Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Tot mai mulți tineri care au studii superioare lucrează în posturi care necesită studii medii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un studiu sociologic de amploare realizat de KPMG şi de Institutul Național de Cercetări Economice ‘Costin C. Kirițescu’ al Academiei Române, arată că peste 30% dintre tinerii absolvenți de studii superioare au ocupații care necesită studii medii.

Studiul care se numeşte „Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România” arată, între altele, că peste 30% dintre tinerii care au studii superioare lucrează în posturi care necesită studii medii.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Mai mult, analiza evoluției ratei supracalificării în perioada 2008-2016, pe principalele activități economice, pune în evidență că, spre deosebire de majoritatea ţărilor avansate din Uniunea Europeană, în cazul României s-a înregistrat creşterea proporției lucrătorilor cu studii superioare ocupaţi în locuri de muncă care nu necesită studii superioare, cea mai semnificativă dimensiune a acestor discrepanțe înregistrându-se în domeniul comerțului (engros și retail), cu precizarea că s-au avut în vedere persoanele ocupate din grupa de vârstă 20-64 ani, spun autorii studiului citat.

Profilul celor 4,87 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani:

  • Peste 30% dintre tinerii absolvenți de studii superioare au ocupații care necesită studii medii, spun autorii studiului.
  • Peste 10% dintre absolvenții de studii medii au o ocupație corespunzătoare muncitorilor necalificați.
  • De altfel, analiza gradului de adecvare între nivelul de instruire absolvit și cerințele actualului loc de muncă arată că numai pentru 44% dintre tineri nivelul de instruire corespunde într-o mare măsură cerințelor postului, explică autorii studiului.
  • Peste 25% dinte tinerii ocupaţi nu au statut de salariat, spun autorii studiului.
  • Pondere foarte scăzută a celor cu experiență profesională din timpul studiilor – numai 1,2% dintre tineri au lucrat pe perioada studiilor; mai arată studiul citat.

Sursa: economica.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Scandalul imobiliar Parc Residence Alpha: Un nou protest al păgubiților în fața cabinetului de insolvență Jurj Liliana. Ce spun protestatarii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Scandalul imobiliar Parc Residence Alpha: Un nou protest al păgubiților în fața cabinetului de insolvență Jurj Liliana. Ce spun protestatarii O parte din păgubiții din scandalul imobiliar Parc Residence Alpha din Alba Iulia au protestat din nou marți, 7 mai 2024, de data aceasta în fața cabinetului de insolvență Jurj Liliana. Citește și: Scandalul imobiliar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea