Rămâi conectat

Curier Județean

Ziua Pontonierilor, sărbătorită în 25 februarie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua Pontonierilor este sărbătorită în fiecare an la data de 25 februarie, fiind una dintre specialităţile de bază ale Armei Geniu, prilej cu care geniștii își exprimă aprecierea şi admiraţia faţă de îndelungata şi responsabila contribuţie a pontonierilor la înfăptuirea şi apărarea idealurilor naţionale.

Ziua Pontonierilor01

De-a lungul celor 150 de ani de existenţă, pontonierii militari au slujit spaţiul românesc cu viaţa şi dragostea de ţară, cu inteligenţa şi curajul de a fi şi a rămâne cei mai buni. Pe timp de război, pontonierii şi-au făcut pe deplin datoria în lupta pentru vetrele şi altarele româneşti, presărând cu pietre de granit arealul luptelor lor din Crimeea până în centrul Europei.

Astăzi, dintre unitățile care încă păstrează elemente de pontonierie și care totodată pot executa misiuni de amenajare și deservire a podurilor de pontoane, se numără: Batalionul 136 Geniu ”Apulum” din Alba Iulia, Batalionul 72 Geniu ”Matei Basarab” din Brăila și Batalionul 52 Geniu ”Tisa” din Satu Mare.

Ziua Pontonierilor a fost marcată de către geniștii din cetate printr-un simpozion dedicat aniversării a 150 de ani de la înființarea acestei specialități, la care a participat întregul personal. De asemenea au fost organizate concursuri sportive de alergare, tenis de masă și șah în urma cărora câștigătorii au primit diplome și felicitări din partea echipei de comandă a batalionului.

”La 21 de ani m-am îndrăgostit.

Iubita mea, dragostea mea era din ce în ce mai frumoasă pe măsură ce o cunoșteam mai bine. Am adormit cu ea în cort, am fost împreună pe Dunăre, de la Cazane până la mare, pe Siret, pe Olt, pe Jiu, pe Mureș, adică pe toate râurile principale ale țării, ba și pe Vistula și pe Don.

I-am fost credincios și am iubit-o cu pasiune, iar ea mi-a dat cele mai mari satisfacții. Ca în orice dragoste, am avut bucurii, dar și necazuri pe care le-am depășit. Am iubit-o totuși mai mult decât înaintașii mei și o iubesc și acum la bătrânețe. Este mai mare decât mine și azi a împlinit 139 de ani, iar numele ei este PONTONIERIA.”

General de brigadă în retragere Constantin SAVU, Brăila 2005. (V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ACCIDENT rutier la Câlnic: O femeie și un copil de 8 ani au ajuns la spital după ce două mașini s-au ciocnit

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Câlnic: O femeie și un copil de 8 ani au ajuns la spital după ce două mașini s-au ciocnit Un accident rutier a avut loc miercuri la Câlnic. O femeie și un copil de 8 ani au ajuns la spital după ce două mașini s-au ciocnit. Citește și: ACCIDENT pe DN7: Un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea