Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

În municipiul Alba Iulia, la 955 de noi născuţi există o singură creşă!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Haosul domneşte în ţara noastră, nimic nu mai e la locul lui, totul e amestecat. Oare când va stăpâni şi la noi ordinea şi lucrurile vor avea o logică, când îi va reveni românului, sau mai bine zis celor care conduc România, mintea cea de pe urmă? Cea mai nouă găselniţă a dragilor noupă data de 1 ianuarie 2011 nu vor mai putea să stea acasă 24 de luni. Bun, să admitem că fiinţa nou venită pe lume nu are nevoie să stea lângă mamă mai mult de 12 luni după naştere, să admitem că nu contează că bebeluşii vor fi lipsiţi de grija maternă în cel de al doilea an de viaţă. Întrebarea e ce se va întâmpla cu micuţii după primul lor an de viaţă, ce variante au mamele care vor fi nevoite să se întoarcă la serviciu. Altfel spus adevărata problemă nu o reprezintă reducerea perioadei concediului maternal ci a unei strategii a domnilor guvernanţi de susţinere a familiilor care au şi vor să aibă copii. Înainte de a scoate ordonanţe de urgenţă pe bandă de genul celei privind diminuarea concediului de maternitate, cei care conduc ţara ar trebui să realizeze un sistem bine gândit în centrul căruia să fie cetăţeanul, care încă de la naştere să fie integrat. Creşe, grădiniţe cu program prelungit, şcoli care să ofere activităţi „after school” avem nevoie de toate astea. Reducem durata de la 24 de luni la 12 luni, dar nu avem creşe… Pe bunici, care cică ar trebui să aibă grijă de nepoţi, îi punem să muncească până la 63 sau 65 de ani. Bonele (o a treia variantă), mare parte dintre ele nu au nicio calificare şi sunt plătite la negru cu sume mari, bani pe care majoritatea mamelor nu îi câştigă. Practic, trei variante, toate imposibile pentru multe familii. Problema se regăseşte la nivelul întregii ţări şi bineînţeles şi la noi în judeţ. Dezastru! Ăsta e cuvântul care poate descrie cel mai bine situaţia din Alba în ceea ce priveşte creşele. Ca să poată fi acoperită cererea ar trebui construite zeci de creşe la noi în judeţ, din care în municipiul Alba Iulia 20. Am făcut un mic sondaj şi am aflat că dintre localităţile urbane cele mai importante, raportat la numărul de locuitori (Alba Iulia, Aiud, Blaj, Cugir, Sebeş), doar două au… câte o creşă, în celelalte nici vorbă de aşa ceva.

Astfel, în Alba Iulia funcţionează o creşă care are… 50 de locuri, iar în Aiud o creşă cu 30 de locuri, toate cele 80 de locuri fiind ocupate. În municipiul reşedinţă de judeţ se va mai construi încă o creşă cu 40 – 50 de locuri, însă acest lucru va mai dura ceva vreme. Dacă e să facem o comparaţie cu numărul copilaşilor care au venit pe lume în acest an ne dăm seama cât de gravă e situaţia. Conform informaţiilor primite de la Direcţia de Sănătate Alba, la nivelul judeţului nostru s-au născut, în primul trimestru a.c. 770 de copilaşi (229 în Alba Iulia), în al II-lea trimestru a.c. 755 (343 în Alba Iulia) şi în al treilea trimestru a.c. 912 (383 în Alba Iulia), adică un total de 2.437 de bebeluşi, din care în Alba Iulia 955. Oare ce vor face aceste mămici şi viitoarele mame cu pruncii când vor fi obligate să se întoarcă la muncă după un an pentru a nu-şi pierde slujba? Cea mai bună şi mai puţin costisitoare variantă e creşa – la Alba Iulia părinţii plătesc doar 6 lei pe zi, bani ce reprezintă contribuţia pentru hrană, restul costurilor fiind suportate de primărie, însă creşele lipsesc… Se va ajunge în situaţia în care pentru puţinele locuri existente se vor duce bătălii. Acestea probabil vor fi ocupate de către cei care au cele mai tari „pile” sau care „cotizează” cel mai mult acolo unde trebuie. Soluţii, alternative înainte de măsuri, ăsta e ciclul normal, nu cel ales de guvernanţi… (L.I.)

 Festival de Romania 2024

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cu cât crește salariul minim net de la 1 ianuarie 2025, după majorarea brutului la 4.050 de lei

Bera Larisa

Publicat

în

Cu cât crește salariul minim net de la 1 ianuarie 2025, după majorarea brutului la 4.050 de lei Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2024 la 4.050 lei lunar, față de 3.700 lei cât este în prezent. Astfel, valoarea netă a salariului va fi de 2.575 lei, cu deducarea de 300 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea