Șah: Istrățescu și Halkias lideri în Openul Internațional al României
Ziua de sambata a fost una plina de evenimente sahiste in Alba Iulia. La Openul International al Romaniei s-au jucat rundele a 4-a si a 5-a, care au adus schimbari notabile in fruntea ierarhiei. Cu doua victorii obtinute ieri, impotriva marilor maestri romani Tiberiu Georgescu si Marius Manolache, favoritul turneului Andrei Istratescu a preluat conducerea in clasament cu 4 puncte din 5 partide, acelasi punctaj avandu-l si grecul Stelios Halkias care a remizat in runda a 4-a cu favoritul numarul 2, Konstantin Tarlev (Ucraina), si a castigat apoi cu juniorul roman Radu Toma. Intre cei doi lideri ai clasamentului, Istratescu si Halkias, se va disputa derby-ul rundei a 6-a care va incepe duminica de la orele 16 si va fi transmisa live pe site-ul www.chessbomb.com
A fost o zi buna si pentru sahistii albaiulieni prezenti in turneu. Mihnea Costachi a obtinut o victorie impotriva maestrului international Mihai Ionescu si o remiza, avand acumulate 3 puncte din 5 partide, George Ileana a castigat cu portughezul Jose Padeiro si chiar daca a pierdut cu marele maestru international Vadim Shishkin (Ucraina) este bine pozitionat in clasament cu 2,5 puncte, acelasi punctaj avandu-l si Adrian Secheres. Ceva mai slab sunt clasati ceilalti sahisti albaiulieni, dar acest lucru este normal data fiind valoarea foarte ridicata a turneului. Ionel Miron are 2 puncte, Iustin Ciorgovean 1,5 puncte, in timp ce Ovidiu Lupu a acumulat un singur punct.
De notat prezenta altor patru elevi albaiulieni invitati speciali ai organizatorilor la ceremonia de deschidere a rundelor de sambata. Momentele muzicale au fost sustinute de Luciana Maria Jurj (pian) si Alex Sandulache (vioara), elevi ai Liceului de Arte “Regina Maria”, care au avut interpretari foarte apreciate de publicul prezent, in timp ce prima mutare in cele doua runde ale turneului a fost efectuata de Paul Cirje, elevul cu cel mai mare grad al Colegiului Militar Liceal “Mihai Viteazu” Alba Iulia si care are rezultate excelente la invatatura, si Anamaria Gligor, o tanara interpreta de muzica populara, eleva a Scolii generale “Avram Iancu” din Alba Iulia, care a obtinut anul trecut premiul I in sectiunea folclor la Festivalul Mamaia Copiilor.
Tot sambata s-a desfasurat si Memorialul “Mihail Breaz”, turneu care a reunit la start 120 de copii din Irlanda, Moldova, Suedia si foarte multe cluburi din Romania. Festivitatea de deschidere a turneului a fost onorata de prezenta presedintelui Federatiei Romane de Sah, Sorin Avram Iacoban, a doamnei profesoare Elena Ignat, director al Scolii gimnaziale “Avram Iancu” din Alba Iulia, gazda primitoare a evenimentului, dar si a sotiei Maria si fiicei Mihaela a regretatului maestru albaiulian Mihail Breaz.
“A fost un eveniment de suflet in memoria celui care a initiat in tainele jocului de sah peste 1000 de copii albaiulieni de-a lungul timpului. Am avut sansa sa ma aflu si eu printre acestia, incepand sa studiez sahul sub indrumarea maestrului Mihail Breaz chiar in aceasta scoala in 1983. Ma bucur foarte mult ca un numar atat de mare de copii au venit pentru a participa la acest turneu foarte special pentru mine si alti sahisti albaiulieni,” a spus Marius Ceteras, director al turneului.
In deschiderea turneului corul Theotokos din Alba Iulia, coordonat de dirijorul Calin Bulac, a sustinut un recital extraordinar, fiind aplaudat la scena deschisa de cei prezenti.
Sectiunea principala a Memorialului Mihail Breaz a fost castigata de juniorul albaiulian Radu Tampea, care a acumulat 5 puncte din 5 partide, dar si ceilalti concurenti din aceasta sectiune si din celelalte 15 grupe de copii incepatori au plecat fericiti acasa, toti participantii din turneu primind din partea organizatorilor medalii, diplome, dulciuri, pufuleti oferiti de firma Iomir si carnetele pentru notite oferite de TAO Media.
Un moment special al zilei, cu mare incarcatura emotionala, a fost meciul dintre selectionata de copii a Academiei de Sah din Chisinau si o selectionata a copiilor albaiulieni din grupele de incepatori, toti participantii avand varste intre 5 si 8 ani. Datorita sprijinului oferit de Primaria municipiului Alba Iulia, 11 tineri sahisti din Chisinau, insotiti de parinti si profesorii lor de sah s-au aflat in weekend la Alba Iulia. In cursul diminetii, alaturi de copii din alte orase veniti la Alba Iulia pentru a participa la Memorialul Mihail Breaz si pentru a asista la Openul International al Romaniei, oaspetii din Chisinau au vizitat Cetatea Alba Carolina, Catedrala Reintregirii Neamului, Sala Unirii si Muzeul Principia, in cadrul unui tur turistic oferit de organizatorii festivalului sahist cu sprijinul Muzeului National al Unirii, partener al evenimentului.
La ora 12, cei 11 copii din Chisinau si 11 copii din Alba Iulia si-au dat mainile si au inceput un meci care poate fi considerat istoric, deoarece este primul de acest gen dintre copii din cele doua orase infratite. Chiar daca rezultatul final conta mai putin, meciul fiind unul amical, copiii din cele doua selectionate au luptat cu multa ardoare, la final balanta inclinandu-se in favoarea copiilor din Alba Iulia. (V.N.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
AJF Alba a stabilit programul returului: Liga 4 se reia în 1 martie cu o etapă intermediară | Vezi când se joacă Liga 5 și Cupa României
AJF Alba a stabilit programul returului: Liga 4 se reia în 1 martie cu o etapă intermediară | Vezi când se joacă Liga 5 și Cupa României În ultima ședință a Biroului Executiv al AJF Alba, s-a stabilit programul competițional pentru retur, cu o etapă intermediară în Liga 4 (1-3 aprilie) și reluarea sezonului în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum o zi
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi