Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Milioane de euro pagube în urma surpării pământului la Ocna Mureş

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieri, 27 decembrie, la Instituţia Prefectului Alba a avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, fiind aprobat raportul de sinteză privind gestionarea situaţiei de urgenţă generate de surparea de teren din oraşul Ocna Mureş. Au luat parte prefectul Ştefan Bardan, subprefectul Raul Tudoraşcu şi col. Dorel Sofica, inspectorul-şef al ISU Alba, care a prezentat bilanţul dezastrului. Astfel, în data de 22 decembrie, la ora 5.30, s-a produs un con de surpare plin cu apă în câmpul de sonde al SC Salina, la o distanţă de 10 m de magazinul Plus. Craterul format, care iniţial a avut un diametru de aproximativ 7 – 8 m, s-a mărit treptat, producând importante pagube materiale, de ordinul milioanelor de euro. Din fericire, nu s-au înregistrat victime umane, dar au fost evacuate 18 persoane şi bunurile materiale din clădirile ameninţate. În urma prăbuşirii terenului au fost distruse sau avariate următoarele obiective: locuinţe afectate: 3 (valoric – 325 mii lei, din care: locuinţe distruse: 1 (220 mii lei), locuinţe avariate în pericol de prăbuşire: 2 (105 mii lei), obiective social-economice afectate: total 6 (3678,721 mii lei): a) Administraţia Financiară Ocna Mureş – clădirea este avariată (300 mii lei); b) Clădirea vechiului dispensar medical avariată (11 mii lei); c) Magazin Plus – clădirea distrusă 100% şi 80% din parcare (aproximativ 3186,221 mii lei); d) 2 societăţi comerciale proprietatea lui Haiduc Mihaela Persida: magazin Optimedia distrus 100% (50 mii lei; magazin second-hand distrus (15 mii lei); atelier reparaţii frigidere distrus (15 mii lei); depozit de haine distrus (15 mii lei), SC Mobil Serv: depozit de lemne prăbuşit (6,5 mii lei); atelier tinichigerie-vopsitorie în pericol de prăbuşire (30 mii lei); hala principală avariată, cu fisuri majore la pereţi şi pardoseală (50 mii lei); drumuri şi străzi afectate: str. Mihai Eminescu şi str. Nicolae Iorga – carosabil distrus pe 0,3 km (2400 mii lei); reţele de utilităţi afectate; reţele de alimentare cu apă, din care: avariate 0,1 km (70 mii lei); reţele de alimentare cu gaz metan, din care: avariate 0,15 km (50 mii lei), reţele de alimentare cu energie electrică, din care: avariate 0,5 km (130 mii lei).
În data de 25 decembrie a fost observat un fenomen de tasare a terenului pe o lungime de 20 m pe str. M. Eminescu, în zona deja afectată. Tasarea s-a produs pe o adâncime de 30-40 cm şi a fisurat o conductă de apă potabilă ce alimenta Hotelul Europa. La momentul producerii avariei, în hotel nu existau persoane cazate şi nu au fost alţi consumatori afectaţi. Din 25 decembrie fenomenul de surpare a stagnat.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a făcut următoarele propuneri: acordarea unui sprijin financiar din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, în valoare totală de 12.717,6 mii lei, în bugetul Consiliului Local Ocna Mureş: 2400 mii lei pentru refacerea străzilor afectate; 6582,6 mii lei în pentru umplerea craterului creat, cu aproximativ 170.00 tone de piatră, conform devizului estimativ; 300 mii lei pentru realizarea unei rute ocolitoare de acces în oraş, pe lungime de 180-200 m; 335 mii lei pentru gospodăriile populaţiei şi proprietăţile particulare afectate; 1000 mii lei pentru refacerea canale de gardă şi protejarea masivului de sare prin preluarea apelor pluviale de pe Dealul Banţa; 2100 mii lei pentru realizarea unei rute ocolitoare pentru traficul greu, mai mare de 3 tone, spre comuna Noşlac şi satele aparţinătoare pe o lungime de 3,5 km. Acordarea unui sprijin financiar din fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, în valoare totală de 900 mii lei pentru continuarea rutei ocolitoare pentru traficul greu, mai mare de 3 tone, dinspre Ocna Mureş spre Noşlac şi satele aparţinătoare, pe o lungime de 1,5 km.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

6 mai 2024: ,,Statu’ la vase în Lunea Paștelui”, la Șugag. Obicei tradițional străvechi ce reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag, organizează la Șugag o nouă ediție a obiceiului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea