Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

JOI: Rămăşiţele pământeşti a 10 partizani anticomunişti vor fi reînhumate în curtea Catedralei Unităţii Naţionale. Serviciu religios și onoruri militare la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Joi, 23 august, rămăşiţele pământeşti a 10 partizani anticomunişti, descoperite în ultimii ani pe teritoriul judeţului Alba, vor fi reînhumate la Alba Iulia. Partizanii au fost ucişi în timpul unor confruntări armate purtate în anul 1949 cu autorităţile statului comunist pe teritoriul localităţilor Bistra, Mesentea şi Cricău.

Gropile comune în care au zăcut trupurile victimelor au fost descoperite în perioada anilor 2015-2017, în urma unor acţiuni de teren organizate şi desfăşurate de IICCMER. Ceremonia va avea loc începând cu ora 12.30 şi este organizată de Primăria Alba Iulia, instituţie a suportat toate cheltuielile pentru proiectarea şi construirea ansamblului funerar ce va adăposti sicriele cu osemintele victimelor. Acesta a fost amenajat lângă Monumentul Rezistenţei Anticomuniste, situat în curtea Catedralei Unităţii Naţionale aflată pe Platoul Romanilor.

Serviciul religios va fi celebrat de către ierarhi şi preoţi de la Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Arhiepiscopia Greco-Catolică de Alba Iulia şi Făgăraş şi Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia. În cadrul ceremoniei se vor prezenta şi cuvenitele onoruri militare.

Acest important eveniment al memoriei rezistenţei anticomuniste a fost programat să coincidă cu lucrările celui de-al XXV-lea Congres al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, care se desfăşoară la Alba Iulia în perioada 22-24 august 2018. Victimele regimului comunist care îşi vor găsi locul de veci la Alba Iulia sunt: Cigmăian Ioan, Decean Petru, Maier Iosif şi Maier Ida Elena, Mitrofan Lucian, Gligor Traian, Mârza Traian, Popa Ştefan, Moldovan Nicolae şi Pascu Cornel.

”După îndelungate investigaţii preliminare începute încă din anul 2008, în cursul anilor 2015-2017, IICCMER a organizat pe teritoriul judeşului Alba, în zona localităţilor Bistra, Mesentea şi Cricău, acţiuni arheologice de verificare şi căutare care au condus la descoperirea a trei gropi comune, care adăposteau osemintele a zece persoane ucise în cursul lunii martie 1949 în diferite confruntări armate cu cadre operative şi trupe ale Securităţii fostului regim comunist. Victimele au fost partizani în cadrul unor grupări armate de rezistenţă anticomunistă, de orientări ideologice diverse, care s-au organizat şi manifestat în zona de sud-est a Munţilor Apuseni, cea mai importantă dintre ele fiind Frontul Apărării Naţionale, grupare condusă de maiorul deblocat Nicolae Dabija care îşi avea baza în zona comunei Bistra.
Prima confruntare armată a avut loc în 4 martie 1949 la Groşi, un loc situat la circa zece km spre nord-est faţă de comuna Bistra. Aici au fost ucise cinci persoane: Cigmăian Ioan, Decean Petru, Mitrofan Lucian, Maier Iosif şi Maier Elena. Victimele au fost înhumate într-o groapă comună situată chiar pe locul confruntării, mormântul fiind descoperit şi osemintele recuperate în august 2015. Următoarea confruntare a avut loc în ziua de 8 martie 1949 la Bogoloaia, un loc situat la opt km spre nord faţă de centrul comunei Cricău, aici fiind ucise trei persoane: Popa Ştefan, Moldovan Nicolae şi Pascu Cornel.
Trupurile morţilor au fost îngropate în marginea unui părău, aproape de locul luptei, groapa comună fiind descoperită şi osemintele recuperate în august 2017. Ultima luptă a partizanilor a avut loc în satul Mesentea la 9 martie 1949, aici fiind ucise două persoane: Gligor Traian şi Mârza Traian. Cadavrele acestora au fost îngropate împreună în grădina unei case din sat, mormântul fiind descoperit şi osemintele recuperate în iunie 2016”, se afirmă într-un comunicat de presă al IICCMER.

Operaţiunile care au prevăzut deshumarea şi recuperarea osemintelor acestor victime s-au desfăşurat în strânsă conlucrare cu Parchetul Militar, instituţie care a fost sesizată în prealabil de IICCMER în privinţa acestor omoruri şi a locurilor unde victimele au fost înhumate, pentru fiecare caz în parte fiind deschis la vremea respectivă un dosar de cercetare penală. Rămăşiţele pământeşti recuperate din gropile comune au fost examinate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean Alba, aici fiind stabilită identitatea pentru cele cinci victime descoperite la Bistra. Pentru scheletele recuperate de la Mesentea şi Cricău, identitatea persoanelor a fost stabilită prin analize comparative de ADN, efectuate la INML Bucureşti.

IICCMER, în calitate de instituţie a statului care prin efortul şi activităţile sale de investigaţii speciale a determinat practic producerea acestui eveniment ce priveşte jertfa şi memoria unor oameni care s-au sacrificat în luptă directă cu instituţiile represive ale fostului regim comunist, va fi reprezentat la Alba Iulia de către Radu Preda, preşedinte executiv, şi de echipa de arheologi care a lucrat în teren pentru rezolvarea acestor cazuri (Gheorghe Petrov, Marius Oprea, Paul Scrobotă, Horaţiu Groza şi Gabriel Rustoiu).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

23 noiembrie 2024 | COD GALBEN de VISCOL și VÂNT în zona montană din Alba și alte județe: Rafale de până la 50…70 km/h

Cezar Lancrajan

Publicat

în

23 noiembrie 2024 | COD GALBEN de VISCOL și VÂNT în zona montană din Alba și alte județe: Rafale de până la 50…70 km/h ANM a emis sâmbătă dimineața o atenționare meteo cod galben de viscol și vânt puternic valabil sâmbătă, 23 noiembrie 2024, în intervalul 10.00 – 23.00, în Alba și alte județe din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea