Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

1 octombrie: Ziua internațională a muzicii. Cel mai fericit playlist din lume, cu șase melodii care vă fac ziua mai frumoasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

MUZICA FERICIREÎn fiecare an, la 1 octombrie, celebrăm Ziua internațională a muzicii, pentru a promova toate genurile artei muzicale, idealurile de pace și prietenie între popoare, evoluția culturală a comunităților, schimbul de experiență și aprecierea numeroaselor valori estetice care îmbogățesc existența noastră zilnică.

„Muzica este adevărata limbă universală”, scria Karl Julius Weber în lucrarea sa „Democritos”.

Filosoful și scriitorul român Emil Cioran spunea despre muzică: „Extazul muzical este o revenire la identitate, la originar, la rădăcinile primare ale existenței. În el rămâne numai ritmul pur al existenței, curentul imanent și organic al vieții. Aud viața. De aici încep toate revelațiile”.

Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost făcută de renumitul violonist și muzicolog Yehudi Menuhin și de Boris Yarustowski, președintele și vicepreședintele Consiliului Internațional al Muzicii al UNESCO (fondat în 1949), care au semnat o scrisoare, în acest sens, la 30 noiembrie 1974, adresată tuturor membrilor acestuia.

Prima zi internațională a muzicii organizată de către Consiliul Internațional al Muzicii (International Music Council — IMC) a avut loc pe 1 octombrie 1975, potrivit Rezoluției celei de-a 15-a Adunare Generală de la Lausanne, din 1973.

În scrisoarea semnată de cei doi protagoniști ai muzicii sunt făcute o serie de recomandări pentru a atinge obiectivele acestei zile între acestea, numărându-se: organizarea de întâlniri cu artiști, competiții și teste muzicale; organizarea de expoziții de instrumente muzicale, de înregistrări, fotografii, picturi, sculpturi, caricaturi și afișe pe teme muzicale; întâlniri cu compozitori, interpreți și muzicologi de renume pentru a vorbi despre importanța muzicii, de locul ei în viața modernă, de idealurile UNESCO și de activitățile Comitetului Internațional al Muzicii; întâlniri cu delegații de muzicieni din alte comitete naționale, precum și compozitori și interpreți de pe diferite continente; transmiterea de concerte, discuții și dezbateri cu participarea personalităților importante care apreciază muzica (pictori, scriitori, chiar și politicieni) pe canale de televiziune; publicarea de articole în presă pentru a atrage atenția publicului către această zi; organizarea de concerte în locuri publice ca și în parcuri și piețele principale.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a publicat „cel mai fericit playlist din lume“, cu ocazia Zilei Internaţionale a Fericirii, sub forma unui clasament al cântecelor care îi binedispun pe oameni.

ONU a colaborat cu o serie de artişti de seamă, precum John Legend, Ed Sheeran, James Blunt, David Guetta, Cody Simpson şi Pharrell Williams – interpretul single-ului „Happy“, premiat cu Grammy -, pentru a întocmi o listă a pieselor cu mesaje pozitive,

Piesele din „cel mai fericit playlist din lume“:„I Got You (I Feel Good)“ – James Brown; „Kiss“ – Prince şi The Revolution; „Three Little Birds“ – Bob Marley şi the Wailers; „(Your Love Keeps Lifting Me) Higher and Higher“ – Jackie Wilson; „Independent Women Pt.1“ – Destiny’s Child; „Made to Love“ – John Legend.

Rețeaua IMC (International Music Council) este prezentă în 150 de țări de pe toate continentele, prin consiliile naționale de muzică și prin organizațiile internaționale, regionale și naționale de muzică, precum și prin organizațiile specializate în domeniul artelor și culturii. Membrii de onoare IMC sunt aleși dintre profesioniști, educatori, interpreți și compozitori din întreaga lume. Prin intermediul membrilor săi, Consiliul Internațional al Muzicii are acces direct la peste 1.000 de organizații și 200 de milioane de persoane dornice de a dezvolta și împărtăși cunoștințele și experiențele pe diverse aspecte ale vieții muzicale. IMC este reprezentat de un Consiliu de muzică regională în fiecare din următoarele 5 regiuni: Africa, America, Asia Pacific, Europa și lumea arabă. Misiunea lor este de a contribui și de a dezvolta programe regionale și de a sprijini activitățile care sunt în mod special adaptate la nevoile membrilor IMC și partenerilor din regiune. (C.M.)

sursa:agerpres

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

9 mai – ziua în care s-a născut o personalitate impunătoare a culturii interbelice și a decedat un poet “în sufletul căruia s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru”

Ziarul Unirea

Publicat

în

9 mai, ziua în care s-a născut o personalitate impunătoare a culturii interbelice și a murit un poet “în sufletul căruia s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru” Ziua de 9 mai are dublă semnificație în cultura poporului nostru. Într-o zi de 9 mai, acum 123 de ani, se năștea Lucian Blaga, o personalitate impunătoare a […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său

Ziarul Unirea

Publicat

în

8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său Pe 8 mai, credincioșii îl celebrează pe Sfântul Apostol și Evanghelist loan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

8 mai – Ziua mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii

Bogdan Ilea

Publicat

în

8 mai – Ziua mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat, în 1859, ziua de 8 mai drept Ziua mondială a Crucii Roșii. Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie s-a născut la inițiativa unui om de afaceri elvețian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea