Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Societate

Sărbătoarea Unirii, o „sărbătoare populară”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Am trecut de un 1 Decembrie fără strălucire şi întunecat, mai mult apăsător, datorită problemelor economice. Am păstrat speranţa pe care actul de la 1918 ne-a adus-o şi am comemorat jertfa eroilor.
Am spus „La mulţi ani, români!” în cadrul aceloraşi festivităţi învechite, făcute ca la începutul anilor ’90. Nici măcar parada militară care mai anima atmosfera nu se mai regăseşte în peisaj. În plus, dezorganizarea a fost la ea acasă. E nevoie de o altfel de gândire şi cu totul altă implicare a celor care conduc oraşul.
Ziua Naţională trebuie să devină o sărbătoare care „iese în stradă”, o sărbătoare „populară” aşa cum se spunea altădată. Trebuie să fie o sărbătoare în care românii din toate colţurile ţării să se întâlnească cu alţi români, de pretutindeni, AICI în Alba Iulia şi AICI să se bucure împreună.
Evenimentele de la Alba Iulia, de Ziua Naţională, trebuie să îi aibă în centru pe oameni, nu pe politicieni şi manifestările lor rigide. Momentelor solemne trebuie să li se adauge evenimente de stradă care să facă Cetatea şi oraşul să prindă viaţă şi culoare. De asemenea, ele pot fi mult mai concentrate ca timp, pe mai puţine zile, pentru o mai simplă accesare din partea populaţiei.
O variantă pe care am susţinut-o deja, pentru că 1 Decembrie deschide şi sezonul de iarnă, ar fi să aprindem luminile, de Ziua Naţională, pe un brad de Crăciun. Ar fi o ocazie şi pentru copii de a se bucura, iar sărbătorile Unirii să aibă amprenta unui „târg de iarnă”. Cetatea s-ar transforma literalmente într-un loc al sărbătorii, al petrecerii timpului liber în comun.
Totuşi, pe cine dorim aici de 1 Decembrie? Să fim sinceri: programul actual de Ziua Unirii e neatractiv, oamenii nu vin la Alba Iulia, mai ales dacă vremea se strică puţin. Alba Iulia are un buget pe care îl primeşte anual pentru organizarea manifestărilor de 1 Decembrie. Este o oportunitate uriaşă, pe care o ratăm acum, de a folosi aceşti bani pentru atrage turişti către Alba Iulia. În acest moment, activităţile dedicate celebrării Ziulei Naţionale sunt închise, neatractive şi nici măcar nu sunt promovate.
Alba Iulia ar trebui să se transforme pe 1 Decembrie, în fiecare an, într-un mare târg al bucuriei şi sărbătorilor de stradă. Putem vorbi de concerte, artă şi evenimente culturale de stradă, chiar şi un festival al vinului – un specific al locului, parade în care oamenii să reediteze momente istorice ale României şi ale Alba Iuliei.
Pentru toate aceste manifestări desfăşurate în Cetate şi în jurul ei avem nevoie de promovare serioasă. Trebuie să ducem acest eveniment şi în ţară dar şi în străinătate, să chemăm şi pe alţii să se bucure alături de noi, în „Mecca” noastră din Ardeal. Aceste câteva zile dedicate Marii Uniri constituie un prilej real de a ne mândri în faţa lumii şi o astfel de sărbătoare ne dă ocazia să ieşim în lume.
E o sărbătoare care ar trebui să fie o carte de vizită a României. Atunci când un străin ar întreba despre România, Alba Iulia şi serbările de 1 Decembrie ar trebui să fie între primele lucruri despre care să i se povestească. De altfel, voi face o propunere către Ministerul Culturii şi către Ministerul Turismului ca de la anul 1 Decembrie să fie „vândut” ca eveniment la nivel internaţional pentru imaginea României. Sper să avem timp până atunci să schimbăm la faţă Sărbătorile Unirii.
Acest fel de a serba 1 Decembrie, cât şi propunerea mea pentru „Serbările vechii capitale” pe care am făcut-o recent, sunt menite să schimbe radical felul de a privi Alba Iulia şi identitatea ei, să schimbe felul de a promova oraşul. Şi, cu certitudine, va oferi o altă şansă, reală, Alba Iuliei de a se dezvolta.
Florin ROMAN
vicepreşedinte PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918

Ziarul Unirea

Publicat

în

23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 În dupa-amiaza de 23 noiembrie, în iarna anului 1918, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, un aparat de zbor pilotat de un erou trecut apoi în uitare şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea