FOTO. Klaus Iohannis, laude la adresa Blajului: Nu degeaba i s-a spus ”Mica Romă”/ Oamenii l-au aplaudat și i-au spus că îl așteaptă și în al doilea mandat
Președintele Klaus Iohannis a fost primit, sâmbătă, cu mare entuziasm, la Blaj, pe Câmpia Libertății, unde sute de persoane au venit să-l vadă și să-l aplaude, unii dintre ei spunându-i că îl așteaptă și în al doilea mandat.
Iohannis a dat mâna cu oamenii, s-a fotografiat cu cei care au solicitat acest lucru, iar apoi a participat la o dezbatere la Colegiul ”I. M. Clain”, alături de profesori, elevi, reprezentanți ai administrației locale și ai mediului asociativ, cu oameni de afaceri, sportivi și personalități culturale.
Președintele a fost primit cu mare bucurie de blăjeni iar el, la rândul lui, a felicitat administrația locală pentru modul în care arată orașul.
”Blajul s-a dezvoltat foarte, foarte frumos în ultimii ani și i-am felicitat pe cei prezenți. Este un loc care nu numai acum reprezintă ceva pentru România, Blajul de multă vreme reprezintă ceva important pentru România, nu degeaba i s-a spus ”Mica Romă” și cred că gestul meu de a merge prima dată pe Câmpia Libertății arată că trebuie nu doar să cunoaște istoria noastră, ci și să o onorăm, să o rememorăm, să-i dăm greutatea cuvenită și în acest fel mi-ar face plăcere să le reamintesc tuturor că acum 170 de ani pe Câmpia Libertății s-au unit și au dat glas dorinței lor de a se uni cu țara”, a spus Klaus Iohannis. Pe Câmpia Libertății, el s-a fotografiat și cu elevi ai Colegiului Militar ”Mihai Viteazul”.
Palatul Cultural din Blaj, edificiu dat în folosinţă în 1936 şi pentru a cărei restaurare s-a acordat anul trecut premiul Uniunii Europene pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra, a fost reinaugurat, de asemenea, în prezenţa preşedintelui României, Klaus Iohannis.
Şeful statului a participat la ceremonia de dezvelire a plăcii care evocă cea mai înaltă distincţie din Europa în domeniul patrimoniului. Placa a fost dezvelită de către Klaus Iohannis împreună cu vicepreşedintele organizaţiei Europa Nostra, Piet Jaspaert. La eveniment participă, ca reprezentant al Casei Regale, şi principele Radu.
Cu această ocazie a avut loc atât ceremonia de reinaugurare, dar şi de acordare a Marelui Premiu câştigat de acest edificiu în cadrul Premiilor Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural/Premiile Europa Nostra 2017 – Categoria Conservare.
Manifestările vor cuprinde şi un concert extraordinar susţinut de „Camerata Regală”.
Reabilitat recent cu peste un milion de euro, printr-o investiţie realizată în parteneriat de către autorităţile locale şi cele judeţene, Palatul Cultural a fost inaugurat, în 1936, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a lui Mihai I, Voievod de Alba Iulia la acea dată.
Cinci milioane de lei au fost acordate de guvernele Maniu şi Tătărescu pentru construirea palatului, care a fost inaugurat după şase ani de la lansarea proiectului, cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea ASTRA. Palatul, proiectat de către arhitectul Victor Smigelschi, a găzduit, începând cu 1939, cinematograful oraşului, precum şi, pentru o perioadă, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească şi Centrul de Radioficare. După interzicerea Bisericii Greco-Catolice, imobilul a trecut în 1949 în proprietatea Ministerului Artelor şi Informaţiilor, sub titulatura de Ateneul Popular ”Horia, Cloşca şi Crişan”. A revenit în proprietatea Mitropoliei Greco-Catolice în anul 1992, de unde a fost achiziţionat în 2011 de către Primărie.
În 1996, o explozie la o sobă, urmată de un incendiu, a distrus o parte din interiorul clădirii, aceasta nemaifiind funcţională. Imobilul, situat în Piaţa 1848, în centrul administrativ şi religios al Blajului, a ajuns astfel într-o stare avansată de degradare, până la reabilitarea recentă.
[nggallery id=5606]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918