Curier Județean
FOTO: Corul ”Doruleț” din Ocna Mureș, la Viena, la Festivalul Internațional de Advent
Invitat la Festivalul International Coral de Advent din Viena de către “Magistrat der Stadt Wien Magistratsabteilung- Kultur”, Corul „Doruleţ” din Ocna Mureş a fost prezent alături de alte 81 de formaţii participante (grupuri vocal- instrumentale, grupuri vocale, coruri). Perioada de desfăşurare a fost între 15 si 18 decembrie 2017.
Cazat într-un foarte confortabil şi elegant loc, Rainers Hotel Wien, încă de la sosire, corul a intrat într-un program prestabilit; însoţit de ghidul vorbitor de limba română, s-a făcut turul oraşului, poposind la statuia lui Johann Strauss din parcul central.
S-au vizitat, pe rând: Ringstrase, Staatsoper, Votivkirche, Universitat, Burgtheater, Rathaus, Parlament, Justizpalast, Hofburg.
La prânz, membrii corului au fost invitaţi la masa comună cu alte coruri de la festival, la Restaurant Wiener Rathauskeller, restaurant subteran al primariei oraşului Viena.
Am fost primiţi şi salutaţi într-o alocuţiune de reprezentanţii primăriei; de asemenea, ne-am întâlnit cu însoţitorul repartizat nouă de către organizatori, dl. Harald Geisierich, cel care pe toată perioada şederii noastre în Viena ne-a însoţit.
După odihna binemeritată, în program liber, membrii corului s-au plimbat în centrul oraşului, admirand clădiri si minunatul Târg de Crăciun. La ora 19, am asistat la un excepţional concert susţinut de „Bachchor WIEN”, în Biserica „Sfântul Petru’ din Viena, unde sufletele noastre au fost pătrunse de pace şi împăcare deplină!
A doua zi, după micul dejun, s-au făcut cumpărături, apoi s-a vizitat „Muzeul Sisi”, Apartamentele imperiale şi camera de argintării. Seara, organizatorii au oferit o cină tradiţională în Gumpoldskirchen, la Hanul Heurigen Spaetrot- Bruckberger, Wienerstrasse; într-o extraordinară atmosferă, alături de un cor din Irlanda, seara vieneză a debutat cu primirea noastră de către un grup de instrumentişi, care au interpretat cunoscute cântece româneşti, a continuat cu servirea de alese bucate tradiţionale şi cântece de sezon. Am colindat noi, irlandezii, apoi am colindat împreună „Silent night”.
In următoarea zi, de dimineaţă am repetat, astfel încât, la Târgul de Crăciun din faţa Palatului Schonbrunn să prezentăm colindele româneşti cu toată încărcătura lor emoţională.
Grupuri de români, dar chiar şi de ocnamureşeni, care au aflat de concertul nostru, au venit să ne asculte; licărirea din ochii lor, chiar şi câteva lacrimi prelinse pe obrajii unor doamne ne-au dat încredere că mesajul extraordinar al colindelor a pătruns sufletele celor plecaţi din ţară!
Plimarea prin târg, suvenirurile alese, întreaga atmosferă din jur ne-a dat o stare de bine şi de voie bună.
Aproape de ora 18, ne-am deplasat în sala festivă a Primăriei, Wiener Rathaus,folosind intrarea Aufgang Feststiege 2. S-a repetat timp de 30 minute, am asistat apoi la concertul câtorva coruri dinaintea noastră şi la ora stabilită, a avut loc Uhr Concert Cor Doruleţ, în sala festivă a Primăriei, o sală care ne-a tăiat răsuflarea cu arhitectura, dimensiunea şi simplitatea eleganţei sale.
Spectatorii aflaţi în sală au apreciat prestaţia noastră, aplaudând îndelungat. Am fost apoi primiţi de oficialităţi, de organizatori, într-o altă sală festivă, la un cocktail, unde s-au făcut aprecieri asupra felului cum s-a transmis mesajul festivalului de Advent de către participanţi; totodată, s-au înmânat şi diplomele/ cartea de participare la festival. Am fost primiţi cu mare fast şi împreună cu cei de faţă am întonat Odă bucuriei, Imnul Europei! Inălţătoare momente pentru noi toţi!
Întoarcerea de la acest festival organizat impecabil a fost a doua zi de dimineaţă, când ne-am luat rămas bun de la toţi cei pe care i-am cunoscut în Viena. Ne-am oprit la cumpărături în Parndorf, apoi am vizitat centrul Budapestei, luminat în noapte, ca şi Bastionul Peescarilor, admirând panorama deschisă din turn.
Îmbogăţiţi cu noi experienţe, cu noi cunoştinţe, mulţumim dirijorului, prof. Eva Forika, cea care ne-a condus pe acest drum al muzicii, pentru toate momentele deosebite trăite cu ocazia deplasării Corului „Doruleţ” la Festivalul Internaţional Coral de Advent!
Vă dorim tuturor Sărbători fericite!
Preşedinte Asociaţia Corală Doruleţ, prof. Elena Cărunta
Curier Județean
FOTO| Acțiune de ecologizare în satul Cricău. Primar: „Satul este mai curat decât anul trecut”
FOTO| Acțiune de ecologizare în satul Cricău. Primar: „Satul este mai curat decât anul trecut”
În cursul zilei de sâmbătă, 25 martie, primăria și mai mulți voluntari au organizat o acțiune de ecologizare în satul Cricău
„În numele Primăriei Cricău și al locuitorilor satului Cricău va mulțumim pentru participarea la acțiunea de ecologizare desfășurată astăzi 25 Martie 2023 în satul Cricău.
Dragi voluntari mă bucur că am putut desfășura cu bine această activitate de ecologizare, în general satul este mai curat decât anul trecut, se observă progresul în păstrarea curățeniei, mai sunt însă câțiva consăteni care pun deșeurile în alte locuri decât containerele și de asemenea pun în containere alte deșeuri decât carton, plastic sau sticlă dar cu siguranță se va rezolva pe viitor, vă asigurăm de toată implicarea noastră.
Trebuie să avem grijă de mediul înconjurător, trebuie să ne implicăm fiecare să protejăm natură. Numai bine tuturor!”, a transmis primarul comunei.
Curier Județean
FOTO| Ultimul veteran de război din Bălcaciu, Lupean Artimon, înmormântat cu onoruri militare: Pentru faptele sale de arme a fost decorat de două ori
Ultimul veteran de război din Bălcaciu, Lupean Artimon, înmormântat cu onoruri militare: Pentru faptele sale de arme a fost decorat de două ori
Veteranul de război, maiorul (rtg.) Lupean Artimon, din satul Bălcaciu, comuna Jidvei, județul Alba, a fost înmormântat, sâmbătă, cu onoruri militare, de către un pluton de militari din cadrul Batalionului 136 Geniu Apulum, condus de maior Adrian Popa.
Ultimul erou al Târnavei, a fost condus pe ultimul drum de familie și întreaga comunitate, într-o atmosferă încărcată de tristețe și recunoștință pentru cel care a luptat cu stoicism și curaj pentru apărarea gliei stramoșești, în cel de al Doilea Război Mondial.
Lupean Artimon s-a născut în data de 31 octombrie 1923, în comuna Sânbenedic, raionul Târnaveni, cum era pe vremuri.
Între anii 1944 -1946 este încorporat și își face stagiul militar la Regimentul 10 Călărași, Sebeș, în cadrul unei subunități de cercetare în dispozitivul inamic. Pe frontul de Vest a fost rănit de două ori în munții Tatra. Pentru faptele sale de vitejie, Artimon Lupean a fost decorat cu Medalia „Eliberarea de sub jugul fascist” și Medalia ”Crucea Comemorativă” a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945, prin decret prezidențial.
După război s-a stabilit la Bălcaciu, s-a căsătorit și a avut doi copii. A iubit toată viața munca câmpului și animalele, dovadă fiind gospodăria deosebită și bogată pe care o avea. De mulți ani, era îngrijit exemplar, cu multă dragoste, de una dintre nepoatele sale.
Dumnezeu să-l ierte și să-i așeze sufletul în Oastea Cerească, alături de toți eroii neamului românesc!
Curier Județean
Județul Alba, fruntaș la populația activă în câmpul muncii: Județul președintelui, primul la abandonul școlar
Județul Alba, fruntaș la populația activă în câmpul muncii: Județul președintelui, primul la abandonul școlar
Dezvoltarea asimetrică a teritoriului României este confirmată de un studiu realizat la nivelul Guvernului, mai mulți indicatori relevând acest lucru. Primul, PIB-ul, ce reprezintă rezultatul final al activităților de producție al unităților producătoare rezidente în decurs de un an.
La nivel național, valoarea medie a indicatorului este de 8.830 de euro / cap de locuitor. Cele mai mici valori se înregistrează în două județe din Moldova, Vaslui – 4.973 euro și Botoșani – 5.438 euro. Acestea sunt urmate de Călărași, – 5.654 euro, Suceava, 6.047 euro și Teleorman – 6.062 euro. Cele mai mari valori se înregistrează în București – 26.969 euro și Cluj – 14.333 euro.
La nivel european, cele mai mari disparități între regiunile cu cel mai mare vs. cel mai mic PIB per locuitor și PIB per persoană ocupată se înregistrează în România, cu un raport de 3,6, urmată de Polonia și Slovacia (3,3), Ungaria (3,2), Irlanda (3,1) și Cehia (3,0), în contrast cu Finlanda și Portugalia (1,5), respectiv Suedia și Austria (1,7).
Botoșaniul este județul României cu cel mai mic PIB per capita și totodată, județul cu cei mai puțini antreprenori, 12 la mia de locuitori, în contrast cu București, care are peste 60. Valoarea medie a indicatorului este de 26,5%. Mehedinți – 15% și Vaslui – 15% stau tot foarte prost din punct de vedere al investițiilor private.
În ceea ce privește populația activă în câmpul muncii, Giurgiu este județul codaș. Înregistrează 48% a ratei de ocupare a resurselor de muncă, ce reprezintă raportul, exprimat procentual, dintre populația ocupată civilă și resursele de muncă. Topul rușinii este completat de Călărași, cu 52%, Iași – 56%, Vaslui – 57%. Cele mai mari valori se înregistrează în municipiul București – 98%, Alba – 83%, Arad – 79%, Cluj – 79%, Sălaj – 78%, Sibiu – 77%, Vâlcea – 76%. Între timp, românii continuă să plece pe bandă rulantă în Occident, în speranța unui trai mai bun.
În Sibiu este cea mai mare rată de abandon școlar, iar în Suceava, Bihor, Cluj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova cea mai mică, arată raportul prezentat de CursDeGuvernare.ro.
Sursa: romaniatv.net
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
25 martie: Creştinii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia. Tradiţii şi obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
25 martie: Ziua naţională a pădurilor: De la dezastre naturale la defrișări, aceste importante resurse au nevoie de ajutorul nostru
-
Sportacum 13 ore
FOTO: Colegiul Național “Inochentie Micu Clain” Blaj, calificat la faza pe țară la ONSS volei feminin licee
-
Curier Județeanacum 17 ore
O cetate dacică din Alba, una dintre cele mai vechi din spațiul intercarpatic va fi redată circuitului turistic. Cum o numea Ptolemeu
-
Sportacum 13 ore
FOTO, LIVE-TEXT: Metalurgistul Cugir – CSM Unirea Alba Iulia 2-0 (1-0), în derby „de Alba” | Cugirenii, primul succes al anului, „alb-negrii”, întâia înfrângere!
-
Sportacum 13 ore
FOTO: CS Ocna Mureș – ACS Tg. Mureș 0-3 (0-1) în ultima rundă din sezonul regular | „Lanterna roșie” continuă seria decepțiilor