FOTO| Preotul cronicar care a scos parohia Pâclișa din anonimat. Povestea celei mai valoroase moșteniri a genului cronistic românesc
FOTO| Preotul cronicar care a scos parohia Pâclișa din anonimat. Povestea celei mai valoroase moșteniri a genului cronistic românesc
Preotul Nicolae Cado se distinge în cadrul intelectualității rurale transilvănene a vremurilor sale, iar cea mai valoroasă moștenire a sa este „Condica” parohiei Pâclișa.
Lunga perioadă de păstorire, între 1878 şi 1925, l-a trecut pe preotul Nicolae Cado prin timpuri şi conjuncturi istorice dintre cele mai diverse. A trăit sub regimurile habsburgic, austro-ungar şi apoi prin cel românesc.
Cărturar şi cronicar
Cea mai valoroasă moştenire a lui Cado este „Condica parohiei greco-orientale Pâclişa”. (n.a. în zilele noastre este localitate componentă a municipiului Alba Iulia).
Scrisă cu un talent nativ şi într-o frumoasă limbă a vremii sale, Cronica îl plasează pe preot în galeria de frunte a celor care au îmbrăţişat genul cronistic românesc.
Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani
Lui Cado nu i-a plăcut doar să scrie, să consemneze, în condica pe care o ţinea, evenimente diverse, ci a şi studiat cu atenţie însemnările marginale pe care preoţii dinaintea sa le-au lăsat pe cărţile liturgice din patrimoniul parohiei.
Exemplul său a constituit şi un îndemn pentru urmaşii săi în parohie, care au continuat condica lui Cado, până la mijlocul veacului trecut.
O foarte bună apreciere a calităţilor sale deosebite o face în epocă protopopul Alexandru Baba, cel care, în anul 1937, îl caracteriza pe Nicolae Cado drept un „[…] preot cărturar şi un cronicar desăvârşit, care ar fi putut ilustra cu competinţe excelente un birou statistic ori un exactorat pe întreaga patriarhie […]”.
Nicolae Cado a descris cu frumuseţea graiului ardelean cum a simţit el faptele din istoria satului Pâcliţa, cum ar fi de pildă participarea localnicilor la Adunarea Naţională de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.
Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite de Sfintele Pasti
Parohia ortodoxă Pâclişa era una modestă la nivelul parohiilor din Protopopiatul Alba Iuliei în secolul al XIX-lea. Ieşirea sa din anonimat s-a datorat, fără îndoială, şi calităţii efortului cronistic al preotului Nicolae Cado.
Preotul a fost şi notar al Protopopiatului Alba Iuliei, dar şi membru al despărţământului ASTRA Alba Iulia.
Imaginea preotului Nicolae Cado ne este cunoscută din puţine fotografii de epocă, din perioada anilor 1912 şi 1914. Ceea ce imaginea fotografică nu a reuşit să surprindă au făcut-o faptele preotului, aduse la lumină de curând publicului larg, prin publicarea condicii şi biografiei sale.
Sursa, FOTO: Proiectul „Memoria Urbis“, finanţat de Primăria Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Ştirea zilei
AJUTORUL de DECES 2025: Valorea ajutorului de înmormântare începând din 13 februarie 2025. Acte necesare
AJUTORUL de DECES 2025: Valorea ajutorului de înmormântare începând din 13 februarie 2025. Acte necesare Casa Națională de Pensii Publice a anunțat care sunt valorile ajutorului de deces începând cu 13 februarie 2025, data intrării în vigoare a Legii nr. 10/2025 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2025. Citește și: Cât costă să […]