Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

În curând, punct de belvedere în Cetatea Alba Carolina – Turnul Sudic al Catedralei Sfântul Mihail din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Catedrala Medievală Sfântul Mihail din Alba Iulia reprezintă cel mai vechi și valoros din punct de vedere istoric și arhitectural edificiu romano-catolic din România și unul dintre cele mai importante simboluri ale Cetății Alba Carolina. Monumentul a cunoscut în ultimii circa 15 ani ample lucrări de restaurare și conservare de înaltă calitate, atât în partea exterioară cât și cea interioară, realizate de specialiști din străinătate plătiți din fondurile Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia.

În curând, un punct de belvedere în Cetatea Alba Carolina – Turnul Sudic al Catedralei Sfântul Mihail din Alba Iulia

Turn sudic catedrala Alba Iulia3Din 2015, în urma unui proiect câștigat de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia în cadrul Programului „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, în valoare de  84.438 de euro, se lucrează la una dintre puținele părți ale catedralei rămase în afara circuitului turistic, respectiv la reabilitarea și reamenajarea interioară a turnului Sudic. Termenul de finalizare a lucrărilor este 30 aprilie 2016.

Odată deschis accesului publicului, vârful turnului va reprezenta un excelent punct de belevedere al cetății și orașului.

O surpriză legată de redeschiderea porții domnești (poarta sudică a catedralei) este montarea unui ascensor special pentru persoanele cu dizabilități, care va asigura accesul în monument a acestor persoane.

„Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului publicului în obiectivul de patrimoniu – Turnul Sudic al Catedralei Sfântul Mihail din Alba Iulia (AB-II-m-A-00129) și valorificarea acestuia prin introducerea în circuitul turistic, prin restaurarea și reamenajarea acestui obiectiv de patrimoniu..

Obiective specifice ale proiectului: reabilitarea și reamenajarea interioară a turnului Sudic; accesibilizarea turnului reabilitat pentru public; accesibilizarea catedralei pentru persoanele cu dizabilități prin redeschiderea porții sudice și montarea unui ascensor destinat persoanelor cu dizabilități; creșterea atractivității obiectivului de patrimoniu prin amenajarea și dotarea unor spațiu pentru expoziții; organizarea unei expoziții pentru prezentarea procesului și rezultatelor restaurării Catedralei Sfântul Mihail din Alba Iulia și a Palatului Arhiepiscopal și expunerea valorilor semnificative din patrimoniul Catedralei și al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, reprezentative din punct de vedere al culturii materiale al cultului romano-catolice din Transilvania.”

 

Catedrala Medievală Sfântul Mihail din Alba Iulia prezintă o semnificație culturală, spirituală și istorică deosebită. În sec. XI începe construcţia primei catedrale din Alba Iulia. În sec. XII-XIII pe locul catedralei vechi se construieşte cea de a doua catedrală, în prezent fiind cea mai reprezentativă clădire ecleziastică din Sud-Estul Europei. În ultimul deceniu au fost efectuate lucrări de amploare în cea ce privește restaurarea Capelei Lászai, a sanctuarului, a transeptului și ale fațadelor catedralei.

Promotorul de proiect este Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, în parteneriat cu Fundația Teleki László Budapesta, Ungaria.
Valoarea finanțării nerambursabile acordate este de 336.488 de lei, echivalentul a 75.994 euro, iar termenul de finalizare al lucrărilor este 30 aprilie 2016.

(B.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

10-11 mai 2024: Campanie de sterilizare GRATUITĂ a câinilor la Cugir. Cum se fac programări

Ziarul Unirea

Publicat

în

10-11 mai 2024: Campanie de sterilizare GRATUITĂ a câinilor la Cugir. Cum se fac programări Primăria orașului Cugir organizează în zilele de 10 și 11 mai o campanie de sterilizare gratuită a câinilor de pe raza localității.  Citește și: Primăria Cugir concesionează Serviciul Public de gestionare a câinilor fără stăpân: Licitația de peste jumătate de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea