Casa de Cultură a Studenților riscă să-și închidă porțile – înglodată în datorii, a rămas fără susținerea financiară de la Ministerul Tineretului și Sportului
Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia (CSS) se află într-o situaţie critică în ceea ce privește funcţionarea, figurând cu restante importante la gaz, curent, apă, telefon, salubritate, care au dus la primirea de notificări de debranşare din partea furnizorilor de utilităţi de mai multe ori în acest an. Din cauza acestor restanțe, instituţiei i-a fost limitat, începând cu luna mai 2014, dreptul de a efectua plăţi prin Trezoreria municipiului, acesta fiind restrâns doar la achitarea salariilor angajaţilor, după cum declară directorul Gheorghe Berghian.
”Deşi instituţia noastră a trimis în perioada aprilie – septembrie 2014 nu mai puţin de 6 adrese către ordonatorul principal de credite, Ministerul Tineretului şi Sportului, prin care solicită rectificarea bugetului în vederea repunerii instituţiei în stare de funcţionare, nu am primit până în prezent niciun răspuns legat de rezolvarea acestor probleme. Situaţia este cu atât mai bizară cu cât Casa de Cultură a Studenţilor dispune de unele fonduri proprii, e drept insuficiente, dar care nici acestea nu pot fi utilizate în lipsa aprobării filei de buget de către Ministerul Tineretului şi Sportului.
În luna iunie a acestui an am solicitat primirea de către doamna ministru Gabriela Szabo, pentru a-i prezenta problemele instituţiei şi a-i solicita sprijinul în rezolvarea lor. M-am deplasat la Bucureşti, iar la audienţa programată a luat parte un consilier al doamnei ministru, căruia i-am expus situaţia instituţiei şi i-am înmânat documentele aferente, însă nici după aceasta nu am primit un răspuns din partea ministerului”, spune directorul CSS.
Gheorghe Berghian atrage atenția că în aceste condiţii, unele activităţi cultural-artistice pentru tineri şi studenţi, pe care instituţia le-a organizat în alţi ani, nu au mai fost programate în 2014, din lipsă de fonduri, fiind şanse mari că inclusiv Festivalul Naţional Studenţesc „Serbările Unirii”, ajuns la a 23-a ediţie, să nu mai aibă loc.
De asemenea, acesta subliniază că, din același motiv, este posibil ca CSS să nu mai poată găzdui evenimente importante care ar trebui să se desfășoare în perioada următoare – Festivalul Internaţional de Teatru „Povești”, Congresul Spritualității Româneşti, evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României, conferinţe naţionale şi alte activităţi cu impact local, judeţean şi naţional.
”Este hilar că nu putem schimba nici măcar becurile arse din sala de spectacole sau face reparaţiile necesare la toalete, în lipsa aprobării acestor cheltuieli de minister. Şi suntem aproape de luna octombrie. Toate acestea ne fac să înţelegem că nu există dorinţa din partea Ministerului Tineretului şi Sportului de a mai susţine funcţionarea instituţiei noastre, instituţie care are ca beneficiari nu doar tinerii şi studenţii, ci toţi locuitorii municipiului şi chiar ai judeţului, o instituţie care este un partener necesar, de atâtea ori, pentru realizarea unor evenimente importante pentru Alba Iulia şi Alba.
Am adus aceste probleme şi la cunoştinţa domnului prefect, într-o audienţă solicitată în luna august a acestui an, în speranţa că vom sensibiliza, în ultimul ceas, ministerul de resort, cel care trebuie să ofere sprijinul necesar pentru a putea funcţiona şi a nu pune astfel Casa de Cultură a Studenţilor a Studenţilor în situaţia de a-şi închide porţile”, a mai spus Gheorghe Berghian.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii