La concursul pentru ocuparea unui post de grefier, unii concurenţi au fost… discriminaţi!
Potrivit unui anunţ public făcut de Curtea de Apel Alba Iulia în luna noiembrie a anului trecut, în data de 7 decembrie 2010 urma să aibă loc un concurs pentru ocuparea a două posturi de grefier arhivar: unul pentru Tribunalul Alba şi celălalt pentru Tribunalul Sibiu. În anunţul respectiv se preciza că poate participa la concursul cu pricina orice persoană care are cetăţenia română şi capacitate deplină de exerciţiu, fără antecedente penale sau cazier fiscal, cu o bună reputaţie, cunoscătoare de limbă română, aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea funcţiei şi cu studii medii (bacalaureat). Pentru participare trebuia făcută o cerere de înscriere la care se anexau mai multe acte: carte de identitate, certificat de naştere, diplomă de bacalaureat, certificate de cazier judiciar şi fiscal, curriculum vitae, adeverinţă medicală, fotografii şi o recomandare privind profilul profesional şi moral. Pe lângă cele de mai sus trebuia achitată o taxă de înscriere în valoare de 50 RON. Fireşte, şi-au depus dosare complete destul de mulţi candidaţi: 35 pentru postul de la Tribunalul Alba şi 9 pentru postul de la Tribunalul Sibiu.
lDezinformare şi discriminare cu bună ştiinţă, din partea „secretariatului concursului”
Iată, însă, că în momentul depunerii dosarului unii dintre concurenţi au fost dezinformaţi, descurajaţi, intimidaţi şi, prin urmare, discriminaţi. Unei tinere în vârstă de 27 de ani, Maria H., licenţiată în filologie şi studentă în anul II la Drept, în momentul depunerii dosarului i s-a spus de la secretariat: „Nu ştiu de ce vă mai prezentaţi la concurs. Ce credeţi că postul ăsta este pentru oricine? Aici nu au ce căuta studenţi, ci doar absolvenţi, care au urmat şi cursurile şcolii de grefieri. Nici nu are rost să vă mai prezentaţi la concurs, căci nu aveţi nicio şansă…!” Aceasta deşi, după cum se preciza în anunţul Curţii de Apel, postul era pentru candidaţi cu STUDII MEDII !!!
Normal, unii mai slabi de înger, precum domnişoara H., nici măcar nu s-au mai prezentat la prima probă, cea practică, eliminatorie, şi, deşi numele lor a apărut pe tabelul cu participanţii (ceea ce dovedeşte că dosarul a fost acceptat, cu atât mai mult cu cât s-a plătit taxa), în dreptul numelui lor apare menţiunea „absent”. Cine a procedat atât de INJUST în însuşi sistemul de Justiţie? Maria H. nu a putut să ne precizeze decât că era vorba despre „cineva”, o doamnă mai în vârstă, de la „secretariat”. Iar secretariatul a fost asigurat de două persoane: Maria Trifan, grefier şef la Curtea de Apel Alba Iulia, şi Nicoleta Penariu, grefier la aceeaşi instituţie. Nu ne hazardăm să facem afirmaţii certe cu privire la identitatea „grefierei descurajatoare”, dar aşteptăm informaţii şi din partea altor concurenţi care au avut de suferit un tratament similar şi care, probabil, o cunosc!
*Pe ultimele locuri la proba practică, dar… unica admisă!
Dacă ar fi fost vorba doar despre aceste „fitile”, lucrurile nu ar fi fost atât de grave. Dar concursul, după cum afirmă unii candidaţi, nu s-a desfăşurat exclusiv pe criterii de performanţă profesională. Astfel, una dintre concurentele cu cele mai mici note la proba practică, Adina M., care a luat nota 9,80 şi a fost depăşită de 24 dintre cei 35 de concurenţi înscrişi, a reuşit în mod uimitor să „recupereze din handicap” la proba scrisă, de verificare a cunoştinţelor teoretice, şi a fost singura admisă, ocupând postul mult râvnit. Au fost depuse, desigur, contestaţii de către câţiva candidaţi care s-au simţit nedreptăţiţi, dar lucrurile au rămas neschimbate. Ce, te poţi pune cu comisia? Nu mai este nimic de adăugat la cele de mai sus, decât un singur amănunt: din informaţiile pe care le deţinem reiese că şi câştigătoarea concusului este tot studentă la Drept, în anul IV. Dacă mai este şi rudă, sau prietenă apropiată, a cuiva care funcţionează în momentul de faţă în sistemul de justiţie, atunci lucrurile se schimbă. Sau, dimpotrivă, rămân neschimbate, aşa cum au fost întotdeauna în această zonă socio-profesională, în care prevalează rudenia, cumetria, interesul personal etc., şi în care posturile se scot la concurs de ochii lumii (şi ai presei), când de fapt ele se ocupă… cu dedicaţie!
În final, am dori să aflăm încă un lucru: Cei 44 de concurenţi înscrişi au depus în total, ca taxă de înscriere, la casieria Curţii de Apel Alba Iulia, suma de 2.200 RON, respectiv 22 de milioane de lei vechi. Cum a fost folosită această sumă de către instituţia organizatoare?
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Data pentru un posibil nou tur I al alegerilor prezidențiale, anunțată de președintele Autorității Electorale Permanente
Data pentru un posibil nou tur I al alegerilor prezidențiale, anunțată de președintele Autorității Electorale Permanente Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat vineri, 29 noiembrie 2024, faptul că în eventualitatea în care Curtea Constituțională ar invalida turul I al alegerilor prezidențiale, un nou tur I ar putea fi organizat pe 15 decembrie 2024, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum o zi
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Actualitateacum 6 ore
29 noiembrie: Ziua Infanteriei Marine Române
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte