Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Principesa Maria, impresionată de o expoziție de fotografii cu construcția Catedralei din Alba Iulia, ridicată pentru Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Principesa Maria a României, fiică a Regelui Mihai, a fost impresionată, duminică, de o expoziție cu fotografii care surprind principalele etape ale construcției Catedralei din Alba Iulia, ridicată special pentru Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria.

ASR Principesa Maria a fost prezentă, duminică, la Alba Iulia, unde s-au sărbătorit 95 de ani de la Încoronarea primilor regi ai României Mari: Regele Ferdinand şi Regina Maria.

ASR Principesa Maria a participat la slujba de Te Deum, la Catedrala Reîntregirii Neamului, care mai poartă numele Catedrala Încoronării sau Catedrala Arhiepiscopală, iar apoi a admirat expoziția de fotografii ”Catedrala Încoronării – istorie și har”, la Sala Unirii din Alba Iulia.

Istoricii care au vorbit Principesei despre fiecare fotografie au spus, pentru ziarulunirea.ro, că ea a rămas impresionată de această expoziție și s-a bucurat foarte mult când a auzit că fotografiile vor fi expuse și pe holurile Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

Deocamdată, expoziția se află în Sala Unirii din Alba Iulia, simbol și templu al României Mari, unde s-a hotărât și semnat actul Marii Uniri.

La ieșirea din spațiul expozițional, Principesa Maria a fost întâmpinată de un grup de regaliști, care i-au urat bun-venit, iar directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, i-a dăruit din partea întregii echipe, monografia județului Alba și cartea Regii României Mari, la Alba Iulia. Cartea conține toate pozele aflate în colecția muzeului referitoare la vizitele Regilor României Mari, în perioada interbelică, la Alba Iulia, de la prima vizită din 1919, până la cea din 1937 când s-a inaugurat Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan.

De asemenea, ASR Principesa Maria a mai primit, de la doi copii, o insignă pe care scrie ”95 de ani de la Încoronare”.

La prânz, fiica Regelui Mihai a participat la conferința „95 de ani de la Încoronare. Provocările de azi la adresa statului național”.

Programul Zilei Încoronării de la Alba Iulia continuă cu un concert susținut de Fanfara „Augustin Bena” a Județului Alba, dar și cu proiecția filmului ”Regina Maria, ultima romantică, prima femeie modernă”, la Muzeul Principia.

Catedrala Încoronării din Alba Iulia a fost sfințită în 8 octombrie 1922, iar câteva zile mai târziu, în 15 octombrie, aici au fost Încoronați Regii Maria și Ferdinand.

[nggallery id=4708]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 30 APRILIE 2024: 470 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Ocna Mureș, Sebeș și Teiuș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea