliul Județean Alba au fost interpelate în contextul crizei gunoaielor” din Județul Alba de către Dragoș Pîslaru, Europarlamentar PLUS

Filiala Județeană Alba condusă de Mihail David a Partidului Libertate Unitate și Solidaritate (PLUS) și-a asumat că va face tot ceea ce ține de posibilitățile sale pentru a rezolva „criza gunoaielor” din Județul Alba.

Dragos Pîslaru, fost Ministru al Muncii și Protecției Sociale, actual Europarlamentar PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș a interpelat în contextul „Crizei Gunoaielor” din Județul Alba, Comisia Europeană și Consiliul Județean Alba pentru a identifica cele mai bune soluții în interesul cetățenilor din județ.

Comisiei Europene

Având în vedere că:

  • Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos (din Județul Alba, România) este finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională, a fost propus încă din 2012, cu lucrările începute în 2015 și are în vedere aplicarea normelor Directivei 2008/98/EC pe gestiunea deșeurilor;
  • Proiectul de la Galda de Jos încă nu este operațional;
  • Consiliul Local și Primăria Alba Iulia au decis și ulterior anulat crearea unei platforme de depozitare temporară a gunoiului în cartierul Partoș, fără a fi evident dacă această investiție va respecta legislația europeană și națională în vigoare;
  • Municipiul Alba Iulia nu are în continuare o soluție modernă și comprehensivă de prevenire, sortare, reciclare sau recuperare și depozitare a deșeurilor;
  • Riscurile pentru mediu, pentru sănătatea publică și costurile generate de aceste riscuri.

Întrebăm Comisia Europeană:

  • Care este planul Comisiei Europene de a vedea investiția făcută la Galda de Jos valorificată și care este termenul de operaționalizare a proiectului?
  • Ce acțiune are în vedere Comisia Europeană pentru a motiva autoritățile locale din Alba-Iulia să își respecte angajamentele făcute?
  • Ce soluții propune Comisia pentru a asigura o gestiune reală a deșeurilor, inclusiv sortare, reciclare și recuperare, în Alba-Iulia, fără a fi necesare investiții suplimentare față de cele deja declanșate?

Pentru Consiliul Județean Alba vom expune textul integral:

Stimate domnule Președinte Dumitrel,

Stimați consilieri,

Vă adresez această scrisoare în interesul locuitorilor din Alba-Iulia, cu privire la gestiunea deșeurilor din județul dumneavoastră.

Propus în 2012 și început din 2015, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos ar fi trebuit să reprezinte o soluție modernă pentru problema colectării, sortării, recuperării, reciclării și depozitării deșeurilor, conform Directivei 2008/98/EC. O investiție ce a beneficiat de peste 19 milioane de euro din fonduri europene, Centrul nu este nici în acest moment operațional. Aceasta, în contextul în care volumul actual de deșeuri a depășit capacitatea soluțiilor existente, creând costuri suplimentare pentru cetățeni și riscuri reale pentru sănătatea lor și pentru mediul înconjurător.

Managementul modern și european al deșeurilor presupune o întreagă schimbare de paradigmă. Nu mai este vorba doar de depozitare. Viitorul să în economia verde și economia circulară. Reclamarea deșeurilor și repunerea lor în circuitul economic va deveni un concept cheie, iar țările, regiunile și orașele care înțeleg  acest lucru și aleg să facă acest pas cât mai raid vor fi cele mai capabile să profite de numeroasele oportunități de finanțare europene pe care le pregătim în Parlamentul European, în dosare ca Programul de Sprijin pentru Reforme, al cărui raportor sunt.

În acest context, este îngrijorător să citim că și Consiliul Local al Muncipiului Alba Iulia a autorizat și mai târziu, anulat, construirea unei alte platforme de depozitare a deșeurilor în cartierul Partoș. Este și mai îngrijorător să observăm că deși de 3 ani Centrul de la Galda de Jos este nefolosit, alegeți măsuri incomplete, care nu respectă legislația națională sau europeană. Aceasta mai ales cât timp depozitarea temporară a deșeurilor poate deja fi efectuată la Galda de Jos

Vă reamintesc că investiția europeană în proiectul dumneavoastră, că fondurile europene care au ajutat la construcția Centrului din Galda de Jos dar și succesul acestui proiect nu vor afecta doar județul Alba. Investiția de încredere va fi câștigată sau pierdută de buna gestiune a proiectului de toți cetățenii României. Percepția negativă pe care situația dramatică a gestiunii proiectelor cu fonduri europene din România au creat-o la Bruxelles este dată de astfel de momente.

Lucrăm zi de zi la Bruxelles și Strasbourg pentru a repara aceste daune. Dar avem nevoie ca și aleșii din România să lucreze în același spirit: al eficienței, integrității și bunii gestiuni a fondurilor europene disponibile.

Aș dori să vă adresez câteva întrebări:

  • În ce context a fost posibilă autorizarea inițială a proiectului de la Partoș, dat fiind existența paralelă a altui centru disponibil dar și lipsa de studii de impact asupra mediului, a studiului unei comisii tehnice sau lipa informării corecte a cetățenilor, conform legislației în vigoare?
  • Care este calendarul punerii în exploatare a Centrului de la Galda de Jos și când va fi el operațional în totalitate ?
  • Ce strategie aveți în vedere pentru a implementa în totalitate în Județul Alba Directiva 2008/98/EC, în special în ce ține de colectarea rapidă și sortarea deșeurilor?

Vă mulțumesc pentru timpul acordat.

Cu deosebită considerație,

Dragoș Pîslaru


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă USR Alba: Ministrul PSD al Agriculturii închide ochii în timp ce apa pentru irigații este deturnată, iar fermierii sunt grav afectați de secetă

Bera Larisa

Publicat

în

Comunicat de presă USR Alba: Ministrul PSD al Agriculturii închide ochii în timp ce apa pentru irigații este deturnată, iar fermierii sunt grav afectați de secetă USR îi cere ministrului PSD al Agriculturii să trimită de urgență Corpul de Control la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) care să ocupă de sistemele de irigații din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea