Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Comuna Ciugud a câştigat etapa finală a festivalului „Cultură pentru Cultură”, desfăşurată pe Muntele Găina. Premiu de 100.000 de lei pentru reabilitarea căminului cultural

Alexandra Mates

Publicat

în

cultura pentru cultura 2014219Sus, pe Muntele Găina, la Avram Iancu, s-a desfăşurat sâmbătă, 19 iulie, etapa finală a festivalului – concurs „Cultură pentru Cultură” Alba 2014. Câştigătorii primelor patru etape zonale, artiştii din comuna Roşia de Secaş, din Săsciori, Albac şi Ciugud s-au întrecut în tradiţii şi obiceiuri la „Târgul de Fete de pe Muntele Găina”. Şi în acest an câştigătoare a fost declarată comuna Ciugud, la fel ca ediţia anterioară. Echipa de artişti ciugudeni a intrat în posesia unui premiu în valoare de 100.000 de lei, bani primiţi pentru reabilitarea căminului cultural din localitate. Locul II al podiumului a fost ocupat de comuna Albac, care a primit 30.000 de lei, iar pe locurile III şi IV s-au clasat comuna Roşia de Secaş, respectiv Săsciori, care au primit premii în valoare de 20.000 de lei fiecare.

De un adevărat spectacol, cu muzică şi  dansuri populare dar şi tradiţii, meşteşuguri şi gastronomie tradiţională au avut parte cei care s-au aflat sâmbătă pe Muntele Găina. Tradiţionalul „Târg de Fete”, considerată cea mai cultura pentru cultura 2014132mare sărbătoare moţească,  le-a adus în acest an un program încărcat cu „de toate”.

Etapa zonală a concursului Cultură pentru Cultură, recitaluri de muzică populară şi uşoară oferite de artişti cu nume consacrate în ţară, horă a satului, discotecă în aer liber şi  focuri de tabără şi artificii sunt doar o parte dintre manifestări, care s-au desfăşurat în prima zi, de sâmbătă, a târgului.

În etapa finală a concursului „Cultură pentru Cultură”,  patru echipe de artişti din 25 participante anul acesta, care s-au dovedit a fi cele mai bune în primele trei etape ale concursului, au ieşit în faţă cu ceea ce îi reprezintă pe ei în comunele lor. Au prezentat obiceiuri, mâncăruri tradiţionale, au cântat şi au jucat cum au ştiut ei mai bine, în lupta pentru marele premiu în valoare de 100.000 de lei şi spre încântarea tuturor celor prezenţi. Festivalul Concurs „Cultură pentru Cultură” este organizat, de 9 ani încoace, de Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” şi are scopul de a revitaliza viaţa culturală, obiceiurile şi tradiţiile din mediul rural al judeţului Alba.

Pe lângă spectacolul oferit de ansamblurile participante la concurs, toţi cei aflaţi sâmbătă la Găina au avut parte de concerte marca Dan Helciug şi Spitalul de Urgenţă şi Andreea Bănică. Pe partea populară, au întreţinut atmosfera Leotina Fărcaş, Fanfara judeţului Alba, dirijor Coriolan Honcaş şi Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba cu soliştii Roxana Reche, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa; dirijor Alexandru Pal.

Vă prezentăm mai jos imagini foto video din cadrul primei zile a Târgului de Fete de pe Muntele Găina 2014, cu ansamblurile din concurs şi artiştii de muzică uşoară şi populară, ce au urcat pe scenă.

FOTO-VIDEO: Vali CIONTEA

[nggallery id=2101]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Acțiunile în sistem integrat ale polițiștilor din județul Alba, continuă: Peste 300 de persoane și autoturisme verficate prin intermediul aplicației eDAC

Bera Larisa

Publicat

în

Acțiunile în sistem integrat ale polițiștilor din județul Alba, continuă: Peste 300 de persoane și autoturisme verficate prin intermediul aplicației eDAC În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea