Codul bunelor maniere în mijloacele de transport în comun: autobuz, tramvai, troleibuz
Comportamentul nostru în mijloacele de transport în comun, autobuz, tramvai, troleibuz, trebuie să se supună unor stricte reguli de politețe.
In stație, in general, ar trebui sa se stea la rand. Se practica acest lucru in numeroase tari si este foarte eficient.
La urcare, veti acorda prioritate doamnelor , persoanelor mai in varsta, femeilor cu copii in brate, infirmilor.
Daca este aglomeratie, va veti pregati din timp sa coborati, spunandu-le celor din fata: „Imi permiteti?”, pe un ton civilizat si fara a va face loc cu coatele. In nici un caz, nu veti pune mana pe nimeni. Daca, din greseala, ati lovit pe cineva, trebuie sa-i cereti scuze.
La noi in tara, in mod conventional, s-a astabilit ca urcarea calatorilor sa se faca prin usile din spate, iar coborarea pe la mijloc sau prin fata. Exceptie de la aceasta regula fac femeile insarcinate sau cu copii mici in brate, batranii sau infirmii care pot urca si prin fata. Acestia au obligatia sa-i astepte pe calatorii care doresc sa coboare.
Retineti ca, in alte tari, urcarea se face numai pe usa din fata pentru a prezenta soferului legitimatia de calatorie sau pentru a achita pretul biletului.
Daca toate scaunele sunt ocupate ,este obligatoriu sa cedam locul batranilor, femeilor insarcinate sau cu copii mici, infirmilor sau bolnavilor. Din gentilete putem oferi locul si altor persoane, in general ,doamnelor.
Persoana careia i s-a cedat locul nu trebuie sa se poarte ca si cand acest lucru i s-ar cuveni, ci sa multumeasca cu naturalete pentru gestul politicos.
Daca o doamna este insotita de un barbat, acesta ii va cumpara biletul si-i va oferi locul de langa geam. Daca nu exista decat un singur loc liber el va fi oferit doamnei, iar domnul va ramane langa ea in picioare.In nici un caz nu o va parasi, repezindu-se la un loc liber cand se iveste ocazia.
In mijloacele de transport in comun ne purtam cat mai atent cu ceilalti calatori. Asta nu inseamna ca avem voie sa-i fixam cu o privire dezaprobatoare sau prea admirativa, nici nu-i bruscam, nu-i calcam pe picioare si nu-i incomodam cu pachetele noastre. Avem grija ca geanta pe care o purtam pe umar sa nu-i deranjeze pe cei care stau jos. Daca am gresit este obligatoriu sa ne cerem scuze. Tot obligatoriu e ca celalalt sa raspunda: nu-i nimic, se intimpla.
In cazul in care stam de vorba cu o persoana cunoscuta, vom urma aceleasi reguli dupa care ne conducem daca o intalnim pe strada.
Nu vom discuta peste capetele oamenilor,ridicind glasul pentru a fi auziti.
Evident ,trebuie sa ne abtinem de la orice comentariu neplacut la adresa celorlalti calatori si sa nu intervenim in discutiile dintre acestia. In nici un caz nu trebuie sa ridicam tonul si sa recurgem la un limbaj necivilizat. Cand este absolut necesar si asisitam la un furt, de pilda, vom interveni imediat in favoarea pagubitului.
Vom folosi intotdeauna pronumele personal de politete „dumneavostra” in loc de „mata”, „dumneata” sau „tu” chiar daca ne adresam unui calator mai modest imbracat.
Insusirea regulilor de buna purtare pe care le-am amintit ar elimina vesnicele discutii la care asistam zilnic fara voia noastra. (V.N.)
Sursa calificativ.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act La data de 23 noiembrie 1940 a avut loc aderarea României la Pactul Tripartit. Generalul Ion Antonescu, şeful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin adeziunea României la Pactul Tripartit împotriva Uniunii […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918