Primele zile la muncă după concediu, un chin. Cum să depășești depresia post-vacanță?
Prima zi la muncă după concediu este întotdeauna şi cea mai grea. Aproape că nu îţi vine a crede că zilele libere s-au terminat şi îţi doreşti din toată inima ca vacanţa să se reîntoarcă…S-ar putea ca în primele zile să prezinţi stări de lene, somnolenţă şi chiar depresie la birou. Întoarcerea din vacanţă îi face pe toţi mai apatici, motiv pentru care această stare poartă şi un nume – sindromul post-concediu. Un sindrom care îi face pe oameni să muncească fără chef, să nu dea randament, ba chiar să aibă ameţeli.
Potrivit specialiștilor, acest sindrom post-concediu este normal, iar vestea bună este că dispare în cel mult o săptămână.
Psihologii au descoperit şi câteva trucuri pentru a reveni cât mai repede pe linia de plutire.
„Se poate manifesta atât prin simptome la nivel fizic, o stare de oboseală generală, un disconfort muscular, somnolență sau insomnie, dar și la nivel psihic, pentru că ne concentrăm un pic mai dificil, avem mici probleme de memorie”, spune psihoterapeutul Cristina Fulop.
Specialiştii spun că dorul de vacanţă poate ţine până la o săptămână. Dar intensitatea şi durata acestei stări depind direct de numărul de zile petrecute departe de locul de muncă. Unii intră mai ușor în rutina mersului la serviciu, alții au nevoie de mai mult timp pentru a-și regăsi ritmul. Câteva trucuri îi pot ajuta pe cei loviţi de nostalgia vacanţei.
„Cel mai indicat ar fi să o luăm treptat, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
O întoarcere din concediu undeva la mijlocul săptămânii și nu luni ar fi unul dintre trucuri, dat fiind faptul că am putea lucra o zi, două și apoi să avem un weekend în față”, explică psihoterapeutul.
În ciuda acestor mici neplăceri trecătoare, amintirile din concediu nu trebuie șterse cu buretele. Sunt de ajutor şi micile ieșiri de weekend sau activitățile în aer liber, care pot fi o continuare a vacanței.
Pentru a-ți ușura munca, îți poți face o agendă a săptămânii cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le duci la bun sfârşit în cel mai scurt timp. O bună organizare nu strică niciodată.
Apoi, dacă crezi că acest lucru te-ar putea înveseli, încearcă să îţi reorganizezi biroul. Schimbă locul cănii de cafea, al dosarelor ce te privesc nemiloase, iar după… fă-ţi timp pentru a răspunde tuturor solicitărilor şi mailurilor venite în perioada vacanţei.
Ca un mic pont pentru concediul următor: nu te întoarce direct la serviciu din vacanţă. Trebuie să ai o zi-tampon în care să te reobişnuieşti cu viaţa ta personală şi profesională de dinaintea zilelor libere.
Vezi? Nu e chiar totul pierdut. În plus, îţi mai râmân şi pauzele de cafea sau ţigară în care poţi visa cu ochii deschişi la vacanţa ce a trecut, dar mai ales la cele ce vor urma.
Şi nu uita: imediat după ce ai uitat terminat programul la birou încearcă să te plimbi un pic, să te vezi cu prietenii sau chiar să practici un sport. Aceeaşi specialişti, ne conving că acestea sunt metode eficiente pentru o mai bună reintrare în ritm.
sursa:digi24, unica
(C.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Povestea lui Moș Crăciun sau legenda lui Mos Crăciun La marginea unui oraș, cu mult timp în urmă, trăia un meșter bătrân care făcea jucării. Tot anul meșterea la ele cu dragoste si răbdare. Erau minunate si nu semănau una cu alta. Povestea lui Mos Crăciun începe în Ajunul Crăciunului, când bătrânul meșter pleca din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o oră
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 16 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri