Sarmale din carne de porc şi varză acră
Încercaţi o ambianţă festivă de sărbători cu ajutorul reţetei tradiţionale de sarmale din carne de porc. Masa de Crăciun are o semnificaţie deosebită pentru toată lumea. Sarmalele sunt preparate culinare din carne de porc tocată, dar se poate folosi şi carne tocată de vită, oaie, pasăre şi peşte. Sarmalele sunt făcute după o reţetă tradiţională din bucătăria românească şi se învelesc în foi de varză sub forma unor rulouri mai mici sau mai mari. Ingredientele necesare pentru reţeta tradiţională de sarmale sunt următoarele: 800 de grame de carne de porc fără os, 4-5 kg de varză acră, 4 cepe, 100 de grame de pastă de roşii, 1,5 litri de apă, 2 grame de boia ardei dulce sau iute, 250 de grame untură de porc sau ulei, 100 de grame de orez, 5 grame de piper negru boabe, 20 de grame de sare iodată, 20 de grame de zahăr, 2-3 frunze foi de dafin şi 2-3 felii de pâine cu coaja înmuiată în apă şi stoarsă bine. Carnea de porc se trece prin maşina de tocat împreună cu ceapa tăiată mărunt şi cu pâinea. Se amestecă cu orez, boia de ardei, jumătate din cantitatea de piper pisat, cimbru şi sare. Separat, se aleg foile care sunt cele mai mari şi fără rupturi şi se taie în bucăţi potrivite. Din compoziţia de carne de porc se fac sarmalele. Se ia foaia de varză, se pune în mijloc puţină compoziţie şi se împachetează sub forma unui rulou. Pe fundul unei cratiţe se pune varza care a rămas tăiată fin iar de jur împrejur, pe margine, se aşează sarmalele. În mijloc se pune costiţa afumată tăiată în bucăţi potrivite şi restul de varză tocată. Peste sarmale se pune pastă de roşii, restul de piper, zahărul, frunzele de dafin şi se toarnă apă. Se lasă să fiarbă la foc mic cca. 3 ore, se amestecă din când în când şi se mai adaugă apă când scade. Se introduce cratiţa în cuptor până se rumenesc sarmalele.
Ce poate fi mai plăcut şi mai savuros decât o porţie de sarmale aburinde la masa de Crăciun? Reţeta tradiţională din bucătăria românească vă ajută să aveţi o masă bogată de sărbători pe care prietenii, cu siguranţă, o vor aprecia. Atmosfera de sărbători din sânul familiei înseamnă, pe lângă împodobirea bradului şi colinde, o masă festivă care se ridică la măsura aşteptărilor prin decoraţiunile alese, modul cum aranjaţi platourile dar, cel mai important, ceea ce puneţi pe masă! Bucătăria românească vă oferă pe lângă delicioasele sarmale şi alte preparate pe bază de carne de porc: leber, tobă, cârnaţi, caltaboş şi drob. Poftă bună. Crăciun fericit!
Cozonac cu nucă
l Ingrediente:
Pentru 3 cozonaci:
-500 g făină
-150-200 ml lapte călduţ
-1 lingură zahăr
-2 cuburi (2×25 g)drojdie proaspătă
-1 linguriţă sare
-2-3 ouă
-1/2 margarină topită, dar numai călduţă
-coajă rasă de la o lămâie
-ulei
-nucă măcinată amestecată cu zahăr(după gust)
l Preparare:
Se aduc de dimineaţa în bucătărie toate ingredientele pentru cozonac, inclusiv tăvile. Într-un vas se cerne făină de mai multe ori(eu am cernut-o de 3 ori) şi se face la mijloc o adâncitură mai mare (o gropiţă). Într-o ceaşcă se dizolvă bine zahărul şi drojdia, în lapte călduţ şi se toarnă apoi în adâncitură. Se amestecă cu puţină făină luată de pe marginea vasului astfel încât să rezulte o compoziţie de consistenţa smântânii, care să rămână în gropiţă, la mijlocul făinii, fără să se împrăştie. Vasul se acoperă cu un şervet, apoi se înveleşte foarte bine. Se lasă într-un loc cald, fără curenţi de aer rece, până a doua zi.
lPrepararea cozonacului (a doua zi);
Dimineaţa se cern de mai multe ori, 500 g făină, într-un alt vas. Peste ea se toarnă măiaua şi făina rămasă din vasul cu măia, se adaugă sarea, ouăle, zahărul margarina topită şi călduţă, coaja rasă de lămâie. Începi să omogenizezi, apoi adaugi din smântână, frământând până rezultă un aluat elastic şi puţin mai moale, dar care se desprinde de vas şi de mână. Îl scoţi pe planşeta de lucru, uşor înfăinată, îl mai frămânţi bine, având grijă să nu rupi aluatul la frământat, apoi îl porţionezi în 3 părţi egale. Le rotunjeşti şi le lăţeşti puţin (cam cât o palmă deschisă), le acoperi cu un şervet şi le laşi la cald, să dospească, 30-60 de minute, până-şi dublează volumul. Se întinde apoi fiecare bucată de aluat, cât lungimea tăvii, se presară generos cu nucă amestecată cu zahăr, lăsând 2-3 cm pe margini libere, se stropeşte nucă cu ulei şi se rulează, având grijă să se închidă bine capetele. Se aşează în tava tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă 20-30 de minute la crescut, în loc cald, fără curenţi de aer rece. Ungi apoi aluatul cu gălbenuş bătut, cu o pensulă şi dai la cuptorul bine încins, la foc domol, în primele 10-15 minute ca să se termine procesul de creştere, complet, apoi iuţeşti focul la potrivit şi laşi până ce cozonacul este copt şi rumenit frumos (în total 25-35 de minute). Scoţi tava din cuptor, laşi cozonacul în tavă încă 5-10 minute să se răcorească, apoi îl iei şi-l pui pe un grătar până se răceşte complet. Îl poţi păstra mai mult timp, dacă îl înveleşti după răcirea completă în hârtie sau şervet, apoi îl introduci într-o pungă de plastic pe care o legi şi-l depozitezi într-un loc răcoros. Apoi se poate servi. Poftă bună!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
BEC nu poate respecta termenul CCR: Renumărarea votului durează mai multe zile și poate fi finalizată abia duminică seara
BEC nu poate respecta termenul CCR: Renumărarea votului durează mai multe zile și poate fi finalizată abia duminică seara Procedura de renumărare a voturilor, dispusă de Curtea Constituțională, a fost adoptată joi seara de Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale. În ciuda faptului că următoarea ședință a CCR este vineri, 29 noiembrie, ora 14.00, renumărarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 22 de ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum o zi
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Ştirea zileiacum 5 zile
ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 noiembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Actualitateacum 4 zile
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?