Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Corul ”Doruleț” din Ocna Mureș, la Viena, la Festivalul Internațional de Advent

Ziarul Unirea

Publicat

în

Invitat la Festivalul International Coral de Advent din Viena de către “Magistrat der Stadt Wien Magistratsabteilung- Kultur”, Corul „Doruleţ” din Ocna Mureş a fost prezent alături de alte 81 de formaţii participante (grupuri vocal- instrumentale, grupuri vocale, coruri). Perioada de desfăşurare a fost între 15 si 18 decembrie 2017.

Cazat într-un foarte confortabil şi elegant loc, Rainers Hotel Wien, încă de la sosire, corul a intrat într-un program prestabilit; însoţit de ghidul vorbitor de limba română, s-a făcut turul oraşului, poposind la statuia lui Johann Strauss din parcul central.

S-au vizitat, pe rând: Ringstrase, Staatsoper, Votivkirche, Universitat, Burgtheater, Rathaus, Parlament, Justizpalast, Hofburg.

La prânz, membrii corului au fost invitaţi la masa comună cu alte coruri de la festival, la Restaurant Wiener Rathauskeller, restaurant subteran al primariei oraşului Viena.

Am fost primiţi şi salutaţi într-o alocuţiune de reprezentanţii primăriei; de asemenea, ne-am întâlnit cu însoţitorul repartizat nouă de către organizatori, dl. Harald Geisierich, cel care pe toată perioada şederii noastre în Viena ne-a însoţit.

După odihna binemeritată, în program liber, membrii corului s-au plimbat în centrul oraşului, admirand clădiri si minunatul Târg de Crăciun. La ora 19, am asistat la un excepţional concert susţinut de  „Bachchor WIEN”, în Biserica „Sfântul Petru’ din Viena, unde sufletele noastre au fost pătrunse de pace şi împăcare deplină!

A doua zi, după micul dejun,   s-au făcut  cumpărături, apoi s-a vizitat „Muzeul Sisi”, Apartamentele imperiale şi camera de argintării. Seara, organizatorii au oferit o cină tradiţională în Gumpoldskirchen, la Hanul Heurigen Spaetrot- Bruckberger, Wienerstrasse; într-o extraordinară atmosferă, alături de un cor din Irlanda, seara vieneză a debutat cu primirea noastră de către un grup de instrumentişi, care au interpretat cunoscute cântece româneşti, a continuat cu servirea de alese bucate tradiţionale şi cântece de sezon. Am colindat noi, irlandezii, apoi am colindat împreună „Silent night”.

In următoarea zi, de dimineaţă am repetat, astfel încât, la Târgul de Crăciun din faţa Palatului Schonbrunn să prezentăm colindele româneşti cu toată încărcătura lor emoţională.

Grupuri de români, dar chiar şi de ocnamureşeni, care au aflat de concertul nostru, au venit să ne asculte; licărirea din ochii lor, chiar şi câteva lacrimi prelinse pe obrajii unor doamne ne-au dat încredere că mesajul extraordinar al colindelor a pătruns sufletele celor plecaţi din ţară!

Plimarea prin târg, suvenirurile  alese, întreaga atmosferă din jur ne-a dat o stare de bine şi de voie bună.

Aproape de ora 18, ne-am deplasat în sala festivă a Primăriei, Wiener Rathaus,folosind intrarea Aufgang Feststiege 2. S-a repetat timp de 30 minute, am asistat apoi la concertul câtorva coruri dinaintea noastră  şi  la  ora stabilită,  a avut loc Uhr Concert Cor Doruleţ, în sala festivă a Primăriei, o sală care ne-a tăiat răsuflarea cu arhitectura, dimensiunea şi simplitatea eleganţei sale.

Spectatorii aflaţi în sală au apreciat prestaţia noastră, aplaudând îndelungat. Am fost apoi primiţi de oficialităţi, de organizatori, într-o altă sală festivă, la un cocktail, unde s-au făcut aprecieri asupra felului cum s-a transmis mesajul festivalului de Advent de către participanţi; totodată, s-au înmânat şi diplomele/ cartea de participare la festival. Am fost primiţi cu mare fast şi împreună cu cei de faţă am întonat Odă bucuriei, Imnul Europei! Inălţătoare momente pentru noi toţi!

Întoarcerea de la acest festival organizat impecabil a fost a doua zi de dimineaţă, când ne-am luat rămas bun de la toţi cei pe care i-am cunoscut în Viena. Ne-am oprit la cumpărături în Parndorf, apoi am vizitat centrul Budapestei, luminat în noapte, ca şi Bastionul Peescarilor, admirând panorama deschisă din turn.

Îmbogăţiţi cu noi experienţe, cu noi cunoştinţe, mulţumim dirijorului, prof. Eva Forika, cea care ne-a condus pe acest drum al muzicii, pentru toate momentele deosebite trăite cu ocazia deplasării Corului „Doruleţ”  la Festivalul Internaţional Coral de Advent!

Vă dorim tuturor Sărbători fericite!

Preşedinte Asociaţia Corală Doruleţ, prof. Elena Cărunta


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit duminică după-masa pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. Citește și: INCENDIU în Alba Iulia, cu degajare de fum, de la o oală cu mâncare uitată pe foc Detasamentul de pompieri Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea