Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO/ Elevii din Alba au aflat, de la poliţişti, cum pot să protejeze patrimoniul cultural naţional. Proiectul a ajuns la final

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aproximativ 600 de elevi, din judeţul Alba au aflat, de la poliţişti, ce înseamnă şi cum pot să protejeze patrimoniul cultural naţional. Activităţile au avut loc în cadrul Proiectului Educaţional „Cunoaşte şi protejează Patrimoniul Cultural Naţional”, desfăşurat de Poliţia Română, în parteneriat cu Fundația Collegium XXI.

În perioada martie – mai 2018, polițiștii Inspectoratului de Poliţie Județean Alba au derulat, în parteneriat cu Fundaţia COLLEGIUM XXI activităţi de informare a elevilor de gimnaziu şi liceu, în cadrul proiectului educaţional „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural naţional”.

Proiectul este organizat,  la nivel naţional, în cadrul programului Școala altfel „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” şi are ca scop creşterea gradului de sensibilizare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la prejudiciile grave pe care le produce traficul ilicit de bunuri culturale mobile, acesta fiind la cea de-a cincea ediţie

Principalul obiectiv al acestei activităţi a fost promovarea patrimoniului cultural în rândul tinerilor, a necesităţii protejării bunurilor culturale indiferent că vorbim despre monumente istorice sau obiecte de patrimoniu.

Dacă în ediţiile precedente proiectul a vizat toate judeţele ţării, în anul 2018 a fost restrâns la zece judeţe, selecţia fiind realizată în baza bogăţiei şi varietăţii patrimoniului cultural din fiecare unitate administrativă, dar şi a activităţii inspectoratelor de poliţie în acest domeniu şi a implicării lor în ediţiile precedente ale proiectului, I.P.J. Alba fiind una dintre unităţile cele mai performante în acest sens.

De la debutul proiectului, în anul 2014, acesta s-a extins, iar numărul elevilor participanţi a crescut foarte mult, în această ediţie fiind implicaţi în jur de 600 de elevi.

În cadrul prezentărilor făcute la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” Sebeş, Colegiul Naţional „Titu Maiorescu” Aiud, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” Alba Iulia şi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, ofiţerul specialist în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Alba – Serviciul de Investigaţii Criminale, comisar şef de poliţie dr. Marius-Mihai Ciută, a purtat un dialog deschis cu elevii despre problemele privind modalităţile de realizare a protejării patrimoniului cultural naţional, persoanele şi instituţiile implicate, legislaţia din domeniu şi activitatea Poliţiei Române în acest domeniu. Au fost prezentate unele din cazurile reprezentative din ultimii ani, ale lucrătorilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Alba, cum ar fi recuperarea statuii antice din marmură care îl prezintă pe Hercule, sau recuperarea colierului din aur cu pandantivi și perechea de cercei, din cetatea dacică de la Căpâlna.

Prezentările au fost însoţite de imagini semnificative ale bunurilor aparţinând patrimoniului cultural românesc, expuse în muzee, atât din ţară cât şi din străinătate.

La finalul întâlnirilor, toţi elevii şi cadrele didactice participante la proiect au primit diplome şi materiale promoţionale puse la dispoziție de Fundația Collegium XXI.

Fundaţia COLLEGIUM XXI, iniţiatoarea proiectului, este unul dintre cei mai importanţi colaboratori ai Poliţiei Române în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, organizând, până în prezent, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, numeroase şi însemnate proiecte culturale.

[nggallery id=5675]

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Peste 180 de polițiști pregătiți, zilnic, să asigure ordinea și liniștea publică în mini-vacanță: Recomandările IPJ Alba pentru prevenirea evenimentelor negative

Bogdan Ilea

Publicat

în

Peste 180 de polițiști pregătiți, zilnic, să asigure ordinea și liniștea publică în mini-vacanță: Recomandările IPJ Alba pentru prevenirea evenimentelor negative În mini-vacanță un efectiv de peste 180 de polițiști sunt pregătiți să asigure liniștea și ordinea publică. IPJ Alba a transmis și un set de recomandări pentru a preveni evenimentele negative. În perioada 30 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea