TVA va scădea la 20 % din 2016 și la 19 % din 2017. Dezbaterile politice pe noul Cod fiscal, finalizate
Liderii partidelor parlamentare s-au întâlnit joi dimineața pentru a discuta pe tema noului Cod fiscal, prevăzut să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016. Aceștia au convenit ca reducerea TVA să se facă treptat, la 20% din 2016 si 19% din 2017, potrivit declarațiilor președintelui interimar al PSD.
Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că modificările noului Cod fiscal vor fi readoptate în forma inițială în care au fost aprobate în Parlament, dar unele măsuri vor fi aplicate etapizat.
Astfel, cota TVA va fi redusă la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% începând cu 1 ianuarie 2017.
Dragnea a spus, potrivit Mediafax, că discutiile cu liderii partidelor parlamentare au pornit de la premisa responsabilității și a precauției, astfel încât atât prin Codul Fiscal, cât și prin bugetul de stat pe 2016 să fie respectată ținta de deficit bugetar de sub 2% din PIB.
Totodată, liderul interimar al PSD a mai spus că a fost nevoie de un consens politic astfel încât Codul fiscal să nu fie schimbat odată cu schimbarea puterii și să poată oferi predictibilitate pentru mediul de afaceri.
Întâlnirea de astăzi a președinților de partide a avut loc în contextul în care săptămâna trecută a fost organizată o consultare tehnică între aceștia și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, la finalul căreia s-a decis o primă reducere a TVA la 20%, dar și amanarea accizei la carburanți.
Va reamintim ca Legea privind noul Cod fiscal a fost trimisa Parlamentului spre reexaminare pe 17 iulie 2015, de catre Presedintele Romaniei. Klaus Iohannis a considerat atunci ca noul Cod fiscal, asa cum a fost trimis de parlamentari, prezinta o serie de riscuri interne si externe.
Dupa ce Parlamentul va reexamina Legea privind noul Cod fiscal si o va retrimite pentru promulgare Presedintiei, Klaus Iohannis va avea zece zile la dispozitie de la primirea legii adoptate pentru a o promulga, Constitutia Romaniei stabilind ca seful statului poate cere Parlamentului reexaminarea unei legi o singura data. (C.M.)
sursa:avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
9 mai – ziua în care s-a născut o personalitate impunătoare a culturii interbelice și a decedat un poet “în sufletul căruia s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru”
9 mai, ziua în care s-a născut o personalitate impunătoare a culturii interbelice și a murit un poet “în sufletul căruia s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru” Ziua de 9 mai are dublă semnificație în cultura poporului nostru. Într-o zi de 9 mai, acum 123 de ani, se năștea Lucian Blaga, o personalitate impunătoare a […]
8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său
8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său Pe 8 mai, credincioșii îl celebrează pe Sfântul Apostol și Evanghelist loan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în […]
8 mai – Ziua mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat, în 1859, ziua de 8 mai drept Ziua mondială a Crucii Roșii. Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie s-a născut la inițiativa unui om de afaceri elvețian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre […]