Rămâi conectat

Ştirea zilei

Victorie a arheologiei albaiuliene în Parcul Custozza – Camera de tezaur a Legiunii a XIII-a Gemina conservată in situ

Bogdan Presecan

Publicat

în

În cazul controversatului proiect de transformare a Parcului Custozza din Cetatea Alba Carolina în piaţetă publică s-a ajuns la un prim compromis între viziunea specialiştilor arheologi şi cea proiectantului. Este vorba despre o decizie istorică pentru felul în care va arăta viitoarea piaţetă dar şi pentru cum, probabil cea mai importantă descoperire arheologică din Castrul Roman Apulum. Camera de tezaur va putea fi văzută de albaiulieni şi turişti. Conservarea şi valorificarea in situ se referă la faptul că în loc de pavele, deasupra acestui edificiu vom avea sticla specială prin care se vor putea admira vestigiile romane.

Banii, la fel de importanti si acum 1700 de ani

În centrul edificiului aflat chiar în faţa Universităţii “1 Decembrie 1918”, propus spre valorificare in situ, se găseşte camera de tezaur (aedes). Specialiştii susţin că în centrul bazei militare sau castrului roman, exista un altar cunoscut sub numele de aedes. Acesta adăpostea stindardele şi tezaurul unităţii. În centrul altarului erau acvila şi imagio care erau încercuite de stindardele fiecărei unităţi. Altarul preceda ca importanţă toate celelalte structuri. Argument este faptul că dacă alte clădiri erau construite din lemn, această structură era construită din piatră. Altarul servea deasemenea ca loc de întâlnire pentru trupe şi ca centru religios.  În această încăpere se păstrau soldele legionarilor romani din cadrul Legiunii a XIII-a Gemina, steagurile şi alte valori. La săpăturile care au scos la iveală camera de tezaur a fost descoperită o monedă din timpul Împăratului Gordian III, care datează această clădire în secolul III d.H. Edificiul care ţinea locul unui seif este construit din blocuri mari de piatră fasonată, ceea ce îl face, chiar şi acum, o construcţie foarte solidă. Acesta este probabil unul din motivele principale pentru care s-a decis păstrarea şi valorificarea sa in situ. Se presupune că ceea ce va fi păstrat la suprafaţă, pe lângă această cameră de tezaur, ar fi şi un Porticus cu baze de coloane şi încă o cameră aflată în partea de sud a încăperii tezaurului. Camera de tezaur reprezintă poate cel mai important edificiu al Principiei Castrului Roman Apulum, altfel spus fostele clădiri în care îşi avea sediul administrativ guvernatorul provinciei, inclusiv biroul acestuia.

Restul vestigiilor din situl arheologic Custozza vor fi conservate primar prin protejarea cu straturi de nisip şi un material special care se pune deasupra acestora. Proiectul de reabilitare a zonei istorice a Cetăţii Alba Iulia este executat de firma Grup Corint SA, dar lucrările efective sunt realizate în subantrepriză de societatea Florea Grup.

Prezentarea ultimelor descoperiri în legătură cu săpăturile arheologice preventive din castru legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum în anul 2011 a fost făcută ieri, 23 noiembrie, de Constantin Inel, director adjunct la Muzeul Unirii, în cadrul Sesiunii Ştiinţifice –  “Unitate, Continuitate şi independenţă în istoria poporului român –  93 de ani de la Marea Unire din 1918”.

Bogdan PRESECAN

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| Accident GRAV pe DN 74A: Trafic blocat după impactul dintre o căruță și un autoturism

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV pe DN 74A: Trafic blocat după impactul dintre o căruță și un autoturism Un accident rutier a avut loc sâmbătă seara, în jurul orei 22.30, pe DN74A, între un autoturism și o căruță. Citește și: UPDATE FOTO | Accident MORTAL pe autostrada A1: O persoană a DECEDAT după impactul dintre o mașină și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea