Rămâi conectat
MA-RA-MU

Opinii - Comentarii

Codul bunelor maniere – Care este originea unor norme de politeţe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Codul bunelor maniere – Originea unor norme de politeţe

Suntem convinşi că mulţi dintre voi v-aţi întrebat măcar o dată de unde provin gesturile de politeţe, bunele maniere, unele practicate încă şi chiar cu caracter de norme, deci de obligativitate, pentru cei care vor să fie socotiţi oameni cu educaţie, iar altele văzute astăzi doar prin filmele vechi.

Iată răspunsurile unor asemenea întrebări:

  • De ce, atunci când este cu o femeie, bărbatul trebuie să meargă pe partea exterioară a trotuarului?

Originile acestui obicei fac referire la prevenirea expunerii femeii în faţa eventualelor pericole ce ar putea veni dinspre exteriorul drumului. Se consideră că astfel, dacă un vehicul ar trece în viteză pe drum, foarte aproape de trotuar, bărbatul ar fi cel stropit de eventuala apă din bălţi şi nu femeia. De asemenea, din acea poziţie, bărbatului i-ar fi mai uşor să îşi apere compania feminină, trimiţând-o mai lesne la adăpost.

  • De ce dau bărbaţii „noroc” cu mâna dreaptă atunci când se întâlnesc?

Trebuie menţionat că în trecut, gestul de a da mâna diferea un pic de forma de astăzi. Bărbaţii îşi prindeau reciproc braţil drept în zona antebraţului, pentru a pipăi atât palma, cât şi mâneca, în căutarea unei eventuale arme. Sigur că aceasta putea fi ascunsă în mâna stângă, dar cum cei mai mulţi oameni sunt dreptaci, se consideră că nimeni nu ar risca să folosească mâna stângă pentru a înjunghia pe cineva. Stângacii chiar erau priviţi cu ochi răi, deoarece te puteau înjunghia în timp ce îţi stângeau mâna. Pe de altă parte, înainte de apariţia hârtiei igienice, exista obiceiul ca oamenii să îşi folosească mâna stângă pentru curăţenia intimă, de aceea nu era niciodată întrebuinţată pentru salut.

Citește și: Mesaje de dragoste • Mesaje de iubire • Declarații de dragoste • Declarații de iubire

  • De ce ridică bărbaţii pălăria atunci când salută?

Descoperirea capului era un gest de smerenie şi respect, înfăţişându-l pe om aşa cum este el, la statura cu care a fost înzestrat. Manifestarea pare să aibă rădăcini şi în obiceiul de ridicare a coifului prin care cavalerii, la sfârşitul unui turnir, îşi descoreau chipul, spre a fi recunoscuţi şi adulaţi de public.

  • De ce bărbatul intră primul în restaurant?

Este unul dintre puţinele locuri unde „lipsa de politeţe” este o virtute. Explicaţia este simplă. De regulă, când se deschide uşa restaurantului, oamenii din local îşi îndreaptă privirile spre intrare. Bărbatul intră primul tocmai pentru a feri femeia care îl însoţeşte de privire indiscrete.

Citește și: Mesaje de condoleanțe. Mesaje comemorare prin care ne exprimăm. Exemple de anunțuri de deces și de rămas bun

  • De ce spunem „Noroc” sau „Sănătate” atunci când cineva strănută?

Conform normelor de bună purtare, dacă cineva strănută în imediata noastră vecinătate, comportamentul corect este ignorarea momentului şi evitarea oricărei remarci, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Totuşi, în accepţiunea generală, este considerat un gest de bunăcuviinţă să faci această „urare” persoanei ce dă semne de guturai.

În anul 77 d. Hr., oamenii credeau că strănutul cauzează pierderea sufletului sau încetarea bătăilor inimii, aşa că „Fii binecuvântat!” („Noroc”, „Sănătate” la români) era folosită ca o formulă menită să prevină aceste nenorociri. Urarea era înzestrată, în conştiinţa oamenilor, cu puteri oarecum vindecătoare.

  • De ce bărbaţii le oferă flori femeilor?

Se pare că acest obicei este oroginar din Evul Mediu. Atunci igiena corporală era neglijată pentru că baia era considerată ceva murdar, fiind un eveniment ce se întâmpla aproximativ o dată pe an, iar florile aveau menirea de a îndepărta izurile neplăcute ale doamnelor, după cum parfumurile tari le îndepărtau pe ale domnilor. Astăzi, bărbaţii cu educaţie au o altă educaţie: o floare trebuie să fie înconjurată de alte flori!

  • De ce se consideră că nu trebuie să ne descălţăm atunci când mergem în vizită şi că nu trebuie să le cerem nici noi oaspeţilor noştri acest lucru?

Ca şi în cazul oferirii de flori, şi evitarea descălţării vine tot din Evul Mediu şi este un obicei are ţine tot de evitarea eventualelor mirosuri neplăcute ce ar putea emana din picioarele descălţate. În plus, invitatul poate avea parte de un accident nefericit, cum ar fi o şosetă ruptă şi degetele la vedere, o situaţie jenantă pentru toţi cei prezenţi.

Citește și: MESAJE pentru copii. FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii de ziua copilului din partea părinților, bunicilor

  • De ce bărbatul trebuie să intre primul în taxi?

Această precauţie îşi găseşte o justificare solidă în vremurile medievale ale curtezanelor şi amorezilor de tip Cassanova. Nu de puţine ori, aceşti amanţi s-au substituit birjarilor unor caleşti sau trăsuri, pentru a le fura aristocraţilor, chiar de sub nas, preţioasele domniţe. Ca să evite asemenea surprize neplăcute, domnii au preferat să se îmbarce primii, obicei păstrat până în zilele noastre.

  • De ce punem mâna la gură atunci când căscăm?

Lăsând la o parte faptul că multă lume nu mai are acest bun obicei, grija de a ne acoperi gura atunci când căscăm are la bază o superstiţie destul de veche. Ca şi în cazul strănutului, şi în cel al căscatului, oamenii de odinioară vedeau pericolul eliberării sufletului din corpul uman sau pătrunderea necuratului în acesta. De aceea, prin acoperirea gurii cu mâna, preveneau aceste pericole.

Citește și: mesaje de Crăciun, urări de Crăciun

  • De ce era un mare sacrilegiu ca glezna unei femei să fie văzută de un bărbat, alttul decât soţul său?

La sfârşitul secolului al XIX-lea, în anumite ţări din Europa se năşteau chiar dueluri pe viaţă şi pe moarte pentru un astfel de eveniment. Situaţia pare caraghioasă cu atât mai mult cu cât decolteul generos al femeilor era musai să fie arborat în toată plenitudinea lui, în văzul lumii…de dragul expunerii bijuteriilor. Piciorul, în schimb, fiind considerat, pe atunci, un fel de organ intim al femeilor, era acoperit întotdeauna cu ciorapul sau cu rochia.

Secretul unui comportament agreabil şi civilizat în societate constă în practicarea bunelor obiceiuri, selectate şi adaptate de la o genaraţie la alta. Se spune că bunele maniere se însuşesc, în primul rând, în familie. Nu numai familia, ci şi şcoala, anturajul, au un rol capital în educaţie, în formarea oricărui individ în spiritul culturii şi civilizaţiei.

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea