Asfaltarea drumului „Transalpina de Apuseni” presupune inclusiv lucrări de modernizare a podurilor peste ape curgătoare
Consiliul Județean Alba a încheiat un parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Mureș în vederea asfaltării drumului ”Transalpina de Apuseni”, care presupune inclusiv lucrări de modernizare a podurilor peste ape curgătoare, aflate în corpul drumurilor județene, respectiv lucrări în albia râurilor pentru protecția și modernizarea podurilor.
Consilierii județeni din Alba au aprobat în ședința extraordinară de marți un proiect de hotărâre pentru încheierea unui acord de parteneriat privind colaborarea dintre Județul Alba și Administrația Bazinală de Apă Mureș în vederea asfaltării drumului care face legătura între Aiud și Munții Apuseni, denumit ”Transalpina de Apuseni”.
”Conectarea la Rețeaua Trans Europeană de Transport a drumurilor județene modernizate prin POR presupune lucrări de modernizare inclusiv a podurilor/podețelor peste ape curgătoare, aflate în corpul drumurilor județene, respectiv lucrări în albia râurilor pentru protecția și modernizarea podurilor. Prin intermediul Axei Prioritare 6 a POR denumită „Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională” se finanțează modernizarea drumurilor județene, având ca obiectiv specific creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TENT (Rețeaua Trans Europeană de Transport)”, se arată în proiect.
„Transalpina de Apuseni”, unul dintre cele mai frumoase, spectaculoase şi întortocheate drumuri din România va fi finanţat cu 44 de milioane de euro din fonduri europene, proiectul depus de Consiliul Judeţean (CJ) Alba primind 74 din 100.
Drumul judeţean 107 I, care va fi modernizat din bani europeni, are 78 de kilometri, străbate culmi de peste 1.000 de metri şi trece prin zone de o frumuseţe rară, cu păduri, chei şi poieniţe.
Traseul drumului care va fi modernizat este: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti – Geogel – Măcăreşti – Bîrleşti Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrleşti – Mogoş – Valea Albă – Ciuculeşti – Bucium – Izbita – Coleşeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu).
Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă.
Tronsonul străbate o zonă importantă a judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi şi realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a frânat dezvoltarea economică şi le-a favorizat depopularea comunele Râmeţ, Ponor şi Mogoş.
De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care îl au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Aiud, Cluj-Napoca şi spre localităţile din estul judeţului Alba, spre Blaj, Ocna Mureş.
În prezent, drumul prezintă numeroase degradări atât a îmbrăcămintei căii de rulare, cât şi cedări ale structurii rutiere.
Elementele geometrice nu corespund cerinţelor de trafic actual şi de perspectivă, iar lucrările de colectare şi evacuare a apelor sunt nefuncţionale şi cu gabarite depăşite.
O altă problemă a drumului este generată de scurgerea necontrolată a apelor pluviale.
Proiectul de modernizare propune, pe lângă asfaltare, şi amenajarea de trotuare şi piste pentru biciclişti.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară
Comunicat de presă Bogdan Dogar, USR Alba: Finalul de an găsește administrația locală într-o veritabilă haiducie bugetară Luăm împrumut și nu ne rugăm de nimeni pare să fie motto-ul administrației Pleșa. Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare, organizată online, fără ca publicul și cetățenii să fie martori ai ineficienței administrative, fără o dezbatere serioasă, datoria […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 6 minute
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum o zi
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi