Rămâi conectat

Curier Județean

DSP Alba, precizări cu privire la focarul bolii “gură-mănă-picior” de la grădinița din Alba Iulia: Copiii, reprimiți doar după 3 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Direcția de Sănătate Publică Alba face precizări, prin intermediul unui comunicat de presă, cu privire la focarul de îmbolnăvire “gură-mănă-picior” de la  Grădiniţă “Grof Majlaîh Gusztav Karolv “Alba lulia. Focarul a izbucnit în 26 octombrie, iar până joi au fost declarate 9 cazuri dintre care unul suspect. 

La intervenţia în focar efectuată în 29.10.2015 s-au constatat următoarele:

-focarul a debutat luni, 26.10.2015, cu primul caz diagnosticat de medicul de familie, care a fost izolat la domiciliu.

-după triajul efectuat de medicul unității au fost diagnosticate și suspectate alte cazuri secundare care au fost izolate și tratate la domiciliu. Astfel, la ora controlului sunt declarare 8 cazuri și un caz suspect.

-majoritatea cazurilor sunt la copiii care frecventează grădiniţa cu program prelungit, respectiv servesc masa în sistem catering și dorm în unitate.

-la data controlului, din efectivul de 30 copii, sunt prezenţi doar 5, parte din cei absenţi fiind reţinuţi acasa pe motivul de a evita contactul cu colectivitatea

-unitatea funcționează în baza autorizaţiei nr.179/29.10.2013, fiind respectate condiţiile sanitare impuse prin aceasta.

Pentru a limita extinderea focarului recomanda următoarele:

-triajul zilnic al colectivităţii, intensificarea măsurilor de dezinfectie și igienizare a sălilor de clasa, jucării, rechizite, grupuri sanitare, oficiu, dormitor, folosind dezinfectante, uzuale dar în concentrații crescute. A fost instruită persoana responsabila în acest sens. Pe perioada evoluţiei focarului se va evita servirea mesei în unitate.

-Se vor intensifica măsurile-de supraveghere a igienei personale a copiilor privind utilizarea exclusiv a obiectelor personale (pahar, sticluţe, rechizite,- etc) cât și spălatul frecvent pe mâini, în special după folosirea toaletei.

-reprimirea în colectivitate a copiilor se va face cu avizul medicului de familie, după un interval de 3 săptămâni de la îmbolnăvire, timp in care se recomanda izolarea la domiciliu deoarece exista riscul de eliminare a virusului, cel care determină apariţia îmbolnăvirii, atât prin salivă cât și prin materiile fecale.

Precizam ca boala gura-mână-picior este extrem de contagioasă, foarte greu de prevenit în colectivităţile de copii, dar nu prezintă risc vital, importantă fiind doar izolarea , supravegherea si tratarea corespunzătoare a copiilor la domiciliu. (D.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Depășiri ale turbidității pe mai multe străzi din Alba Iulia după lucrările de cuplare a rețelei de apă. Anunțul făcut de SC APA CTTA SA Alba

Bera Larisa

Publicat

în

Depășiri ale turbidității pe mai multe străzi din Alba Iulia după lucrările de cuplare a rețelei de apă. Anunțul făcut de SC APA CTTA SA Alba Joi, 4 iulie, SC APA CTTA SA ALBA- Sucursala Alba Iulia a anunțat că vor fi depășiri ale turbudității pe mai multe străzi din Alba Iulia din cauza lucrărilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea