FOTO/ VIDEO: ”Transalpina de Apuseni” nu mai este doar un vis… Se investesc peste 44 de milioane de euro pentru reabilitarea drumului care pleacă din Aiud și ajunge în vârful munților
Consiliul Județean Alba se pregătește pentru demararea lucrărilor de reabilitare a ”Transalpinei de Apuseni” – DJ 107 I, drumul care are originea în municipiul Aiud și punctul de sfârșit în DN 74- Abrud și face legătura între Autostrada Sebeș-Turda, drumul național DN 74 și drumul național DN1 (E81), asigurând conectivitatea la coridoarele de transport europene şi naţionale cu reţeaua TEN-T, pentru care sunt alocate peste 44 de milioane de euro.
Consilierii județeni din Alba vor aproba în ședința de luni, 10 octombrie, documentaţia tehnico-economică, devizul general și indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Modernizare drum judeţean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeţ – Brădeşti — Geogel — Măcăreşti – Bîrleşti Cătun — Cojocani — Valea Barnii — Bîrleşti — Mogoş – Valea Albă — Ciuculeşti — Bucium — Izbita — Coleşeni — Bucium Sat — DN 74 (Cerbu)”. Valoarea totală a investiției este de 196.502.026,17 lei (inclusiv TVA) echivalent 44.357.116,53 euro, iar durata lucrărilor este estimată la doi ani.
In vederea imbunatatirii mobilitatii rutiere interregionale, Judetul Alba prin Consiliul judetean in parteneriat cu Municipiul Aiud prin Consiliul local al municipiului Aiud, a propus pe Lista proiectelor prioritare cu finantare prin programul POR 2014-2020, Axa prioritară 6 – îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională – Prioritatea de investiţii 6.1 – Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare si terţiare la infrastructura TEN-T, modernizarea drumului judetean DJ107I, care asigură conectivitatea directă sau indirectă cu reţeaua TEN-T.
Avand originea in centru municipiului Aiud, drumul judetean DJ107I strabate culmile muntilor Trascaului si Metaliferi, traversand teritoriul administrativ al municipiului Aiud şi al comunelor : Rîmeţ, Ponor, Mogoş şi Bucium cu terminare în drumul naţional DN74, în partea de est a oraşului Abrud.
Lungimea totala a drumului este de 78,42 km, fiind structurat pe cinci obiecte astfel: sector I – km 0+000 – km 3+350 – sector de drum aflat in administrarea municipiului Aiud, cu o lungime de 3.350 km; sector II – km 3+350 – km 24+540 – sector de drum aflat in administrarea Consiliului Judetean Alba, cu lungimea de 21.19 km; acest tronson traverseaza localitatile Aiud si Ramet; sector III – km 24+540 – km 43+510 – sector de drum aflat in administrarea Consiliului Judetean Alba cu lungimea de 18.97 km; acest tronson traverseaza localitatile Ramet si Ponor; sector IV – km 43+510 – km 56+310 – sector de drum aflat in administrarea Consiliului Judetean Alba, cu lungimea de 12.80 km; acest tronson traverseaza localitatea Mogos; sector V – km 56+310 – km 78+420 – sector de drum aflat in administrarea Consiliului Judetean Alba, cu lungimea de 22.11 km; acest tronson traverseaza localitatile Mogos si Bucium.
*Situația actuală a drumului
Drumul judetean DJ107I supus modernizarii are durata de valabilitate depasita prezentand numeroase degradari atat a imbracamintii caii de rulare cat si cedari ale structurii rutiere. Elementele geometrice nu corespund cerintelor de trafic actual si de perspectiva iar lucrarile de colectare si evacuare a apelor sunt nefunctionale si cu gabarite depasite.Principala problema a drumului este generata de lipsa unui sistem rutier adecvat traficului actual si prognozat precum si de scurgerea necontrolata a apelor pluviale catre emisar.
În plan traseul drumului judeţean este sinuos existând multe curbe care nu au elemente geometrice corespunzătoare (lăţimi, supralărgiri, pante transversale, etc.); lăţimea parţii carosabile variază între 4,00m-6,00m, acostamentele având lăţimi cuprinse între 0,5m-1,00m, cu o lăţime a platformei variabilă între 5,00m – 8,00m. În profil longitudinal declivităţile sunt relativ mari, în unele zone depăşind maximele admise. Colectarea şi evacuarea apelor de suprafaţă nu se realizează corespunzător; pe cea mai mare parte a traseului nu sunt dispozitive de colectare a apelor, sau acestea nu sunt dimensionate corespunzător. Pentru evacuarea apelor pe traseul drumului sunt executate podeţe tubulare sau dalate care sunt în mare parte colmatate şi care prezintă degradări, având ca şi cauză dimensionarea necorespunzătore. execuţia defectuoasă sau neamplasarea judicioasă a acestora. Podurile existente de pe traseul drumului judeţean DJ107I şi care asigură traversarea cursurilor de apă, prezintă o stare tehnică necorespunzătoare, fiind necesare execuţia unor lucrări de reparare/consolidare/înlocuire, în vederea asigurării parametrilor tehnici corespunzători.
*Situația propusă
In urma expertizarii starii drumului judetean si elaborarii Studiului de fezabilitate pentru proiect complex de investitii in vederea aducerii la parametrii corespunzatori cu respectarea cerintelor de rezistenta si stabilitate, in vederea desfasurarii traficului in conditii de siguranta si confort, s-au propus a fi realizate urmatoarele: modernizarea structurii rutiere (asfaltare), trotuare, piste de ciclisti, acostamente, santuri, rigole,poduri, podete, aparari de maluri, stabilizari versanti, amenajari intersectii cu drumurile laterale(drumuri comunale clasate), semnalizare rutiera orizontala si verticala.
Proiectul prevede cresterea portantei drumului judetean DJ 107I. Prin lucrarile de modernizare propuse se urmareste atingerea obiectivului general al proiectului, respectiv cresterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale si urbane din judetul Alba situate in proximitatea retelei TEN-T de baza.
In urma elaborarii documentatiei tehnico-economice faza Studiu de fezabilitate pentru proiect complex de investitii, conform devizului general elaborat, valoarea totala a investitiei este de 196.502.026,17 (inclusiv TVA) echivalent 44.357.116,53 euro, din care C+M 171.318.279,85 (inclusiv TVA), echivalent 38.672.297,94 euro (la cursul lei/euro 1euro=4,43 lei)..
Durata de realizare a obiectivului de investitii este estimata la 48 de luni.
”Avand in vedere faptul ca proiectul urmeaza a constitui obiectul unei cereri de finantare in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 – îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională – Prioritatea de investiţii 6.1 -Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, fiind inclus pe lista de proiecte prioritare a ADR Centru, a fost analizata documentatia tehnica si din punct de vedere al indeplinirii conditiilor impuse de finantator. In urma analizei efectuate, s-a constatat ca documentatia tehnica este in concordanta cu prevederile Ghidului solicitantului, fiind atinse toate criteriile care urmeaza a fi luate in calcul la evaluarea tehnica si financiare.
Judetul Alba prin Consiliul Judetean si Municipiul Aiud prin consiliul local al municipiului Aiud isi vor asuma faptul ca la momentul receptiei lucrarilor implementate prin proiectul finantat prin POR 2014-2020, intregul traseu va fi functional, in integralitatea sa, asigurandu-se conectarea la reteraua TEN-T”, se arată în expunerea de motive a proiectului ce va fi supus aprobării consilierilor județeni.
[nggallery id=2810]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | ACCIDENT rutier în zona Hotel Cetate din Alba Iulia: Trei autoturisme implicate în incident
FOTO | ACCIDENT rutier în zona Hotel Cetate din Alba Iulia: Trei autoturisme implicate în incident Un accident rutier a avut loc vineri, 20 decembrie 2024, în jurul orei 23:25. Potrivit primelor informații transmise de ISU Alba în incident au fost implicate un număr de trei autoturisme. Citește și: FOTO | ACCIDENT rutier pe DN1, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum o zi
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi