Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Au „înnebunit” cireșii: Într-un oraș din Alba, pomii au „confundat” anotimpurile și s-au umplut de flori, la început de brumărel

Ziarul Unirea

Publicat

în

Au „înnebunit” cireșii: Într-un oraș din Alba, pomii au „confundat” anotimpurile și s-au umplut de flori, la început de brumărel.

Temperaturile ridicare din ultima perioadă și seceta prelungită din vara acestui an, au cauzat un fenomen rar întâlnit, care a dus la înflorirea cireșilor la mijlocul lunii octombrie. Pomii au fost „păcăliţi” de aceast „indian summer” prin care trecem, a fost frig, apoi a revenit căldura şi o parte din pupi au „confundat” anotimpurile. Cu toate acestea, bătrânii se bucură şi spun că e semn de toamnă lungă.

Un copac cu flori este o imagine specifică primăverii pentru toţi. Temperaturile ridicate ale toamnei au adus însă al doilea rând de muguri. Ici şi colo, în județul Alba, grădinile au prins straie albe. În Lunca Mureșului, pe lângă cromatica aprinsă a toamnei, podoabele primăvăratice au stârnit uimirea şi curiozitatea oamenilor.

https://www.youtube.com/watch?v=_bn9xCjn-qA

Specialiştii horticultori spun că aceste dezechilibre climatice afectează ritmul normal al plantei şi intervin în parcursul ei firesc de-a lungul anului. Pomul ştie că primăvara înfrunzeşte, apoi înfloreşte, după care fructifică, iar fructele cresc, se coc, apoi copacul desfrunzeşte. Din cauza schimbărilor climatice, aceste fenomene pe care le întâlneam înainte destul de rar sunt tot mai dese, iar specialiştii cred că, dacă se va continua acest ritm alert al schimbărilor climatice, anomaliile la plante pot deveni … normale.

Este, probabil, o alertă din partea naturii pe care mulţi alegem să o ignorăm. Inginerii horticoli sfătuiesc pe proprietarii de livezi să nu taie crengile pe care a apărut al doilea rând de flori sau frunze. În credinţa populară, semnele legate de înflorirea pomilor toamna se răstălmăcesc numai în bine, fiind semne de prosperitate, de belşug.

Specialiștii spun, totuși, că nu se va ajunge mai departe de înflorire, deoarece fenomenul va fi oprit de prima brumă. Deținătorii de pomi și livezi trebuie să știe că această reînflorire din luna octombrie nu va împiedica ciclul biologic al pomilor pentru anul viitor și aceștia vor înflori din nou în primăvară.

[nggallery id=7471]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Pălăriile Dădârlat, produse într-un atelier din Alba, vedete la UNTOLD: Modele special create pentru cel mai mare festival din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pălăriile Dădârlat, produse într-un atelier din Alba, vedete la UNTOLD: Modele special create pentru cel mai mare festival din România Pălăriile Dădârlat, brandul românesc care a luat naștere în Alba de mai bine de un secol, produse din generație în generație cu multă iubire, pasiune și suflet, sunt vedetele festivalului UNTOLD care a debutat astăzi, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea