Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Proiectul Bugetului de Stat pe 2015: Județul Alba va primi mai mulți bani de la Guvern, comparativ cu anul 2014

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit proiectului Bugetului de Stat pe 2015, judeţul Alba va primi mai mulți bani decât în 2014. Sunt prevăzute sume considerabil mai mari, atât pentru echilibrarea bugetelor locale și pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, cât și pentru finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului sau pentru susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap.

Astfel, pentru drumurile judeţene şi comunale sunt alocați 14,12 milioane de lei, cu aproximativ 1,12 milioane de lei mai mult faţă 2014. De asemenea, suma defalcată din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale va fi mai mare: 36,78 milioane de lei, față de 32,5 milioane de lei prevăzuți în 2014.

În creștere sunt și sumele prevăzute pentru finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat – 164,8 milioane de lei în 2015, față de 161,2 milioane în 2014. Din datele prezentate rezultă că suma alocată pentru salarii, sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale în bani stabilite prin lege pentru profesori, precum şi contribuţiile aferente acestora, este de 145,96 de milioane de lei (cu aproape 4 milioane mai mult decât în 2014), iar suma alocată pentru finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare este de 26,31 de lei (cu aproape 10 milioane de lei mai mult față de 2014). Totodată, este alocată suma de 11,5 milioane de lei pentru plata salariilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

De asemenea, din proiectul de Buget pe anul 2015, publicat de Ministerul Finanțelor, rezultă că în sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, pentru Alba sunt alocați 51,76 milioane de lei, din care 14,19 milioane de lei pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului (mai mult cu aproximativ 3 milioane de lei față de 2014); 12,81 milioane de lei pentru susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap (mai mult cu 1,2 milioane de lei față de 2014); 8,61 milioane de lei pentru învăţământul special şi centrele judeţene de resuse şi asistenţă educaţională (mai mult cu 1,3 milioane de lei față de anul 2014); 7,29 milioane de lei pentru acordarea de produse lactate şi de panificaţie (mai puțin cu aproximativ 300.000 de lei față de 2014).

Potrivit calendarului anunțat de premierul Victor Ponta, proiectul de buget pe anul 2015 urmează să fie dezbătut și votat în Parlament, în data de 21 decembrie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SCURGERE A APEI PLUVIALE, SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea