Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Spitalele vor putea funcţiona ca societăţi comerciale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

 Potrivit noii legi a Sănătăţii aflată în dezbatere, spitalele pot fi organizate ca instituţii publice, asociaţii sau fundaţii, dar şi ca societăţi comerciale, conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată. Ulterior, prin hotărâre de guvern, vor fi reglementate criteriile de organizare a unităţilor spitaliceşti. Însă, indiferent de forma lor de organizare, acestea trebuie să respecte integral prevederile referitoare la acordarea de servicii medicale. Toate spitalele vor fi acreditate pentru o perioadă de 5 ani, urmând ca lista să fie publicată în Monitorul Oficial.
Proiectul dă posibilitatea unităţilor spitaliceşti de a încheia contracte de furnizare de servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, dar şi cu direcţiile de sănătate publică teritoriale sau cu alte unităţi din subordinea Ministerului Sănătăţii. Confom Ministerului Sănătăţii, noua structură ar permite echipei manageriale o mai mare libertate de acţiune la toate nivelele, de la personal, inclusiv aplicarea salarizării diferenţiate, până la structură şi dotare.
Indiferent de formă de organizare sau de reţeaua în cadrul căruia funcţionează, proiectul de lege impune o limită pentru cheltuielile aferente drepturilor de personal stabilite pentru spitalele aflate în relaţie contractuală cu asiguratorii din sistemul de asigurări sociale de sănătate, reprezentând cel mult 70% din sumele decontate de asiguratorii de sănătate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru serviciile medicale furnizate.
În acelaşi timp, proiectul de act normativ prevede că personalul medical nu este răspunzător pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii când acestea se datorează condiţiilor de lucru, dotării insuficiente cu echipament de diagnostic şi tratament sau viciilor ascunse ale materialelor sanitare.
Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale numai în cazul urgenţelor medico-chirurgicale şi al bolilor cu potenţial endemo-epidemic şi cele prevăzute în Programul naţional de imunizări, monitorizarea evoluţiei sarcinii şi a lăuzei, servicii de planificare familială, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul cadru, la valoarea tarifelor pentru serviciile de sănătate respective prevăzute în contractul-cadru.
În privinţa funcţionării farmaciilor se prevede că acestea pot fi de trei feluri: farmacie comunitară, care poate deschide puncte de lucru, denumite oficine, farmacie cu circuit închis şi drogherie, vânzarea cu amănuntul putând fi efectuată doar în oficine şi drogherii.
Proiectul de lege mai prevede că informaţiile privind sănătatea populaţiei nu pot fi divulgate decât dacă există o dispoziţie legală în acest sens sau acordul persoanei în cauză. În plus, păstrarea confidenţialităţii informaţiilor referitoare la persoane este obligatorie pentru toţi salariaţii care prin activitatea pe care o desfăşoară au acces la acestea în mod direct sau indirect.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

CEAPA – proprietăţi. Cea mai umilă dintre legume are o forţă de vindecare uriaşă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Boli ce pot fi prevenite cu ceapă • Tratamente interne cu ceapă • Tratamente externe cu ceapă • Remedii din ceapă De la o vreme încoace, tot ce punem în farfurie se studiază în laboratoare şi universităţi. Ştiinţa îşi întoarce atenţia spre farmacia naturii, descoperindu-i cu uimire potenţialul, subapreciat până acum. Iar printre motivele de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea