Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Vineri, 20 septembrie – Lansare de carte la Centrul Cultural Cugir. Volumul „Firimituri literare”, scris de emeritul Dorin N. Uritescu, dedicat vinerenilor

Adela Spătar

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani, scriitorul, poetul și lingvistul Dorin N. Uritescu, va lansa vineri, 20 septembrie 2019, ora 17.00, la Centrul Cultural Cugir, volumul de eseuri „Firimituri literare” .

Evenimentul se încadrează în programul celei de-a XXII-a ediție a Festivalului „Toamna Cugireană” și se dorește un jubileu al prodigioasei activități pe care profesorul emerit Dorin N. Uritescu a depus-o în slujba limbii și literaturii române.

Cu douăzeci și opt de cărți publicate, numeroase articole de cercetare științifică, doctor magna cum laude al Universității București, dl Uritescu a străbătut fiecare etapă a vieții profesionale cu efort și dăruire, numele și lucrările domniei sale fiind cuprinse în mai multe antologii și dicționare de specialitate, unele dintre ele editate chiar de către Academia Română.

Mai mult, pentru a-și dezvolta profesia, Dorin N. Uritescu, a urmat și absolvit pe lângă Facultatea de Științe și Litere din cadrul Universității București și Facultatea de Filozofie „Alexandru Ioan Cuza din Iași”.
Născut în 1944, la Vinerea, ca fiu al unor oameni vrednici și muncitori, urmează forme de școlarizare la Cugir și Orăștie. În adolescență joacă fotbal alături de nume deja consacrate ale fotbalului cugirean. Trece prin multe situații de viață, lucrează chiar și brutar, apoi efectuează un stagiu militar dificil la frontiera cu Iugoslavia, perioadă care se constituie în izvor de inspirație pentru multe scrieri. Ajunge apoi la Iași și București, unde-și desăvârșește cariera.

La Revoluția din 1989 merge în Comitetul Central printre primii, alături de figurile de referință ale momentului, care aveau să domine viața publică de după 21 decembrie, dar refuză să solicite certificat de revoluționar sau să beneficieze de vreun drept deși are în sertar declarațiile lui Dani Iosif și Dumitru Mazilu care confirmă implicarea sa activă în activitatea revoluționară.

S-a pensionat din postura de profesor la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București dar n-a încetat să scrie și să dăruiască din cunoașterea sa comunității. Din 2015 este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Printre cărțile realizate enumerăm: „Dicționar explicativ de pleonasme efective”, „Pleonasmul în limba română”, „Aspecte ortografice controversate”, „Dicționar explicativ de contradicții în adaos”, „Noutăți în ortografie”, „Greșeli de exprimare”, „Fascinația numelui”, „De la chioșcari la vesternizare” etc sau, mai nou, volumul de balade erotice „Pe Rio Costa”.

Cartea care va fi lansată vineri la Cugir, ,,Firimituri literare” (Despre Vinerea și vinereni), se dorește o împletire a unor calde amintiri cu elemente de narative specifice, surprinse din perspectiva psihologiei și poveștile oamenilor din Vinerea – Cugir, acolo unde „Rio Costa” – Râul Coastei (adică Râul Cugir) își poartă susurul de neuitat în inimile vinerenilor, indiferent unde s-ar afla.

La lansare, profesorul Dorin N. Uritescu, îi invită pe toți, prieteni sau oameni care nu îl cunosc, pentru că a pregătit și o surpriză, o expoziție de lămpi (veioze) cu vânzare, făcute de mâna sa în la sfârșitul anilor 70, anunță acesta pe pagina sa de Facebook. Îi vor fi alături, de asemenea, autorități cugirene, conducerea Centrului Cultural Cugir și alți prieteni din județul Alba.

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tradiţii şi obiceiuri de 1 Mai – Ziua Internaţională a Muncii. Cum a ajuns această zi liberă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Obiceiuri și tradiții de 1 Mai – Ziua Internaţională a Muncii • Semnificația zilei de 1 Mai și scurte repere istorice. În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea