FOTO: În Joia Mare, femeile din Galda de Jos, înveșmântate în negru, duc pâinea pentru Sfintele Paști, în biserică
Postul Mare, sau Postul Paştilor, este și pentru localnicii din Galda de Jos, cu localitățile aparținătoare, perioada de pregătire pentru Sfintele Paşti, fiind asemănat cu o călătorie duhovnicească către Săptămâna Patimilor şi Înviere. Este un timp liturgic, de mare nevoinţă sufletească şi trupească în care se îmbină cele două feluri de postire: postul ascetic şi postul total (de anumite alimente).
Găldenii s-au pregătit să fie botezaţi de Paşti şi să intre în biserică. În plus, femeile din consiliul bisericesc, s-au pregătit, deja, cu sufletul și cu munca depusă în folosul obștii, pentru sărbătoarea Învierii Mântuitorului Nostru Iisus Hristos.
”Anul acesta, de Sfintele Paști, se va săvârși o slujbă la ora 12.30 ziua, la Bisericuța din Deal, cu Hramul Adormirii Maicii Domnului. Păștenii, care contribuie cu pâinea și vinul pentru Sfintele Paști, vor urca deopotrivă în deal cu ouă roșii, prăjitură și cozonac pentru a-i ospăta pe creștinii din sat, veniți la slujbă.
Cea mai implicată a fost și în acest an doamna Maria Țâr care, octogenară fiind, a copt toată pâinea necesară Sfintelor Paști, în cuptorul de pită. A avut și ajutoare, dar ea a fost din nou vioara întâi în tot procesul, de la frământatul aluatului, la dospit, făcutul prescurilor și încinsul cuptorului.
Pâinea necesară preparării Sfintelor Paști a fost deja adusă la biserică, pentru a fi binecuvântată. Toate femeile au venit la biserică îmbrăcate în negru, nu în straie naționale deoarece la noi la Galda, patimile Mântuitorului se rememorează și se plâng într-un fel dureros și profund: în joia neagră și vinerea neagră femeile sunt în doliu și nu găsești nicio urmă de veselie. Veselia și speranța renasc abia după slujba din Noaptea de Înviere”, explică preotul paroh Benone Scrob, adresând totodată o invitație la slujbă tuturor enoriașilor.
”Din partea tuturor enoriașilor din Galda de Jos transmitem tuturor credincioșilor din județul Alba sărbători binecuvântate și fericite” mai spune preotul paroh Benone Scrob. (N.I.T.)
[nggallery id=2037]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari Vești proaste pentru pensionari din România: recalcularea pensiilor, un proces vital pentru aplicarea noii legi, se va prelungi cel puțin încă un an. Reprezentanții sindicalițtilor atrag atenția asupra volumului de muncă excesiv și subdimensionării personalului, care îngreunează finalizarea recalculărilor. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci