Rămâi conectat

Politică Administrație

Bugetare participativă: Localitățile din România unde cetățenii decid pe ce să cheltuie banii administrației locale

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Bugetare participativă: Localitățile din România unde cetățenii decid pe ce să cheltuie banii administrației locale

Inspirați din bunele exemple gospodărești ale marilor orașe din Transilvania, Sibiu, Oradea sau Cluj-Napoca, locuitorii din localitățile mai mici au învățat și ei că rolul aleșilor locali este de a se plia după voia și dorințele cetățenilor, deci trebuie să asculte „vocea poporului”. Astfel, locuitorii din comunitățile mici au învățat și ei să oblige primăriile să investească în lucruri utile lor, însă prea mărunte ca să intre în strategia administrației locale.

Așadar, pe lista dorințelor locuitorilor se află amenajarea de bănci în parcuri, construirea unei cișmele în centrul comunei sau montarea unui bec pe o alee aflată în întuneric. Acestea sunt doar câteva din cererile locuitorilor legate de modul în care să fie cheltuiți banii proveniți din taxele și impozitele pe care aceștia le plătesc anual, potrivit știrilor ProTV.

În funcție de numărul strâns de fiecare propunere venită din partea locuitorilor, primarii, cum este cazul orașului Făgăraș, au început să realizeze proiectele din banii publici, ei fiind nevoiți să țină cont de ceea ce zic alegătorii.

De exemplu, un localnic a reclamat faptul că treptele din centrul orașului Făgăraș care duc la un complex comercial nu numai că sunt în stare de degradare dar prezintă și pericol.Localnicul a afirmat că situația durează de ani de zile și că nimeni nu face nimic, motiv pentru care a înscris problema treptelor pe platforma on-line pentru analiză, iar în urmare numărului mare de voturi primite, Primăria a fost nevoită să le repare.

“Nu trebuie să fie transformate în cine ştie ce extraordinar. Să fie reparate aşa încât cetăţenii să poată urca în siguranţă. Investiția nu este mare, 20.000 de lei.” a declarat primarul din Făgăraș, Gheorghe Sucaciu.

Și o alee aflată la marginea orașului care era plină de gunoi a fost curatată și reabilitată după ce un alt localnic a propus acest lucru pe platforma on-line, urmând ca în zonă alte cinci proiecte să fie realizate cu banii strânși din taxe și impozite.

Cetăţenii au propus proiecte micuţe, dar cu impact pentru ei. Vă dau un exemplu: au fost propuse proiecte pentru montarea unor ţâşnitori în centrul oraşului.”, a declarat Grațiela Bălan, reprezentant primăria Făgăraș.

Primăriile decid ce fonduri de la bugetul local vor repartiza proiectelor propuse de cetăţeni,  sistemul numindu-se  bugetare participativă.

La Turda, 1,7 milioane de lei vor fi investiţi pentru realizarea proiectelor locuitorilor

În orașul Turda, din  judeţul Cluj, suma de 1,7 milioane de lei vor fi  cheltuiți în locuri de agrement, spaţii verzi şi reabilitarea unor alei dintre blocuri, cele mai multe voturi fiind pentru amenajarea unui   centru pentru tinerii din oraş.

Nu este doar o locaţie, este dotată cu 10 laptopuri unde se poate preda informatică, dotată cu o table interactive cu videoproiector.”, a declarat  Leonardu Maricean, președinte asociație.

Chiar dacă are de două ori mai mulți locuitori față de Turda și de trei ori mai mulți comparativ cu Făgăraş, municipiul Târgovişte a reușit să realizeze doar 3 proiecte, unul  unul turistic şi două pentru biciclişti, dar locuitorii şi-ar dori însă mult mai mult.

Dat fiind că eu sunt cu fetiţa în scaunul rulant, un pic mai accesibil pentru scaunele rulante, de exemplu.”, este dorința unui locuitor al orașului.

,În special pentru copii, să aibă tineretul unde să se distreze”, a mai declarat altă localnică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea