Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Cavaleri templieri din toată țara, la Alba Iulia de 1 Decembrie. Au defilat prin Cetate, îmbrăcați în haine specifice, și au depus o coroană la statuia lui Mihai Viteazul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un grup de aproximativ 30 de Cavalerii de Saint Bernard, din toată țara, s-au reunit la Alba Iulia de 1 Decembrie. Aceștia au defilat prin Cetate îmbrăcaţi specific, în pelerine albe cu cruci roșii pe piept, și au depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul.

Procesiunea a avut loc în jurul orei 10.30, iar cei aflați în fruntea grupului purtau două steaguri tricolore și coroana de flori pe care au depus-o la statuia lui Mihai Viteazul.

”Unul din punctele cele mai controversate de către istorici a fost succesiunea, reală sau ipotetică a Ordinului Templului. Mai multe obedienţe templiere reclamă această succesiune. Cavalerii de Saint Bernard reuniti astazi in Ordo Equestri Sancti Bernardus (O.E.S.B.) sunt legati istoric de cele mai credibile dintre Obedienţele templiere.

Cel mai important aspect, pentru cei care îşi doresc sa facă parte din cavaleria templieră, este practicarea Idealului Ordinului Templului. Începând cu 1374, succesiunea Ordinului a supravieţuit în mai multe ţări, în special în Spania şi Portugalia. Şi în alte ţări, în mod clandestin. Una din filierele posibile ar fi poate cea legata de Jean Marc LARMENIUS. Se pare că acestuia i-a dat Jacques de MOLAY puterile sale prin Carta cunoscută ca „Larmenius”.

La 13 februarie 1324, prin decretul de transmitere, se va perpetua Ordinul de-a lungul secolelor. Aceasta cartă a fost semnată de către toţi Marii Maeştri care au urmat până în zilele noastre. Mari nume ale aristocraţiei, precum, Bertrand du Guesclin, s-au regăsit la conducerea Ordinului.

În Spania, Ordinul de Monetesa devine succesorul legitim al Templului. În 1319, Maestrul Ordinului de Calavtrava trimite zece cavaleri pentru a forma o noua Miliţie, în urma unui acord semnat cu Papa Ioan XXII. În Portugalia, Ordinul ia numele de Ordinul Militar al lui Christos. A fost fondat la 15 martie 1319, de către vechiul Maestru al Ordinului de Avis, Frei Gil Mortins, şi precum în Spania, cu acordul Papei Ioan XXII.

În Franţa, Ordinul a trăit clandestin. În 1705, Regentul Filip, duce de Orleans devine Mare Maestru şi modifică Statutul. Templierii lui Larmenius, sunt consideraţi la Paris ca succesori demni ai Ordinului. La începutul secolului XIX, Bernard Raymond Fabré-Palaprat devine Mare Maestru.

Începând cu 1827, nu mai sunt Mari Maeştri şi Regenţe. Războiul din 1940 şi ocupaţia Belgiei de către nemţi ameninţă existenţa Ordinului. Fratele Émile Clément Joseph Vandenberg, Regent din 1935, transmite Arhivele Ordinului Fratelui Antonio Campello Pinto de Sousa Fontes, Mare Prior al Portugaliei. Prin Decretul Magistral din 23 decembrie 1942, îi transmite Regenta şi paza Ordinului, cu toate puterile, drepturile şi prerogativele sale de Mare Maestru.

Prin procesul-verbal din 20 august 1948, Prinţul Regent, Don Antonio Campella Pinto de Sousa Fontes desemnează ca succesor la regenta pe unicul său fiu, Don Fernando Campella Pinto Pereira de Sousa Fontes, în prezent Prinţ Regent al O.S.M.T.H. si care impreuna cu Michael Picandet, Grand Maitre H.M. si al O.E.S.B., perpetueaza traditia cavalereasca templiera.

Ordo Equestri Sancti Bernardus in calitate de mostenitor spiritual si traditional al Milicia Christi, al carui parinte spiritual este Bernanrd de Clairvaux, lucreaza in prezent pentru indeplinirea acelorasi scopuri pe care le-au insusit stravechii nostrii frati cavaleri pentru crearea unei lumi in care tot ce este uman se poate realiza in intregime intr-o ramificatie armonioasa si echilibrata a tuturor posibilitatior .
Ordo Equestri Sancti Bernardus are sediul in Franta la Dijon si are constituite Mari Priorate in Portugalia, Spania, Italia, Elvetia, Romania, Ungaria, Moldova, Israel, SUA, Noua Zeelanda etc

Marele Maestru al Ordinului este SE Michel Picandet
Marele Priorat din Romania al Cavalerilor de Saint Bernard apartinand O.E.S.B. este impartit in Balivate regionale si Comanderii.

TEMPLIER ASTAZI

Şi în zilele noastre, numele de «Templier » evocă un aspect magic şi misterios. De la stingerea oficială a Ordinului Templului în 1314, Templierii au atras atenţia mulţimilor şi şi-au dezlănţuit pasiunile atât bune cât şi rele.

Succesiunea oficioasă a Ordinului a făcut obiectul multiplelor căutări de către istorici eminenţi. Şi în acest domeniu, pasiunile şi-au dat frâu liber. Adevărată sau falsă, această succesiune a permis unor numeroase Obedienţe să reclame această moştenire spirituală.

Oricine ar fi, toate aceste grupuri diferite caută prin această moştenire, acelaşi ideal: Iubirea, Înţelepciunea, Iluminarea Spirituală a omului, Dezvoltarea personală.

A fi Templier astăzi, înseamnă sa încerci să salvezi toate aceste valori, care au creat bogăţia civilizaţiei noastre şi să le transmiţi mai departe.

A fi Templier astăzi înseamnă să încerci, prin viziunea futuristă a Cavaleriei Templului, să continui adaptând timpului nostru, opera începuta de Predecesorii noştri.

Aceştia aveau ca reguli curajul, loialitatea. Aveau ca scop păstrarea acestor valori şi apărarea creştinismului. Azi, cavalerii nu au altă armă decât Iubirea, Toleranţa, Abnegaţia şi Dedicarea. Nu mai este o nobleţe de nume, ci de suflet.

Cavaleria, lăsată deoparte de mult timp, revine în forţă. Fără îndoială pentru că Omului, în epoca noastră actuală, îi lipseşte un ideal şi un scop în viaţă.

Înşelătoria, poftele şi materialismul în exces sunt duşmanii Cavalerului.

A fi Templier astăzi înseamnă să găseşti echilibrul”, potrivit descrierii postate pe pagina de Facebook OESB – Europa Centrală și de Est.

Comanderia de Alba se numește ”Apulum”

[nggallery id=4967]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Turiștii care au venit să vadă spectacolul Gărzii Apulum de la Poarta a V- a Cetății, au rămas cu ochii în soare: Programul evenimentului a fost modificat

Bera Larisa

Publicat

în

Turiștii care au venit să vadă spectacolul Gărzii Apulum de la Poarta a V- a Cetății, au rămas cu ochii în soare: Programul evenimentului a fost modificat Turiștii care au vizitat Alba Iulia weekend-ul acesta, așteptând cu nerăbadare să vadă spectacolul oferit de Garda Apulum, au fost dezamăgiți să vadă că spectacolul nu a avut […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea