Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Proiectul noii legi a pensiilor: Mamele cu cel puțin trei copii vor putea să iasă la pensie cu câțiva ani mai devreme

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul noii legi a pensiilor a fost adoptat recent de către Guvern și introduce noutăți precum recalcularea pensiilor, includerea studiilor de masterat și doctorat în vechimea de muncă și reducerea vârstei de pensionare a femeilor care au mai mult de trei copii.

O serie de modificări importante vor fi aduse, din septembrie 2021, sistemului public de pensii din România, potrivit unui proiect de act normativ ce a fost adoptat miercuri de către Executiv. Mai exact, modificările se regăsesc în Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, ce are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea Parlamentului, a președintelui statului și publicare în Monitorul Oficial.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Printre multe alte schimbări privind pensiile din sistemul public, proiectul de act normativ ar putea da posibilitatea mamelor cu mai mulți copii să iasă mai repede la pensie. Concret, mamele cu trei copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil. Astfel, aceste mame vor putea ieși la pensie cu șase ani mai devreme decât în mod normal.

Pentru a putea beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, mamele cu peste trei copii vor trebui să se implice activ în creșterea copiilor până când aceștia împlinesc vârsta de 16 ani și să îndeplinească și condiția stagiului minim de cotizare.

Proiectul legislativ prevede o reducere suplimentară a vârstei de pensionare, ce se aplică mamelor începând cu al patrulea copil. Mai precis, aceste “mame eroine” vor putea ieși la pensie mai devreme cu câte un an pentru fiecare al patrulea copil. Spre exemplu, o mamă cu patru copii va putea ieși la pensie cu șapte ani mai devreme, iar una cu cinci copii se va bucura de o reducere a vârstei de pensionare cu opt ani.

Potrivit documentului, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani, iar stagiul minim de cotizare de 15 ani. Perioadele în care mama s-a aflat în concediu pentru creșterea copilului se consideră perioade asimilate, adică perioade în care aceasta nu a contribuit la sistemul de asigurări sociale, dar care sunt considerate vechime în muncă. Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de doi ani sau, în cazul unui copil cu handicap, de trei ani.

În condițiile amintite mai sus, după ce actul normativ va intra în vigoare, o mamă cu trei copii va putea ieși la pensie mai devreme cu șase ani, dar doar după ce a cotizat la sistemul de pensii timp de cel puțin nouă ani, adică stagiul minim de cotizare de 15 ani din care se scade perioada de șase ani în care mama s-a aflat în concediul de creștere a copilului.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare: De ce este cea mai neagră zi a creștinismului și ce nu ai voie să faci, potrivit superstițiilor Vinerea Mare, numită și Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este ultima zi de post din Postul Mare, fiind ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Este o zi de mare doliu pentru întreaga creştinătate, deoarece în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea